Διαδρομές ενός αριστερού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικολά Σαρκοζί ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση «να θάψει οριστικά το πνεύμα του Μάη του ’68». Αν αληθεύουν, όμως, οι πληροφορίες του γαλλικού Τύπου, η πρώτη, εντυπωσιακή πολιτική του χειρονομία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα είναι να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών σε έναν εκ των… ακτιβιστών του Γαλλικού Μάη, τον Μπερνάρ Κουσνέρ! Πολιτικός καιροσκοπισμός; Πάντως όχι από την πλευρά του Σαρκοζί.

Η πολιτική διαδρομή του Κουσνέρ ξεκινάει από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο εγκαταλείπει το 1966. Στη διάρκεια του Γαλλικού Μάη, εκλέγεται στην επιτροπή κατάληψης της Ιατρικής Σχολής. Πολύ γρήγορα απογοητεύεται και από τον αριστερισμό. Εκ των ιδρυτών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», το 1971, και των «Γιατρών του Κόσμου», το 1980, γίνεται ένας από τους πρωτοπόρους μιας διπλής στροφής: Από τον κοινωνικό αγώνα στην «ανθρωπιστική» δράση και από τα πολιτικά κόμματα στις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Ωστόσο, κάτω από το κοστούμι του φιλάνθρωπου γιατρού χτυπάει πάντα η καρδιά του παλιού επαναστάτη που πιστεύει στον ένοπλο αγώνα. Το 1987, ο Κουσνέρ γίνεται προφήτης του δόγματος περί «ανθρωπιστικών επεμβάσεων». Οταν το δόγμα του εφαρμόζεται από το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, ο Κουσνέρ ανταμείβεται δεόντως με το πόστο του πολιτικού διοικητή του Κοσσυφοπεδίου. Με τον ίδιο ιεραποστολικό ζήλο, υπερασπίζεται τον πόλεμο του προέδρου Μπους εναντίον του Ιράκ. Χθες, πίστευε ότι, όπως έλεγε ο Μάο, «η ελευθερία έρχεται από την κάνη του όπλου». Σήμερα, η ελευθερία έρχεται κάτω από τις φτερούγες των F- 16. Τα μέσα αλλάζουν, ο σκοπός όχι.

Αλλωστε, ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραμένει γνήσιος σοσιαλιστής. Η αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος τον υποχρεώνει να κάνει κόμπο την καρδιά και να εγκαταλείψει τον ευγενή κόσμο των «μη κυβερνητικών οργανώσεων» για να υπηρετήσει ως υπουργός σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Μόνιμος θαμώνας των τηλεοπτικών πάνελ, υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αλλά η υποστήριξή του ήταν τόσο μαχητική όσο και «κριτική». Οπως «κριτική» θα είναι, σύμφωνα με τη χθεσινή «Λιμπερασιόν», και η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του αντιπάλου της κ. Ρουαγιάλ, Νικολά Σαρκοζί. Αν νομίζει ο κ. Σαρκοζί ότι θα μας πάρει άκριτα μαζί του, είναι πολύ γελασμένος.

Κάποιοι θα γράψουν ότι η Αριστερά είναι ένα όχημα που μπορεί να σε πάει παντού, αρκεί να το εγκαταλείψεις την κατάλληλη στιγμή. Κάποιοι άλλοι θα θυμηθούν τον αφορισμό που λέει ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει μεταξύ αριστερών και… πρώην αριστερών! Στο εντυπωσιακό γραφείο του Κε Ντ’ Ορσέ, στην αριστερή (ποια άλλη;) όχθη του Σηκουάνα, ο κ. Κουσνέρ θα τα προσπεράσει όλα αυτά με Δαντική μεγαλοψυχία: «Το καραβάνι θα προχωρήσει, τα σκυλιά ας γαβγίζουν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή