ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

«Έφυγε» ο δημιουργός του «Αγγέλου», σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός (βίντεο)

«Έφυγε» ο δημιουργός του «Αγγέλου», σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός (βίντεο)

«Έφυγε» από τη ζωή στα 70 του χρόνια ο γνωστός από την ταινία «Άγγελος», σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο οποίος τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο σκηνοθέτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός ύστερα από την τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισε η ταινία του το 1982, η οποία ήταν εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία τον Απρίλιο του 1976. Η ταινία αφορούσε ένα ερωτικό έγκλημα με δράστη τον 19χρονο ναύτη Χρήστο Ρούσσο, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου, του 22χρονου Ανέστη Παπαδόπουλου.

Η ταινία του Γ. Κατακουζηνού βρέθηκε από νωρίς στον στόχο αντιδράσεων, εξαιτίας του εκκεντρικού του σεναρίου. Ωστόσο, το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Μανιάτης, ανέβασε τη δημοτικότητά του δράστη Χ. Ρούσσου και μάλιστα πιθανά να συνέβαλε και στη μείωση της ποινής του αφού το 1990, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, του απένειμε χάρη.

Το 1987 ο Γ. Κατακουζηνός παρουσίασε τη δεύτερη ταινία του, τις «Απουσίες», όπου αναφερόταν στην ιστορία τριών γυναικών οι οποίες ζουν μόνες στο κτήμα του πατέρα τους, ώσπου ένας γοητευτικός λοχαγός λειτουργεί ως «καταλύτης».

Βασισμένη επίσης σε ένα έγκλημα ήταν και η τρίτη ταινία του Γ. Κατακουζηνού, με τίτλο «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)» που γυρίστηκε το 1994, η οποία αφορούσε τη δολοφονία της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή.

Ο Γ. Κακακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο» κ.ά.) πριν υπογράψει τις δικές του δημιουργίες. Ως σκηνοθέτης εργάστηκε και στην τηλεόραση σε ντοκιμαντέρ, ενώ, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του, ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών έως το τέλος της ζωής του.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο αύριο Τετάρτη, 14 Αυγούστου, στις 11:30.

Συλλυπητήριο μήνυμα Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, πληροφορούμενος τον θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια του Γιώργου Κατακουζηνού αφήνει ένα μεγάλο κενό στην οικογένεια του Ελληνικού Κινηματογράφου και ένα ακόμα μεγαλύτερο κενό σε όλους όσους τον γνωρίσαμε από κοντά και συνδεθήκαμε με φιλία μαζί του. Ο Γιώργος υπήρξε τολμηρός, δημιουργικός και ταλαντούχος.

«Είχε άποψη για όσα συνέβαιναν γύρω του και την έλεγε με τον δικό του τρόπο. Προσέφερε πολλά στον Ελληνικό Κινηματογράφο και ξεχώρισε για την προσφορά του αυτή.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα ως ξεχωριστό και πετυχημένο δημιουργό και ταυτόχρονα ως καλό φίλο. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους στενούς του συνεργάτες».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ