ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Εκδήλωση για τα οφέλη από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας

Εκδήλωση για τα οφέλη από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας

Θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανοικτά Δεδομένα.Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανοικτά Δεδομένα (Open Data Day 2013), στις 23 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ερευνητικού έργου MODAP.

Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία ώστε εθελοντές, επιστήμονες, προγραμματιστές, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, να ενημερωθούν για τα ανοικτά δεδομένα, την αξία που έχουν για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τη διαφάνεια, αλλά και τη σημασία τους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Open Data Day 2013, θα επιχειρηθεί να απαντηθούν δύο βασικά ερωτήματα:

• Ανοικτά ή κλειστά δεδομένα;

Στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ο δημόσιος τομέας κινητοποιείται ενεργά για το άνοιγμα δημόσιας πληροφορίας. Η αναγκαιότητα των ανοικτών δεδομένων είναι πλέον τεκμηριωμένη και με οικονομικά κριτήρια. Ειδικά για την ΕΕ, εκτιμάται πως με την επαναχρησιμοποίηση δημόσιας πληροφορίας μπορούμε να έχουμε άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη μεγαλύτερα από 140δις ευρώ ανά έτος.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχουμε την ίδια ανταπόκριση από το δημόσιο τομέα. Με την εξαίρεση της Διαύγειας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και των φορέων που συμμετέχουν στο geodata.gov.gr, η δημόσια διοίκηση δεν ανοίγει τα δεδομένα της. Για ποιο λόγο;

Υπάρχει άγνοια για το οφέλη από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας; Τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν τη δημόσια διοίκηση; Οργανωτικά προβλήματα και θεσμικές ελλείψεις; Μήπως υπάρχει κάποια συνειδητή προτίμηση για τα κλειστά δεδομένα;

• Πως χρησιμοποιούμε τα διασυνδεδεμένα δεδομένα;

Τα διασυνδεδεμένα ανοικτά δεδομένα (linked open data - LOD) είναι μια τεχνολογία που έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια, περνώντας από την έρευνα σε πρακτικές εφαρμογές. Δημόσιοι και διεθνείς οργανισμοί, πρωτοβουλίες εθελοντών, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα LOD για να προσφέρουν και να καταναλώσουν ανοικτά δεδομένα. Τα οφέλη που διαπιστώνουν από την άμεση επίλυση θεμάτων διαλειτουργικότητας, τον εμπλουτισμό της διαθέσιμης πληροφορίας, αλλά και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, είναι ορατά.

Ωστόσο, για τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, τα LOD εξακολουθούν να είναι μια άγνωστη λέξη. Για κάποιους άλλους η διασύνδεση δεδομένων προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε LOD; Ποια είναι τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας; Υπάρχουν τρόποι για να ανωνυμοποιήσουμε δεδομένα και να εγγυηθούμε την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο;

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ