Οχι λοβοτομή, καρότο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κάνει ένα νέο να εγκληματεί; O αλκοολικός πατέρας του; Οι κακές παρέες; Τα προβλήματα στο σχολείο; H πρώιμη εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη; Οι νόμοι που ψηφίζει ένα κράτος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το έγκλημα; H ευκολία να βρει όπλα; Τα νέα πρότυπα ζωής που διαμορφώνουν οι σημερινές κοινωνίες της ευημερίας; H πανταχού παρούσα βία; H κουλτούρα της ρήξης; H gothic music και οι στίχοι του Μέριλιν Μάνσον; Τα αδύνατα νεύρα του; Οι χαμηλοί καρδιακοί παλμοί του; H αυξημένη τεστοστερόνη του; H χαμηλή σεροτονίνη του; H γονιδιακή προδιάθεσή του στη βία; Ή μήπως η κακή διατροφή του, τα φαγητά-σπουπίδια που καταναλώνει, με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα; (Διότι κι αυτή η θεωρία προέκυψε εσχάτως.)

Σχεδόν από καταβολής οργανωμένων ανθρώπινων κοινωνιών τίθεται επιτακτικά το ερώτημα σχετικά με τα αίτια της εγκληματικότητας. H έρευνα των απαντήσεων επιχειρείται κάθε φορά στο χώρο που ιεραρχούν ως κυρίαρχα τα ιδεολογικά ρεύματα και οι κοινωνικοί συρμοί – άρα και οι επιστημονικές ανακαλύψεις (η έρευνα συνήθως στρέφεται στο πεδίο όπου ρίχνει το βάρος η κάθε εποχή). Ιστορικά, εμφανίστηκε πρώτα η βιολογική ερμηνεία του εγκλήματος, μετά η ψυχιατρική και στη συνέχεια η κοινωνιολογική. Σήμερα, επειδή οι προηγούμενες θεωρίες δεν έφτασαν να ερμηνεύσουν το έγκλημα (κάτι από εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο) προστέθηκε άλλη μία, η διαιτητική, η πρώτη στο είδος της και αρκούντως πειστική στην εποχή της διατροφικής αγωνίας, η οποία λέει ότι με καρότα, λάχανα και μπρόκολα μειώνεται η αντικοινωνικότητα, η επιθετικότητα και η παραβατικότητα των νέων (που σιτίζονται σχεδόν αποκλειστικά με τηγανητές πατάτες και κρέας).

Με άλλα λόγια, δεν φθάνει η τηλεοπτική βία και η σατανιστική μουσική, τα παιδικά τραύματα και η άρρωστη ψυχολογία, η γενετική προδιάθεση και η βιολογική ιδιαιτερότητα για να εγκληματήσει ένας έφηβος? χρειάζεται και ένας συνδυασμός κοινωνικών ηθών και φυσιολογίας (διαιτητική) προκειμένου ένα παιδί να γίνει δολοφόνος.

Αλλο ένα στρογγυλό συμπέρασμα, καταδικασμένο να αναιρεθεί, όπως όλα τα προηγούμενα. Αλλη μια απλή ερμηνεία που μοιάζει να τακτοποιεί τα πάντα σε μια εύκολη τάξη, να αποενοχοποιεί και μαζί να διατηρεί αδιατάρακτη την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων.

Το θετικό είναι ότι η δίαιτα με καρότα και μπρόκολα ως αντιεγκληματική στρατηγική (η παροχή βιταμινών στους φυλακισμένους θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια στερλίνες στη Βρετανία) τουλάχιστον δεν θα αφήσει άλλο ένα μελανό σημείο στην ιστορία, όπως άφησε η Ευγονική των κοινωνικών Δαρβινιστών και του Λαμπρόζο, ή η ψυχοχειρουργική όσων επιχείρησαν να θεραπεύσουν τη βίαιη συμπεριφορά με λευκοτομές και λοβοτομές.

H «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» (το κράτος, δηλαδή…) που πλέον εκ του νόμου έχει αυτό που λέει και το όνομά της, ρυθμιστικό ρόλο, ζήτησε από τη διοίκηση της Επιχείρησης επαρκή αιτιολόγηση της προτεινόμενης αύξησης – και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες «αιτίες» θα προβάλει η ΔΕΗ! Τα καύσιμα, είπαμε, πέφτουν, κάποιο γενναίο και παραγωγικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα εκσυγχρονίσει σημαντικά την Επιχείρηση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της (ώστε, ας πούμε, να μην… κόβει το ρεύμα λόγω «υπερφόρτωσης του δικτύου» με το που ξεπερνά η θερμοκρασία τους 35 βαθμούς και δουλέψουν στο φουλ τα κλιματιστικά…) δεν ξέρουμε να έχει ανακοινωθεί, προς τι λοιπόν αυτή η αύξηση στα τιμολόγια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή