Στη Σίφνο με πανσέληνο, με την Καμεράτα και τον Αλέξανδρο Μυράτ να μαγεύουν, ανοίγοντας μουσικούς δρόμους στο Αιγαίο, χάρις στους «Φίλους του Ελληνικού Νησιού»

Στη Σίφνο με πανσέληνο, με την Καμεράτα και τον Αλέξανδρο Μυράτ να μαγεύουν, ανοίγοντας μουσικούς δρόμους στο Αιγαίο, χάρις στους «Φίλους του Ελληνικού Νησιού»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θ’ ανοίξουμε πανιά και θα βρεθούμε στη Σίφνο για ν’ ακούσουμε εκεί, μαζί με εκστατικό ακροατήριο μεγάλων και ιδίως μικρών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής ν’ ανοίγει τα δικά της μουσικά φτερά, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». Οπως γράψαμε ήδη, στο τετραήμερο 7-10 Μαΐου η Καμεράτα -που η γράφουσα την άκουσε να παίζει μέσα στο Kensigton Palace του Λονδίνου, μπροστά σε επίλεκτο μουσικόφιλο κοινό, για φιλανθρωπικό σκοπό- πραγματοποίσε σειρά συναυλιών στη Σέριφο, στη Σίφνο, αλλά και στην Κίμωλο, με πρωτοβουλία του εκεί δασκάλου της μουσικής.

Ενα μαγικό μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο που πλούτισε με τις εντυπώσεις του όσους έλαβαν μέρος σ’ αυτό -τα 22 μέλη της Ορχήστρας, τον αρχιμουσικό Αλέξανδρο Μυράτ να διευθύνει, σολίστ τον εξαίρετο βιολοντσελίστα Ρενάτα Ρίπο και τη Δήμητρα Αντωνίου με την κιθάρα της, μία από τις πρώτες μαθήτριες του Μουσικού Εργαστηρίου του Συνδέσμου στη Σίφνο, ενώ η κ. Εφη Αβέρωφ – Μιχαηλίδου μίλησε στα παιδιά του ακροατηρίου για τα έργα της συναυλίας. Μαζί και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη, ο ταμίας του Δ.Σ. κ. Μανόλης Αναστασιάδης και η γραμματεύς κ. Μαρία Τσάλτα.

Ολοι επέστρεψαν μαγεμένοι από την ομορφιά των νησιών μας. Ως και οι πέτρες στη Σίφνο είχαν ανθίσει, παντού μαργαρίτες, τριφύλλια, παπαρούνες. Στάλες – στάλες το χρώμα, σε αντίθεση με το κατάλευκο λευκό της σιφνέικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ευτυχώς, για το «Σημειωματάριο», που υπήρχε εκεί φωτογράφος ευαίσθητος, ο δάσκαλος μουσικής κ. Αλέξανδρος Κάλκος και κράτησε ωραίες στιγμές από την ανοιχτή πρόβα και από τη συναυλία. Εγιναν στον μεγαλύτερο κλειστό χώρο που διαθέτει η Σίφνος, ένα εστιατόριο στο χωριό Παναγιά, που μεταμορφώθηκε θαυμαστά και ανταποκρίθηκε στην υψηλή μουσική ποιότητα της Καμεράτα και στο πνεύμα ανάτασης της καλλιτεχνικής βραδιάς!

Η δήμαρχος κ. Αγγελική Συνοδινού, οι δημοτικοί σύμβουλοι, γονείς με παιδιά στην αγκαλιά, δάσκαλοι, αγρότες που παίζουν το σουραύλι «χωρίς να χρειάζονται νότες», ο παπάς από το Μοναστήρι του Ταξιάρχη, παράγοντες του νησιού, όλοι ήρθαν και παρακολούθησαν αυτή την ξεχωριστή συναυλία. Αλλά και η ανοιχτή πρόβα έγινε μπροστά στα έκθαμβα μάτια των παιδιών που «έβλεπαν», με όλες τους τις αισθήσεις, την πρωτόγνωρη μουσική! Ο διευθυντής Ορχήστρας, επίσημα ντυμένος με μαύρα, όπως και οι μουσικοί της Καμεράτα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ανταμοιβή τους το ξεσήκωμα όλης της αίθουσας! Πάνω από 120 άτομα να χειροκροτούν, όρθια, την Ορχήστρα ενώ και οι μουσικοί, όρθιοι, τους ευχαριστούσαν ανταποδίδοντας το χειροκρότημα. «Ηταν μια στιγμή αφάνταστης λεπτότητας και συγκίνησης», μας είπε η κ. Μαρία Κωνσταντινίδη, που μας μετέδωσε με την περιγραφή της το δέος και τη χαρά του κοινού της Σίφνου που αξιώθηκε αυτή τη Συναυλία, «μέσ’ στου Μαγιού τις ευωδιές»! Ευλογημένος τόπος, λουσμένος στο κυκλαδίτικο φως, ήταν και είναι σε τέλεια αρμονία με τα μουσικά ακούσματα του Vivaldi, Boccherini, Salliven και Janacek.

Δίνουμε εδώ στιγμές και φωτογραφίες ως αντίδωρο της μουσικής γιορτής που διοργάνωσαν η Καμεράτα, -με μόνιμη αποκλειστική χορηγό, την Eurobank EFG- σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Οι φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». Το πρόγραμμα «Η Καμεράτα στην Περιφέρεια» -σημειώνουμε- επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το οφείλουμε στην ιδρύτρια – ψυχή και επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Φραγκίσκη Καρόρη – Ψαχαροπούλου που, πριν από 13 χρόνια, εγκαινίασε το πρώτο Μουσικό Εργαστήρι του Συνδέσμου στη Σίφνο. Το οφείλουμε στον κόσμο της Σίφνου που ήρθαν, ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και μωρά της αγκαλιάς, να παρακολουθήσουν τη συναυλία συγκινημένοι. Και στη Δήμητρα Αντωνίου που έπαιξε για πρώτη φορά δίπλα σε καταξιωμένους μουσικούς, κάτω από το ενθαρρυντικό βλέμμα του Μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ (είχαν προηγηθεί μόνον δύο πρόβες με τη Δήμητρα). Το οφείλουμε και στον δάσκαλό της κ. Αλέξανδρο Κάλκο, που, 10 χρόνων κοριτσάκι, τη γνώρισε και την έβαλε στον μαγικό δρόμο της μουσικής. Ηρθε και το ολόγιομο φεγγάρι, έστειλε μέσα από τα παράθυρα τις αχτίδες του, το δικό του «ευχαριστώ»! Τα παιδιά με τα εκφραστικά πρόσωπα πρόσφεραν στους μουσικούς μπουκέτα από αγριολούλουδα «που είχαν μαζέψει στον απέραντο «κήπο» της Σίφνου». Αυτή η Κυριακή είναι για τη Σίφνο, σειρά έχει η Κίμωλος, απομονωμένο τον χειμώνα νησί. Εζησε κι αυτή στις 10 Μαΐου, τη δική της Μουσική Κυριακή, με την Καμεράτα σε πλήρη σύνθεση και τον Αλέξανδρο Μυράτ να διευθύνει στην, επίσης μεταμορφωμένη, ταβέρνα του νησιού μπροστά σε προσηλωμένο ακροατήριο 100 ατόμων, επί συνόλου 640 κατοίκων που έχει η Κίμωλος, σύμφωνα με την απογραφή του 2001! Είναι να μη χειροκροτεί κανείς και ποιον; ποιους; πιο πολύ; Τους καταξιωμένους μουσικούς της Καμεράτα, τους διψασμένους νησιώτες, τον Σύνδεσμο και το έργο που επιτελεί και συνεχίζει; Τέτοιες ειδήσεις θέλουμε να μας έρχονται, τέτοιες ανταποκρίσεις θέλησης για υψηλά πετάγματα…Τηλεφοσ

Η Δήμητρα Αντωνίου με την κιθάρα της έπαιξε πρώτη φορά με καταξιωμένους μουσικούς κι επιβεβαίωσε την αξία της πριν από 13 χρόνια, 10 χρόνων κοριτσάκι, στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου βρήκε τον δρόμο της μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή