O θρίαμβος της πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη

O θρίαμβος της πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφεται και αλλιώς: ο πολιτικός θρίαμβος της οικογένειας Μητσοτάκη. Ή θρίαμβος Μητσοτάκη στην οικογένεια της πολιτικής. Οι λέξεις παίρνουν μόνες τη θέση τους όταν μιλούν τα γεγονότα και οι αδιάψευστοι αριθμοί. O θρίαμβος που κατήγαγε η πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη συστήνεται ως εξής: Δύο δημαρχίες, πήραν οι εξ αίματος συγγενείς: της Αθήνας, πρωτεύουσας της Ελλάδος πήρε με το σπαθί τού 60,9% η Ντόρα Μπακογιάννη, πρωτότοκη κόρη του Κώστα και της Μαρίκας Μητσοτάκη, χήρα του δολοφονημένου από τη 17Παύλου Μπακογιάννη, μητέρα των παιδιών του, Αλεξίας και Κώστα, νυν σύζυγος του Ισίδωρου Κούβελου. Με δύο πανεπιστημιακά πτυχία, πρώην υπουργός Πολιτισμού, η Ντόρα που πάντα βάζει τον πήχυ ψηλά, σε ό,τι καταπιάνεται, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ εκλογής στον ιστορικό Δήμο Αθηναίων με το πρωτοφανές ποσοστό του 60,9%. Θέμα ύψους, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά όχι μόνον, γιατί υπάρχει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος φρονίμως ποιών παρέμεινε στη Βουλή των Ελλήνων και δεν διακινδύνευσε τη θέση του βουλευτή με αυτήν του δημάρχου Πειραιώς, απέναντι στον πανίσχυρο, γιατρό, Χρήστο Αγραπίδη, με ποσοστό 56,3%, δήμαρχο Πειραιώς σε δεύτερη τετραετία προόδου.

Συγγενής εξ αίματος, γιος της αγαπημένης αδελφής του Κώστα Μητσοτάκη, της Καίτης και του Επαμεινώνδα Βιρβιδάκη, είναι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, που πήρε τον Δήμο Χανίων με ποσοστό 52,8% και ισχυροποίησε τη θέση του στην πολιτική οικογένεια που έχει τις ρίζες της στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Διδάκτωρ της Ιατρικής, με ειδικότητα τη νεφρολογία, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην βουλευτής Χανίων, μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, και πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα εις μήκος. Είναι 54 ετών, παντρεμένος με την Ειρήνη Κατσιφαράκη από τον Γαλατά Κυδωνίας και έχουν δύο παιδιά, τον 25χρονο Επαμεινώνδα και την 22χρονη Αικατερίνη-Καίτη.

Η Καίτη Βιρβιδάκη ήταν από την αρχή δίπλα στον αδελφό της Κώστα, κρατούσε το πολιτικό του γραφείο στις πρώτες δεκαετίες της πολιτικής του καριέρας που τον έφερε πρωθυπουργό, ενώ εκείνη δεν ζούσε πια, για να τον καμαρώσει. Κοντά του είναι ο επικοινωνιακός Παντελής Βιρβιδάκης, ενώ τα άλλα αδέλφια, έχουν δική τους τροχιά, ο Μανώλης, πολιτικός μηχανικός και η μικρότερη, η Ιφιγένεια Βιρβιδάκη, δημοσιογράφος της «Καθημερινής», συνεργάτης επί καθημερινής βάσεως του «Σημειωματαρίου».

Αυτοί είναι οι δύο δήμοι που εγγράφονται στο ενεργητικό της πολιτικής δύναμης της οικογένειας, με πρώτο και τρίτο βαθμό συγγενείας. Αλλά άνθρωποι που έχουν μακρά θητεία είτε στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Μητσοτάκη, το οποίο κρατάει η εξαδέλφη του κ. Σάκη Κυπραίου ή στο περιβάλλον των συνεργατών του, είναι οι εκλεγέντες δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης και Μενιδίου Σπύρος Στριφτός.

Δήλωση Κώστα Μητσοτάκη

«Ολη η οικογένεια είμαστε πολύ ευτυχείς, για τη μεγάλη νίκη της Ντόρας, σε προσωπική βάση», δήλωσε ο κ. Κώστας Μητσοτάκης που το πρωί της Κυριακής είχε ψηφίσει στα Χανιά και επέστρεψε στην Αθήνα, για να επισκεφθεί την πρωτοθυγατέρα στο εκλογικό κέντρο του Συντάγματος, και να την αγκαλιάσει με την εύλογη συγκίνηση του πατέρα και του πολιτικού. Γιατί το 60,9% που πήρε η Ντόρα, αποδεικνύει, πέρα από τη συσπείρωση των νεοδημοκρατικών ψήφων στον β΄ γύρο, και την ευρυτάτη αποδοχή που έχει στον κόσμο της Αθήνας η Ντόρα ως πολιτική προσωπικότητα, ικανή να ανεβεί τις βαθμίδες της ιεραρχίας ώς πολύ ψηλά. Γιατί τώρα θα πρέπει να υπογράψει την παραίτησή της από βουλευτής της A΄ Αθηνών, όπου και εξελέγη πρώτη με συντριπτική υπεροχή και να αφοσιωθεί στον Δήμο Αθηναίων, που οι ορίζοντες διευρύνονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πλησιάζουν.

Η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή στο εκλογικό κέντρο της κας Ντόρας Μπακογιάννη στις 11 τη νύχτα της Κυριακής ήταν αληθινή και άγγιξε τον κόσμο και ο θερμός εναγκαλισμός τους, όταν πια είχε καταστεί σαφές ότι «ο χάρτης της Ελλάδος είναι μπλε, και όποιος δεν το βλέπει έχει πρόβλημα», όπως είπε με την αμεσότητα που τον διακρίνει ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Εβερτ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β΄ γύρου. Ας μην ξεχνάμε πως και ο Μιλτιάδης Εβερτ, πολυ-υπουργός και μέγας διοργανωτής των συγκεντρώσεων της Ν.Δ. στα χρόνια της εξουσίας, παραιτήθηκε και αυτός από βουλευτής για να υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Αθηναίων, το 1986, με 54,8% στον β΄ γύρο.

Ενωτική

Η προεκλογική καμπάνια της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ήταν στηριγμένη στην ενωτική γραμμή, στην ανοιχτή πρόθεσή της να υπηρετήσει δυναμικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις διεκδικήσεις της, αποφεύγοντας επιθέσεις, φραστικές, κατά των άλλων υποψηφίων, δηλώνοντας φιλία με τον κ. Χρήστο Παπουτσή της «Ομορφης Πόλης» του ΠΑΣΟΚ (που δεν του βγήκε η πασιέντζα), της εκτίμησής της για τον κ. Φώτη Κουβέλη του ΣΥΝ, και του Σπύρου Χαλβατζή του ΚΚΕ.

Αυτή είναι η Ντόρα, που έχει δίπλα της, ολόγυρά της, την οικογένειά της, με διευθυντή του πολιτικού γραφείου της τον Δημήτρη Ζαφειριάδη, από τη Θεσσαλονίκη, σύζυγο της κόρης της Αλεξίας. Και τα αποτελέσματα, πρώτα του exit pole, και μετά του υπουργείου Εσωτερικών, που πήγαν το ποσοστό της ακόμη πιο ψηλά, τα είδε στο Σύνταγμα, στο εκλογικό κέντρο, με τον Ισίδωρο Κούβελο πλάι της, και τ’ αδέλφια της Κυριάκο και Μαρέβα, την Κατερίνα, την Αλεξάνδρα, τα μικρά ανίψια της, τους στενούς συνεργάτες της, ανάμεσά τους η επίκουρος καθηγήτρια και ήδη δημοτική σύμβουλος ψηλά στους σταυρούς, η κ. Κέλλυ Μπουρδάρα.

Οι φωτογραφίες κρατούν τη συγκίνηση και τη χαρά αυτής της πανύψηλης νίκης, που ισχυροποιεί τη θέση της οικογένειας Μητσοτάκη στον πολιτικό χάρτη. Αφού ακούστηκε και πεντοζάλη, στη χαρά για τη δήμαρχο της Αθήνας στο Σύνταγμα! Επεται συνέχεια, ο Κυριάκος K. Μητσοτάκης στη B΄ Αθηνών υποψήφιος, ίσως κάποια άλλη υποψηφιότητα στην Ευρωβουλή… Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα -τον αρχηγό της πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη- στέκεται μια γυναίκα – η κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη που η Θεοδώρα-Ντόρα έχει το όνομα της μητέρας της. Καλή επιτυχία, Ντόρα Μπακογιάννη, την κέρδισες και τη δικαιούσαι, στον Δήμο της Αθήνας, που από προβλήματα άλλο τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή