H Ελλη σκιτσάρει την Αθήνα, την ουσία μιας παράστασης, στην Εκθεσή της, που συνεχίζεται

H Ελλη σκιτσάρει την Αθήνα, την ουσία μιας παράστασης, στην Εκθεσή της, που συνεχίζεται

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μείνουμε απόψε στα αθηναϊκά μας θέματα. Για την Εκθεση Σκίτσων της συνεργάτιδός μας κ. Ελλης Σολομωνίδου Μπαλάνου που διοργάνωσαν οι Φίλοι του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Βούρου – Ευταξία στο Μουσείο της πλατείας Κλαυθμώνος γράψαμε, τα εγκαίνια έγιναν με μεγάλη επιτυχία, με Αθηναίους και διπλωμάτες να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την Εκθεση που πολλά σκίτσα της έχουν πρωτοδημοσιευθεί στο «Σημειωματάριο» και στη σελίδα κριτικής του καλλιτεχνικού τμήματος της «K». Σειρά όμως έχει να παρουσιάσουμε και την ίδια την Ελλη, σε σκίτσο – αυτοπροσωπογραφία, με βιογραφικά στοιχεία, λίγο πολύ γνωστά. H Ελλη έχει μικρασιατικές ρίζες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. O παππούς της, ο Σωκράτης Σολομωνίδης, ήταν ο εκδότης της ημερησίας Εφημερίδας «Αμάλθεια» και ο πατέρας της του «Θάρρους» στη Σμύρνη. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην τάξη του Γιάννη Μόραλη και Ιστορία της Τέχνης στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Περούτζια, συνέχισε σπουδές στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στους τομείς Γραφικών Τεχνών Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας κοντά στους Τάσσο, Σπύρο Βασιλείου και Γιάννη Τσαρούχη.

Εχει εργασθεί στο θέατρο και στη Λυρική Σκηνή ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, όπως επίσης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση της EPT. Από το 1961 συνεργάζεται με τη «Μεσημβρινή» και το περιοδικό «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου. Από το 1974 ώς σήμερα είναι τακτική συνεργάτις της «Καθημερινής» ως σκιτσογράφος, καλύπτοντας πολιτιστικά θέματα. Τώρα, με την έκθεσή της αυτή, που συνεχίζεται ώς τις 30 Νοεμβρίου, παρουσιάζει τη δουλειά της ως αυτάρκη καλλιτεχνική δημιουργία, χωρίς τα κείμενα τα δημοσιογραφικά. Είναι εκείνη και «το φτερωτό πενάκι της», όπως γράφει ο καθηγητής κ. Στέλιος Λυδάκης, Διευθυντής του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών Βούρου – Ευταξία: «H εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της βιωματικής σχέσης που αποκτά η σκιτσογράφος με τη ρευστή πραγματικότητα και της ανάγκης να μορφοποιηθεί η συγκίνηση και το προσωπικό βίωμα». Ο,τι κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι με τις λέξεις, η Ελλη το δίνει με γραμμές στα σκίτσα της. Με παρατήρηση, δροσιά και αμεσότητα. Γι’ αυτό την ευχαριστούμε και την καμαρώνουμε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή