ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ξεκινά την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο

Ξεκινά την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο

Προβλέπεται ότι το EC3 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, στην έδρα της Europol, στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.Τα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (EC3) θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 11η Ιανουαρίου στη Χάγη, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να καταπολεμά τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και να προασπίζει ένα Διαδίκτυο ελεύθερο, ανοικτό και ασφαλές», δήλωσε σήμερα η επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ, προσθέτοντας ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι έξυπνοι και ταχύτατοι στη χρήση των νέων τεχνολογιών για εγκληματικούς σκοπούς και «το EC3 θα μας βοηθήσει να γίνουμε ακόμη πιο έξυπνοι και πιο γρήγοροι από αυτούς, ώστε να προλαμβάνουμε και να καταπολεμούμε τα εγκλήματά τους».

«Για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, με την χωρίς σύνορα φύση του και την τεράστια ικανότητα των εγκληματιών να κρύβονται, χρειαζόμαστε μια ευέλικτη και κατάλληλη απάντηση», δήλωσε από την πλευρά του ο Τρολς Έρτινγκ, διευθυντής του Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο. Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει γνώση ως κέντρο συγχώνευσης και ως κέντρο επιχειρησιακής, ερευνητικής και εγκληματολογικής στήριξης, αλλά και για να μετριάζει και να μειώνει την απειλή από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο όπου και αν δρουν, χάρη στην ικανότητά του να κινητοποιεί όλους τους σχετικούς πόρους στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η διερεύνηση της ηλεκτρονικής απάτης, της κακοποίησης παιδιών μέσω Διαδικτύου και άλλων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο από τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις. Το άνοιγμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο (EC3) σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ασχολείται με την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Το EC3 θα συγκεντρώνει πληροφορίες παρέχοντας υποστήριξη σε ποινικές έρευνες αλλά και στην προώθηση λύσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Το EC3 θα εστιαστεί σε παράνομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο που αναπτύσσονται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως επιθέσεις στις τραπεζικές συναλλαγές και άλλες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, την προαγωγή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και την διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και εκείνα τα εγκλήματα που θίγουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες και υποδομές στην ΕΕ.

Επίσης, το Κέντρο θα διευκολύνει την έρευνα και την ανάπτυξη και θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, των δικαστών και των εισαγγελέων και θα εκδίδει εκτιμήσεις απειλών, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων τάσεων και προβλέψεων, καθώς και έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Προκειμένου να εξαρθρωθούν περισσότερα δίκτυα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και να διωχθούν περισσότεροι ύποπτοι, το EC3 θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με τα εγκλήματα στο διαδίκτυο και θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης (help desk) για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στις μονάδες αρχών επιβολής του νόμου στις χώρες της ΕΕ. Θα προσφέρει επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη της ΕΕ (π.χ. κατά της εισβολής, της απάτης, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κ.λπ.) και θα παρέχει υψηλού επιπέδου τεχνική, αναλυτική και εγκληματολογική γνώση σε κοινές κοινοτικές έρευνες.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πέφτουν θύματα κάποιας μορφής εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, καθημερινά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα θύματα χάνουν περίπου 290 δισεκατομμύρια ευρώ κατ' έτος παγκοσμίως, ως συνέπεια εγκληματικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο.

Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που αποβλέπουν στην προστασία των πολιτών από τα εγκλήματα στο Διαδίκτυο. Συμπληρώνει νομοθετικές προτάσεις, όπως η οδηγία για τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφορικής και η οδηγία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, που θεσπίστηκαν το 2011.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ