Αποκαλυπτήρια προτομής του πολιτικού-ιατρού Ιάκωβου Διαμαντόπουλου σε εκδήλωση του Δήμου Λαυρίου, παρουσία επισήμων και της οικογένειάς του

Αποκαλυπτήρια προτομής του πολιτικού-ιατρού Ιάκωβου Διαμαντόπουλου σε εκδήλωση του Δήμου Λαυρίου, παρουσία επισήμων και της οικογένειάς του

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H πόλη του Λαυρίου τιμά σήμερα ένα από τα επιφανέστερα τέκνα της, τον Ιάκωβο Διαμαντόπουλο, τον πολιτικό, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο. Στις νεότερες γενιές το όνομα του Ιάκωβου Διαμαντόπουλου ίσως να μην είναι τόσο γνωστό. Ομως, αυτός ο πολιτικός άνδρας υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της εθνικής μας ζωής για μια σημαντική χρονική περίοδο του 20ού αιώνα και υπηρέτησε μέχρι το τέλος την κοινοβουλευτική Δημοκρατία ως βουλευτής, υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων». Με αυτά τα θερμά λόγια ο τ. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και νυν βουλευτής B΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης σκιαγράφησε το πορτρέτο του Ιάκωβου Διαμαντόπουλου «που δεν έλαβε υπόψη του το πολιτικό ή άλλο κόστος» και προτιμούσε να πορευτεί «εναντίον του ρεύματος» αν έτσι πίστευε.

Τον χαρακτήρισε «αληθινό πατριώτη, ασυμβίβαστο υπέρμαχο του κοινοβουλευτισμού», αναφερόμενος στους αγώνες του, ως ένας από τους πρωταγωνιστές του Ανένδοτου Αγώνα, την κριτική του οποίου δεν απέφυγαν οι επιφανείς πολιτικοί ηγέτες της εποχής του. Μίλησε, επίσης, για τον διαπρεπή γιατρό Ιάκωβο Διαμαντόπουλο (ιατρική, Πανεπιστήμιο Βερολίνου, νομικά και πολιτικές επιστήμες Πανεπιστήμιο Αθηνών) «με τη σημαντική επιστημονική σταδιοδρομία και την κρυστάλλινα διάφανη προσωπική ζωή, με ήθος και εντιμότητα που μετέδωσε στα παιδιά του, εξαίρετους επιστήμονες και οικογενειάρχες που υπηρετούν εκτός από την επιστήμη τους και τα κοινά». Φορτισμένη με συγκίνηση η επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων, που έγινε στην είσοδο του Λαυρίου, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατεία, παρουσία του τ. προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Εβερτ, του γενικού γραμματέως Κοινοβουλευτικής Ομάδος Ν.Δ. κ. Απόστολου Σταύρου, βουλευτή υπ. Αττικής, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, παρότι ήταν η Κυριακή 9/7/06, του τελικού του Μουντιάλ! Μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Λαυρίου κ. Δημήτρης Λουκάς και ο τ. πρόεδρος της νεολαίας της Φιλελευθέρας Δημοκρατικής Ενώσεως καθηγητής κ. Πουρναρόπουλος. Δεξιά και αριστερά της προτομής, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Βάνια Δημητρακοπούλου, οι γιοι του, γιατροί και καθηγητές και οι δύο, για τους οποίους δίκαια περηφανευόταν ο αείμνηστος πατέρας – ο πρωτότοκος δρ Γεώργιος Διαμαντόπουλος, καθηγητής χειρουργικής στη Χαϊδελβέργη, επί είκοσι χρόνια διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», ο καθηγητής της αγγειολογίας κ. Εμμανουήλ Διαμαντόπουλος, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και η αδελφή τους κ. Ελλάς Λεμονίδου, που οφείλει το όνομά της στον πατριωτισμό του πατέρα της. O Ιάκωβος πολέμησε στην Αλβανία το 1940-41 ως έφεδρος γιατρός και με τις νίκες μήνυσε στη σύζυγό του Ευφροσύνη, το γένος Αγιουτάντη από την Κύθνο «την κόρη μας να τη βαφτίσουμε Ελλάς», όπως και έγινε. Στην τελετή ο εγγονός κ. Ιάκωβος Γ. Διαμαντόπουλος, οικονομολόγος με σπουδές στην Ελβετία, με τις μικρές ξανθές γαλανομάτες κόρες του, τη Γιολάντα και τη Λώρα που αντίκριζαν στην προτομή το πρόσωπο του προπάππου τους. «Τίμα τον πατέρα σου», την εντολή αυτή υπηρέτησαν και υπηρετούν οι γιοι, η κόρη, τα μέλη της οικογένειας του Ιάκωβου Διαμαντόπουλου, τον οποίο η γενέτειρά του, το Λαύριο, πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει με τη δημιουργία προτομής του. H ηθοποιός Σοφία Κακαρελίδου απέδωσε όμορφα το ποίημα που είχε γράψει ο Ιάκωβος για το Λαύριο, στο οποίο «επέστρεψε» για να μείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή