Ζωντανή σελίδα της ιστορίας μας τα μέλη του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821

Ζωντανή σελίδα της ιστορίας μας τα μέλη του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους γονείς μας οφείλουμε το όνομα που μας δώσαν και έχουμε καθήκον να το παραδώσουμε, καθαρό και τίμιο, στα δικά μας παιδιά. Αυτό αφορά όλους τους Ελληνες και ιδίως εκείνους που οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν σκληρά, πολλοί έπεσαν στη μάχη, σε στεριά και θάλασσα, για να ελευθερωθεί η Ελλάδα από τον 400χρονο τουρκικό ζυγό. Αυτών η ευθύνη δεν είναι μόνο απέναντι των γονέων τους και των φημισμένων προγόνων τους, αλλά και απέναντι των γενεών που ήρθαν και θα ‘ρθουν!

Οταν λέγεσαι Κολοκοτρώνης, Κανάρης, Μπότσαρης, Πλαπούτας, Μαυρομιχάλης, Ζαΐμης και τα πορτρέτα των οπλαρχηγών, των στρατηγών και ιδρυτών του ελευθέρου κράτους της Ελλάδος φέρουν το όνομά σου, πρέπει να βιώνεις τον θρύλο σου ανάλογα, μέσα στις σημερινές συνθήκες, όπου ο αγώνας δεν είναι πια για την ελευθερία αλλά για τον βιοπορισμό ή το κέρδος! Και αν όλες οι μέρες του κάθε χρόνου είναι ίδιες για μας τους περισσότερους, τι να πουν αυτοί με τα ένδοξα ονόματα, όταν ξημερώνει η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, η επέτειος του απελευθερωτικού αγώνος του 1821! Μαζεύονται, τιμούν παρελθόν και παρόν με τον νου στο μέλλον, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα δεν σκέπτεται παρά πώς να αξιοποιήσει το τριήμερο της εθνικής αργίας, που λόγω Σαββάτου και Κυριακής στένεψε, φευ! Εκείνοι, όμως, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται όπως του ταιριάζει στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στη Σταδίου, ο Πατριωτικός Ομιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 είχε, χθες, τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που βραβεύει με το μετάλλιο του Ομίλου και επελέγησαν δύο γυναίκες: η κυρία Ελένη Τσαλδάρη, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, για την πολύτιμη πολύχρονη εθνική προσφορά της – ναι, η μοναχοκόρη του αείμνηστου προέδρου της Βουλής και υπουργού Θανάση Τσαλδάρη και της Πανδώρας, η γλυκιά Ελένη – Μάουζι, μητέρα του Αγγελου-Θανάση Παναγιωτόπουλου. Και η Ελένη Μπίστικα, για τη δημοσιογραφική της διαδρομή σε 38 χρόνια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δημοσιογραφίας. Ενα μετάλλιο που το αφιέρωσε στη συνονόματη εγγονή της και στους αναγνώστες του «Σημειωματαρίου» για τα 32 χρόνια έντυπης κουβεντούλας, από τη μεταπολίτευση ώς σήμερα και αύριο και έχει ο Θεός!

Σήμερα, ανήμερα της επετείου, η Αθήνα κάνει παρέα στον έφιππο Γερο-Κολοκοτρώνη που δείχνει «προς τα πού πήγαν οι Αθηναίοι»! «Στην εποχή μας οι γυναίκες είναι εκείνες που αγωνίζονται, ιδίως οι μητέρες που συνδυάζουν τη φροντίδα των παιδιών τους με την εργασία ή με μια απαιτητική καριέρα», είναι το σκεπτικό, κατά τον κ. Κωνσταντίνο Γ. Πλαπούτα. O νέος, στην ηλικία, πρόεδρος του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ομίλου, τραπεζικός στην Εμπορική Τράπεζα, είναι περήφανος πατέρας του Γιωργάκη, 3,5 ετών, με ύφος ήδη αντάξιο ενός απογόνου έκτης γενιάς των Γιωργάκη και Δημήτρη Πλαπούτα! O πατέρας K. Γ. Πλαπούτας, κατευθείαν απόγονος ως εγγονός πέμπτης εξ αρρενογονίας γενεάς του κλεφταρματολού Γιωργάκη Πλαπούτα (αδελφού του στρατηγού Δημητρίου Πλαπούτα), που έπεσε στη μάχη του Λάλα στις 2 Ιουνίου 1821, είχε την ευγένεια να φέρει την πρόσκληση για τον εορτασμό της επετείου και την τιμητική βράβευση στο δημοσιογραφικό γραφείο, μαζί με το καταστατικό του Πατριωτικού Ομίλου, έτος ιδρύσεως 1938, το έμβλημά του και ένα σύντομο χρονικό. Δική μας ευθύνη να γνωρίσουμε καλύτερα τα μέλη του Δ.Σ. και τα προβλήματά τους. Και έχουν πολλά, κι ας έδωσαν τα πάντα οι πρόγονοί τους, για να ζούμε εμείς τόσα χρόνια, ελεύθεροι, ωραίοι, Ευρωπαίοι, δυτικοφρονούντες και με οράματα που υπαγορεύει η… τηλεόραση!

Σήμερα, σε μια πρώτη γνωριμία, δίνουμε τα ονόματα του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821. Τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Γ. Πλαπούτα τον γνωρίσαμε, τον φωτογραφίσαμε στο… γήπεδό μας στο Νέο Φάληρο, ακούσαμε από αυτόν την ιστορία των δύο αδελφών, του Γιωργάκη και του Δημητρίου Πλαπούτα, υιών του Κόλια (Νικολάου) Πλαπούτα. O Γιωργάκης έπεσε στο Λάλα κι ο στρατηγός Δημήτρης πέθανε στου Παλούμπα στο χωριό τους, όπου λένε «Δώδεκα Παλουμπαίοι, δεκατρείς αγωνιστές!». Γι’ αυτά τα δύο ηρωικά αδέλφια ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έχει γράψει ποίημα και παρακαλεί τον «Ροφιά», τον ποταμό Λάδωνα, μην τους χωρίσει, εκεί που κοιμούνται…

Για τον πρόεδρο είπαμε, συνεχίζουμε με τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. αφού θυμίσουμε ότι ο Π.Ο. έχει 110 μέλη, όλοι κατευθείαν απόγονοι των Ηρώων του ’21.

– Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΟΑΑ 1821 η κυρία Αγγελική Μαυρομιχάλη, κατευθείαν απόγονος από τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη, αδελφό του Πετρόμπεη. Αντιπρόεδρος, επίσης, ο Χρήστος Μαυρομμάτης, επίτιμος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τέταρτη γενεά από τον αναγνώστη Γεωργάκη Μαυρομμάτη, οπλαρχηγό του 1821, B Αντώνης Πετμεζάς, γενικός γραμματέας, κατευθείαν απόγονος ως εγγονός ογδόης εξ αρρενογονίας γενεάς του γενάρχη των κλεφταρματολών Πετμεζαίων Βασιλείου, B Γεώργιος Αθ. Γραμματίκας, δρ Νομικής – δικηγόρος, έφορος του Δ.Σ., κατευθείαν απόγονος ως δισέγγονος του Δημητρίου Αινιάνος από τον πατέρα του, υιού της Βικτωρίας Δημ. Αινιάνος μετά του συζύγου της Γεωργίου Γραμματίκα. O κ. Γεώργιος A. Γραμματίκας είναι ο αποψινός ομιλητής, με θέμα: «Οι Βασικοί Συντελεστές της Εθνεγερσίας». Λοιπά μέλη Δ.Σ: B Ελένη Αποκορίτου – Παπαηλιού, κοσμήτωρ, κατευθείαν απόγονος του Βασιλείου Αποκορίτη, αξιωματικού του Αγώνα από το Απόκουρο Θέρμου.

– Αριστοτέλης Βέικος, μέλος του Δ.Σ., κατευθείαν απόγονος του Σουλιώτη αγωνιστή Φώτιου Βέικου, που έπεσε με τον αδελφό του Λάμπρο Βέικο στη μάχη του Αναλάτου στις 24 Απριλίου 1827, B Ανδρέας Ζαΐμης (πρώην υπουργός) μέλος του Δ.Σ., κατευθείαν απόγονος των Ζαϊμαίων. B Ερασμία Μπόταση – Κανάρη, μέλος του Δ.Σ., κατευθείαν από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (Κώστας Κανάρης, Λυκούργος Κανάρης – Ναπολέων Κανάρης, Μαρία Κανάρη – Ερασμία Κανάρη, χήρα του Γεωργίου Μπόταση). B Μαργαρίτα Γεωργακοπούλου-Πλαπούτα, μέλος του Δ.Σ., κατευθείαν απόγονος εκ μητρογονίας γενεάς του Γιωργάκη Πλαπούτα.

Αυτά είναι τα ονόματα με την ένδοξο γενιά τους, που πολέμησε και ή πέθανε ή δικάστηκε, φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε, ώσπου να δοξαστεί από την Ιστορία που έχει τον τελευταίο λόγο! Κι αυτά τα μεγάλα ονόματα είναι που κρατούν ψηλά τη σημαία του Αγώνα και τιμούν την επέτειο. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για τον δύσκολο αγώνα της συνέχειας που ανέλαβαν. Οπως, επιγραμματικά, λέει το «ευαγγέλιο» του Πατριωτικού Ομίλου! «Από τον Βωμό των προγόνων παίρνομε τη φλόγα, κι όχι τη στάχτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή