Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης – Η Ραφήνα τιμά τη μνήμη του 85 έτη από τον μαρτυρικό θάνατό του

Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης – Η Ραφήνα τιμά τη μνήμη του 85 έτη από τον μαρτυρικό θάνατό του

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαίρετη πρωτοβουλία που τιμά τον Δήμο Ραφήνας εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου – τα Κειμήλια του Αγίου εκτίθενται σε προσκύνηση στον ιερό ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας ώς και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007. Πρόκειται -όπως μας πληροφορεί η κ. Αννα Μιχοπούλου από το Προσφυγικό Λαογραφικό Μουσείο Ραφήνας «Το σπίτι της Τρίγλιας», 1999- για ορισμένα από τα άμφια του Χρυσοστόμου, που ο ίδιος μέσα στις δραματικές συνθήκες της Μικρασιατικής Καταστροφής φρόντισε να μεταφερθούν στην Ελλάδα και το 1927, δωρήθηκαν από διασωθέντα μέλη της οικογένειας Καλαφάτη στο τότε Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών. Την έκθεση των κειμηλίων συνοδεύουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφικών τεκμηρίων, που θα πραγματοποιηθούν στο δημαρχείο της Ραφήνας. Προχθές έγιναν τα εγκαίνια και θα διαρκέσουν ώς τις 23 Νοεμβρίου. Η πρώτη είναι «Φωτογραφικές απεικονίσεις του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης» από τη συλλογή της Ενωσης Σμυρναίων και η δεύτερη είναι «η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, τμήμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα και που προβάλαμε από τη στήλη, τονίζοντας τη σημασία της επί προέδρου Βουλής της κ. Αννας Μπενάκη, βουλευτού Αθηνών.

Η επίσημη υποδοχή των κειμηλίων έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 8/11 με Δοξολογία και Παρακλητικό Κανόνα εις τον Αγιο Ιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και με τα εγκαίνια των δύο φωτογραφικών εκθέσεων. Αύριο, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πάντων των εν τη Μικρά Ασία τελειωθέντων αδελφών και κατάθεση στεφάνων από τους δήμους που έχουν προσφυγικές καταβολές καθώς και μικρασιατικών σωματείων της Αττικής, που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων από τον Δήμο Ραφήνας, το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας, τον σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας, την Πολιτιστική Εστία «Ιωνες» Νέου Βουτζά και τον ιερό ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η σύγχρονη πόλη της Ραφήνας, και μόνιμη διεύθυνση κατοικίας του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κώστα Καραμανλή, με τα παιδιά του να πηγαίνουν στον εκεί Παιδικό Σταθμό μαζί με τα παιδιά της Ραφήνας, ιδρύθηκε το 1923 με την εγκατάσταση στα εδάφη του αρχαίου δήμου Αραφήνος Αττικής προσφύγων από την Τρίγλια, ελληνικό κεφαλοχώρι της Βιθυνίας, στις ακτές της Προποντίδας.

Η Τρίγλια υπήρξε γενέτειρα του Χρυσοστόμου Καλαφάτη, μετέπειτα μητροπολίτη Δράμας και στη συνέχεια μητροπολίτη Σμύρνης, όπου και εύρε μαρτυρικό θάνατο, αφού αρνήθηκε να διαφύγει, προτιμώντας να μείνει κοντά στο ποίμνιό του και να μοιραστεί τις αγωνίες και τη δική τους τύχη, όπως και έγινε. Παραδόθηκε στον αγριεμένο όχλο και διαμελίσθηκε, υπέστη εξόρυξη οφθαλμών, το δε σκήνωμά του δεν ευρέθη ποτέ, αλλά ο ίδιος, στον νου και την ψυχή των προσφύγων της Σμύρνης και των προσφύγων της Μικράς Ασίας και των άλλων χαμένων πατρίδων του Ελληνισμού κατετάγη με τους ιερομάρτυρες και, κατόπιν ενεργειών της Ενώσεως Σμυρναίων και πολυετή αγώνα, ανακηρύχθηκε, επισήμως, από τις εκκλησιαστικές αρχές άγιος.

Το πορτρέτο του κοσμεί την επίσημη στέγη της Ενώσεως Σμυρναίων, επί της Καρύτση, ο χάλκινος ανδριάντας του τον περίβολο της Μητροπόλεως Αθηνών καθώς και του ιερού ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης. «Σάββατο 27 Αυγούστου 1922. Το τέλος των ονείρων του γένους – γράφει στο ανυπέρβλητο βιβλίο – ντοκουμέντο ο Χρήστος Σωκράτους Σολομωνίδης «Υμνος και θρήνος της Σμύρνης». Πρωί πρωί ο Χρυσόστομος κατεβαίνει απ’ το Μητροπολιτικό μέγαρο και πορεύεται στο ναό της Αγίας Φωτεινής. Τα πλήθη έχουν συρρεύσει στην εκκλησία και κατακλύζουν τον μεγάλο «αυλόγυρό» της. Μοναδική ελπίδα ο Θεός. Μόνη παρηγοριά τώρα ο δεσπότης. Με χαραγμένη βαθιά τη συγκίνηση στο πρόσωπο παραστέκει το τρομαγμένο κι απελπισμένο του ποίμνιο. Ο σεπτός ιεράρχης θα λειτουργήσει για τελευταία φορά κάτω από τους θόλους της αιωνόβιας εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, σαν σε μια δεύτερη Αγια Σοφιά τις παραμονές της Αλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή