Εφυγε μια καλή Σαμαρείτισσα – η Κωνσταντούλα Γ. Κράτσα

Εφυγε μια καλή Σαμαρείτισσα – η Κωνσταντούλα Γ. Κράτσα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε η αρχοντοπούλα κόρη της Ζακυνθινής κοντέσας Μυρτούλας Φλαμπουριάρη και του Αγρινιώτη Αρεοπαγίτη Απόστολου Μουστακόπουλου, γεννημένη στην Αθήνα, όπου έζησε μια μεστή ζωή παραδειγματικής κοινωνικής προσφοράς στη μεταπολεμική Ελλάδα. Αφοσιώθηκε σε ένα πλούσιο κοινωνικό έργο στο Λύκειο Ελληνίδων, σε χριστιανικά ιδρύματα, σε γηροκομεία και ορφανοτροφεία και ιδιαίτερα στο Βρεφοκομείο Αθηνών, όπου τα μικρά ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά την είχαν θετή τους μητέρα με ορθάνοιχτη πάντα την αγκαλιά.

Η Κωνσταντούλα γαλουχήθηκε ανάμεσα σε δύο κόσμους και δύο πολιτισμούς, το Ιόνιο και το Αιγαίο. H οικογένεια της μητέρας της υπήρξε ιστορική οικογένεια της Ζακύνθου, με φλογερά πατριωτικά αισθήματα και δραστήρια μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Είχε φιλελεύθερες ιδέες και πρωτοστάτησε στην Ενωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. O πρόγονός της κόντες Αναστάσιος Φλαμπουριάρης συνέταξε και υπέγραψε πρώτος την ιστορική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αντιλαϊκό Αγγλο αρμοστή Μεδλόιντ και τιμωρήθηκε με εξορία. Παντρεύτηκε τον πολιτικό του νομού Σάμου ιατρό Γεώργιο Κράτσα και ήταν η στοργική μητέρα δύο βουλευτών, του αείμνηστου βουλευτή Σάμου Ζαχαρία Κράτσα, που έφυγε νέος, και του πρώην υπουργού Απόστολου Κράτσα. Μετά τον γάμο της με τον Γιώργο Κράτσα αγάπησε και συνδέθηκε στενά με την Ικαρία, αλλά και τη Σάμο και τους Φούρνους, γειτονικά νησιά που αποτελούσαν για την ίδια και την οικογένεια Κράτσα μια δυνατή πατρίδα. Στρατευμένη εθελόντρια της εποχής της, κόρη, σύζυγος και μητέρα σε μία εποχή που στήριξε την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, αποτελεί παράδειγμα προσφοράς. H νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Αθήνα αύριο, Κυριακή 19 Οκτωβρίου, ώρα 3 μ.μ. στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, της Σκουφά, και η ταφή της θα γίνει στο νεκροταφείο Ικαρίας, όπου θα αναπαυθεί δίπλα στον σύζυγό της Γιώργο και στον γιο της Ζαχαρία. Θερμά συλλυπητήρια στον Απόστολο και τη Ρόδη Κράτσα, και στη λοιπή οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή