Ιωάννης Καποδίστριας και 180 χρόνια ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών…

Ιωάννης Καποδίστριας και 180 χρόνια ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών…

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μόνο το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας αρκεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να προσελκύσει το ευρύτερο κοινό, πόσω μάλλον τους μελετητές του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια. Αίγινα και Ναύπλιο διεκδικούν με αμείωτο ζήλο, με βάση τα ιστορικά δεδομένα από τη δική τους σκοπιά, τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Η γενέτειρά του Κέρκυρα, ψύχραιμη, απολαμβάνει το προνόμιο να έχει το γοητευτικό Μουσείο Καποδίστρια στη θέση Κουκουρίσα, όπου η εξοχική κατοικία με τον μαγευτικό κήπο της οικογενείας Καποδίστρια, που η Μαρία Δεσύλλα – Καποδίστρια δώρισε στις τρεις κερκυραϊκές εταιρείες -την Αναγνωστική, των Κερκυραϊκών Μελετών και τη Φιλαρμονικής- για να γίνει, όπως κι έγινε Μουσείο Ιωάννη Καποδίστρια. Γεμάτο από ιστορικά κειμήλια, δώρα των ηγεμόνων της εποχής και με την αύρα της θέσης του Καποδίστρια στην Ευρώπη, το Μουσείο λειτουργεί, ανοιχτό για το κοινό, χάρις στην ισόβια χορηγία των 20.000 ευρώ ετησίως που πρόσφερε ο Κερκυραίος, μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης, κ. Χρήστος Φωκάς, κάνοντας πράξη την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς σε παρόν και μέλλον.

Μία ακόμη αναγγελία που φέρει στην επικαιρότητα την προσφορά του Ιω. Καποδίστρια είναι αυτή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» και του εκδοτικού οίκου «Ι. Σιδέρης» που διοργανώνουν απόψε, Παρασκευή, στις 19.00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Παλαιά Βουλή, εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων (1828-2008). Την πρόσκληση απευθύνουν η πρόεδρος του κέντρου δρ Μαίρη Μαρούλη – Ζηλεμένου, ο πρόεδρος του Δ.Σ., καθηγητής κ. Βασίλης Φίλιας και ο εκδοτικός οίκος «Ι. Σιδέρης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή