H σωτηρία της Οικίας ολυμπιονίκη Τσικλητήρα στην Πύλο χρόνιο και επείγον αίτημα

H σωτηρία της Οικίας ολυμπιονίκη Τσικλητήρα στην Πύλο χρόνιο και επείγον αίτημα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην Πύλο, όπως το είχε η στήλη υποσχεθεί, στο «Νηλήιον Αστυ», όπως την αποκαλεί ο Ομηρος, πατρίδα του Νηλέα και του Νέστορα. Μια κουταλιά από το περίφημο ντόπιο μέλι, ένα ποτήρι νερό και ιστορία, στο μπαλκόνι πάνω στο κύμα, με το βλέμμα να αγκαλιάζει τον ακύμαντο φυσικό λιμένα της Πύλου, από το Νιόκαστρο ώς την πέτρινη ράχη της Σφακτηρίας, εκεί όπου η ιστορία έγραψε πολλές σελίδες για ελευθερία και ανεξαρτησία, από τους αρχαίους χρόνους ώς το ηρωικό 1821, με επιστέγασμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έσωσε την Ελλάδα, με την εξόντωση του πανίσχυρου στόλου του Ιμπραήμ από τους Τρεις Ναυάρχους, τον Αγγλο Κόδριγκτον, τον Γάλλο Δεριγνύ, τον Ρώσο Χέιντεν, που μνημονεύονται στο Ηρώον, έργο Θ. Θωμόπουλου, στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων της Πύλου.

Από τη ναυαρχίδα του Κόδριγκτον, την «Ασία», που δέχτηκε καταιγισμό πυρών από τα οθωμανικά πυροβολεία και από τον στόλο του Ιμπραήμ, πολλά ξύλα αποκολλήθηκαν που, σήμερα, όσοι Πύλιοι τα αναγνώρισαν ως «θησαυρό» και τα κράτησαν, στηρίζουν σαν δοκάρια, τα σπίτια τους, όπως το πατρικό της Ελένης Σαμαράκη, κόρης του Πύλιου δικηγόρου Νίκου Κουρεμπανά, θύματος του εμφυλίου.

Το βιβλίο της Πύλου έχει πολλές αιματηρές σελίδες… Ετσι, στη σκιά του θεόρατου αιωνόβιου πλάτανου στη μεγάλη κεντρική πλατεία πίνουν το καφεδάκι τους, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες της Πύλου, που κρατάει την ηρεμία, άρα και την αρχοντιά, της προ-τουριστικής υστερίας που κατέλαβε όλη την Ελλάδα. Εκεί παίζουν τα παιδιά, σκαρφαλώνοντας πάνω στα κανόνια, τις μπομπάρντες με τα αραβουργήματα, λάφυρα από τα βυθισμένα πλοία στον όρμο της Πύλου, που όπως περιέγραψε ο αυτόπτης Γάλλος ναύαρχος Ζιλιέν ντε Λα Γκραβιέρ «είχε προσλάβει την τραγικήν όψιν των λιμνών της κολάσεως, όπου εν μέσω των κυμάτων έπλεον οι κολασμένοι». Κλείνουμε το ωραίο ενημερωτικό βιβλίο του Ηλία Μισιρλή «H Πύλος στη διαδρομή των Αιώνων» από τις εκδόσεις Δημ. N. Παπαδήμα «μια ματιά στα ίδια κύματα που καταλήγουν στους βράχους, από κάτω από το μικρό φιλόξενο ξενοδοχείο Δημήτρη Καραλή. Είναι η ώρα να δούμε την Πύλο με τα σημερινά μάτια, και τις ανάγκες της.

Πρώτη εκκρεμότητα, απαράδεκτη για όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και δεν το φρόντισαν, το νεοκλασικό του Τσικλητήρα, με επείγουσα μάλιστα προτεραιότητα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που θυμίζουν πως «σ’ αυτό το σπίτι γεννήθηκε και έζησε ο χρυσός ολυμπιονίκης της Ολυμπιάδας του 1912 στη Στοκχόλμη Σουηδίας ο Κωστής Τσικλητήρας», όπως γράφει η μαρμάρινη επιγραφή στον πέτρινο τοίχο του ερειπωμένου αρχοντικού. Την τελευταία φορά που η στήλη είχε γράψει για την απαράδεκτη -η λέξη επαναλαμβάνεται- εγκατάλειψη της οικίας του Τσικλητήρα, στον δρόμο τον παραλιακό, ήταν πριν από 14 χρόνια, στους γάμους του Αντώνη Κων. Σαμαρά, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη νεαρή Γεωργία Κρητικού. Τώρα η κόρη τους Λένα είναι 14 ετών, μαθήτρια της B΄ Γυμνασίου και ο μικρός Κώστας πάει A΄ Δημοτικού. H οικία πάντα με ορθάνοιχτη την ξύλινη εξώθυρα, με μόνες τις περίτεχνες σιδεριές του ξύλινου μπαλκονιού να ‘χουν μείνει στη θέση τους, αλλά χωρίς ουδεμία ρωγμή, όπως τονίζει ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Καρακαϊδός.

Η μελέτη έτοιμη, την έχει εκπονήσει η αρχιτέκτων Βίνα Τσούτσουρα, τα στατικά ο πολιτικός μηχανικός Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο μηχανολόγος Τάκης Κρυφός, «που πρόσφεραν οι δυο τους την εργασία τους ως δωρεά»! Ισως ήρθε η ώρα, ιδίως τώρα που επέστρεψε στην πολιτική, ως ευρωβουλευτής, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, να εγκριθεί το απαραίτητο κονδύλι από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Πύλου και αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καρακαϊδός είναι προοδευτικός άνθρωπος και εννοεί να το δει πραγματοποιημένο. Από τα κονδύλια των ολυμπιακών έργων -ρωτάει ο Τήλεφος- δεν μπορεί να είχε δοθεί το ποσόν που χρειάζεται για την ανακαίνιση του σπιτιού του ολυμπιονίκη της Πύλου Τσικλητήρα; Τι λέει, τώρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Γιώργου Σουφλιά;

Μόνο η… κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η έξωση των 70 οικογενειών είχαν προτεραιότητα;

Η καλή είδηση: η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής Εναλίου Αρχαιολογίας

Η Πύλος έχει όμως και ένα ευχάριστο νέο να αναγγείλει: το παλαιό νοσοκομείο της Πύλου (κτίσθηκε το 1953, πέτρινο, σε άριστη κατάσταση) παραχωρήθηκε για χρήση από τον Ερυθρό Σταυρό στον οποίο και ανήκει – με τη μεσολάβηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, στον Δήμο Πύλου. Και όπως μας είπε, ο δήμαρχος κ. Καρακαϊδός, προορίζεται να αποτελέσει τμήμα της σχολής Αρχαίων Πολιτιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με πρύτανη τον κ. Κων. Δημόπουλο, για την Ενάλιο Αρχαιολογία. Γεγονός που θα φέρει νέους φοιτητές από όλη την Ελλάδα στην ωραία Πύλο, θα αναβαθμίσει και θα δώσει αίγλη στην όλη γύρω περιοχή Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, με ευρήματα προς σπουδή στις θάλασσες που διέσχισε πλησίστια η ιστορία! Δεν θα αργήσουμε να ξαναπάμε στην Πύλο, ευχόμαστε να ‘χουμε καλές ειδήσεις να αναγγείλουμε στους φιλόξενους, καλόκαρδους Πυλίους, που διατηρούν τα πατρικά τους, μένουν εκεί, επιστρέφουν και θέλουν την Πύλο να κρατήσει τον χαρακτήρα της, αλλά να ανοιχθεί και στα ρεύματα της πανεπιστημιακής γνώσης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή