Εφυγε ο Στρατηγός Περικλής Παπαθανασίου, ο Στρατηγός που πολέμησε κι αντιστάθηκε για μας

Εφυγε ο Στρατηγός Περικλής Παπαθανασίου, ο Στρατηγός που πολέμησε κι αντιστάθηκε για μας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή, ώρα 6 παρά 5, στο ΝΜΙΤΣ, άφησε την τελευταία του πνοή, από πνευμονική εμβολή, ο αντιστράτηγος ε.α. Περικλής Σ. Παπαθανασίου. Δίπλα του, όπως πάντα, κρατώντας του το χέρι, η αγαπημένη του σύζυγος, Κατερίνα…

Η Ελλάδα -κι αυτά δεν είναι λόγια που λέγονται πάνω στη θλίψη- έχασε έναν πραγματικό πατριώτη, έναν γενναίο μαχητή, έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των αξιών, της εννόμου τάξεως, των παραδόσεων, των αρχών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πάνω απ’ όλα. Ολες οι έννοιες, δηλαδή, που περικλείονται στον θεσμό Ελληνικός Στρατός.

Κι αυτό, αποδεικνύεται με μία απλή ανάγνωση του, πλούσιου, στρατιωτικού του μητρώου. Εξάλλου, είναι το μόνο «πλούσιο» που είχε στη λιτή, στρατιωτική του ζωή, έμενε στο ενοίκιο, ο παρασηφορημένος 34 φορές από την πατρίδα, τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ, την Κορέα, γενναίος Στρατηγός, από τη Λαύκα Ορεινής Κορινθίας, έτος γεννήσεως 1918.

Και τώρα, το βιογραφικό της δράσης του στον στρατό και την κοινωνία. Ανήκει στην Τάξη 1938 Σ.Σ. Ευελπίδων. Πολέμησε στην Αλβανία ως ανθυπολοχαγός στο 27 Σύνταγμα Πεζικού, στη Μέση Ανατολή, όπου διέφυγε το 1942 και πολέμησε, ως Ιερολοχίτης, υπολοχαγός στις επιχειρήσεις των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου. Μπήκε στην Αθήνα το 1944 με το Τμήμα Απελευθερώσεως των Αθηνών. 1945-’47 διετέλεσε εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, 1947-’49 υποδιοικητής και διοικητής της 3ης Μοίρας Καταδρομών, με την οποία έλαβε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας. Διετέλεσε εκπαιδευόμενος στο Σχολείο Πεζικού των ΗΠΑ και σύνδεσμος στο Τόκιο της Ιαπωνίας των αρχιστρατήγων Απω Ανατολής VaFleet και Ridgeway. Διετέλεσε ιδρυτής και πρώην διοικητής της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (1955-’59), εκπαιδεύτηκε σε όλα τα ελληνικά Σχολεία του όπλου του. Διοικητής Τάγματος Πεζικού, στη Γουμένισσα, Κιλκίς και Ταξίαρχος στη Λαμία, μη αποδεχθείς τη δικτατορία, απετάχθη τον Δεκέμβριο του 1967, φυλακίσθηκε και εξορίσθηκε ώς το 1971, εις Σέριφο, Σαμοθράκη, Θέρμο Τριχωνίδος.

Στις 24 Ιουνίου 1971 στην Αθήνα νυμφεύθηκε την Κατερίνα, το γένος Πανταζοπούλου, από το Dallas Τέξας, με μεσσηνιακή καταγωγή. Είναι «η Καρυάτιδα δίπλα στον Στρατηγό», όπως τους έχει γράψει τόσες φορές η φίλη στήλη…

Μαζί πήγαν στις ΗΠΑ το 1971 ώς το 1976 όπου ο Περικλής παρακολούθησε πανεπιστημιακά σεμινάρια κοινωνιολογίας και διοικήσεως επιχειρήσεων, διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών. Επέστρεψε στην Ελλάδα και διετέλεσε πρόεδρος Γενικής Τραπέζης, πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου, πρόεδρος του ΝΙΜΙΤΣ, γενικός διευθυντής Νέας Δημοκρατίας, γενικός διευθυντής ΕΛΤΑ, αντιπρόεδρος Αθηναϊκής Λέσχης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας Διπλαρείου Σχολής (έτος ιδρύσεως 1893). Σε όλες αυτές τις θέσεις υπηρέτησε αμισθεί, παίρνοντας μόνο τη σύνταξή του.

Αυτός είναι ο Περικλής Παπαθανασίου που πολέμησε, νίκησε, απελευθέρωσε, δίδαξε, παραδειγμάτισε, τιμωρήθηκε και τιμώρησε με τον αταλάντευτο πατριωτισμό του τους μικρόψυχους.

Θα τον αποχαιρετίσουμε, συμπολεμιστές, φίλοι ζωής, την Τρίτη, ώρα 11.30 π.μ. από τον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού, την ενορία του, όπου θα γίνει η κηδεία του. H σορός, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, για την οποία πολέμησε, θα κάνει το τελευταίο ταξίδι πίσω στη γενέτειρα, τη Λαύκα Κορινθίας, όπου θα ταφεί, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή