ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ατελείωτες ώρες μουσικής

Ατελείωτες ώρες μουσικής

Πρόσβαση μέσω web στις τεράστιες βιβλιοθήκες των Akazoo, Spotify και Napster

Tου Κωστα ΔεληγιαννηΤο Akazoo, το Spotify και το Napster είναι οι τρεις λόγοι που κάνουν -και στην Ελλάδα- ακόμη πιο απαραίτητο το Ιντερνετ για όσους αγαπούν τη μουσική. Με το Akazoo να κλείνει έναν χρόνο παρουσίας στη χώρα μας, και τα Spotify & Napster να έχουν φθάσει μόλις πριν από λίγους μήνες, οι τρεις ιντερνετικές μουσικές υπηρεσίες υπόσχονται κυριολεκτικά ατέλειωτες ώρες ακρόασης, καθώς διαθέτουν τεράστιες βιβλιοθήκες από τραγούδια και σάουντρακ, στις οποίες έχει κανείς πρόσβαση μέσω web. Ετσι, μπορεί να ακούσει απεριόριστα μουσικά κομμάτια της αρεσκείας του ή ολόκληρη τη δισκογραφία των καλλιτεχνών που επιθυμεί, αλλά και να δημιουργήσει τις δικές του λίστες αναπαραγωγής. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να «κατεβάσει» στη φορητή συσκευή του τα αγαπημένα του τραγούδια, ώστε να μη χρειάζεται να καταφύγει στο mobile internet στην περίπτωση που η αναπαραγωγή μέσω 3G δικτύου γίνεται με κατανάλωση δεδομένων.

Παράλληλα, οι πλατφόρμες ενσωματώνουν λειτουργίες για να ανακαλύπτει κάθε χρήστης άγνωστα τραγούδια – προτείνοντας νέες κυκλοφορίες και δημιουργώντας ραδιοφωνικούς «σταθμούς», με τη βοήθεια αλγόριθμων που βρίσκουν τραγούδια παρόμοια με το μουσικό κομμάτι ή τον καλλιτέχνη που αυτός θα πληκτρολογήσει. Και δίνουν επίσης τη δυνατότητα να μοιραστεί τη μουσική που έχει ανακαλύψει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρώτη υπηρεσία που λανσαρίστηκε στη χώρα μας, τον Οκτώβριο του 2012, ήταν το Akazoo της InternetQ, μιας εταιρείας η οποία ξεκίνησε στην Ελλάδα και αργότερα διεθνοποιήθηκε. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Απόστολος Ζερβός από την InternetQ, οι ενεργοί χρήστες φθάνουν τους 90.000 και το ελληνικό ρεπερτόριο είναι αρκετά πλούσιο, μέσω άλμπουμ από όλες τις εγχώριες δισκογραφικές.

Πρόσφατα η Ηellas Online ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την InternetQ, με αποτέλεσμα η HOL να γίνει ο πρώτος ελληνικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας και ADSL που προσφέρει μια online μουσική πλατφόρμα στους συνδρομητές της. Οι πελάτες της Ηellas Online μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρεις μήνες δωρεάν το «HOL Music Club by Akazoo» και τα 15 εκατομμύρια τραγούδια του, καταβάλλοντας στη συνέχεια 3,99 ευρώ τον μήνα για πρόσβαση μόνο από PC, και 6,99 ευρώ για πρόσβαση και από «ταμπλέτες» ή smartphone.

Κρίνοντας από τα σχόλια στο Twitter, ενθουσιώδη υποδοχή είχε και στην Ελλάδα το Spotify από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και λανσαρίστηκε επίσημα. Το σουηδικό Spotify είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές υπηρεσίες – ενδεικτικά, αποτελεί τη δεύτερη πηγή εσόδων από ψηφιακές πωλήσεις για τις ευρωπαϊκές δισκογραφικές εταιρείες. Ο λόγος είναι τα αρκετά πλεονεκτήματά του, όπως ότι διατίθεται για υπολογιστές σε μία δωρεάν έκδοση με διαφημίσεις. Με 3,49 Ä τον μήνα, μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τις διαφημίσεις και με 6,99 Ä να χρησιμοποιήσει το Spotify σε όλες τις «έξυπνες» συσκευές του. Παράλληλα, η Cosmote ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία με το Spotify, ώστε να προσφέρει στους πελάτες της προνομιακές συνδρομές, με τους δύο πρώτους μήνες χρήσης δωρεάν και με επίσης δωρεάν streaming μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014.

Εκατομμύρια κομμάτια

Στα δυνατά «χαρτιά» του συμπεριλαμβάνονται το γεγονός ότι είναι η μόνη που διατίθεται για «έξυπνες» τηλεοράσεις (τα μοντέλα της Samsung 2013-2011), τα πλούσια εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, όπως και ο τεράστιος κατάλογος με τα 20 εκατ. μουσικά κομμάτια. Αρκετά ευρύ είναι και το ελληνικό ρεπερτόριο, χωρίς ωστόσο οι υπεύθυνοί του να μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των ελληνικών τραγουδιών αφού, όπως μας δήλωσαν, η κατάταξη στη βάση δεδομένων δεν γίνεται με βάση τη χώρα προέλευσης. Μας ανέφεραν επίσης πως σύντομα θα υποστηρίζονται στην αναζήτηση και οι ελληνικοί χαρακτήρες, όπως θα γίνει και στο Akazoo.

Τον Ιούλιο ήρθε στη χώρα μας το Napster, το οποίο κοστίζει 6,95 ευρώ τον μήνα. H μουσική υπηρεσία συνεργάζεται στη χώρα μας με τη Vodafone, ώστε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να παρέχει την υπηρεσία δωρεάν στους συνδρομητές της με πρόγραμμα Internet 4Sharing ή στα 4,95 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες στους υπόλοιπους πελάτες της.

Το Napster συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πλατφόρμες, κατ’ αρχάς γιατί προσφέρει 20 εκατ. τραγούδια και εμπλουτίζεται με 100.000 τραγούδια την ημέρα. Οσον αφορά την ελληνική μουσική, «διαθέτει ό,τι κυκλοφόρησε από ελληνική δισκογραφική εταιρεία σε ψηφιακή μορφή την τελευταία δεκαετία, που ξεκίνησαν οι ψηφιακές πωλήσεις, και ό,τι επανακυκλοφόρησε ψηφιοποιημένο τα τελευταία χρόνια», όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι της υπηρεσίας.

Ποιότητα από 1 Mbps

Ανεξάρτητα από το ποια από τις τρεις μουσικές υπηρεσίες θα επιλέξει κανείς, είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα είτε χρησιμοποιήσει μια ευρυζωνική σύνδεση ADSL ή τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Απ. Ζερβό της InternetQ, από το Akazoo, ακόμη και στην υψηλότερη ποιότητα ήχου (320 Kbps), η ταχύτητα της σύνδεσης δεν χρειάζεται να ξεπερνά το 1 Mbps. Πάντως, όταν η χρήση 3G ή 4G δικτύων δεν είναι δωρεάν, θα πρέπει να πρέπει κανείς να έχει αρκετά Megabyte στον λογαριασμό του, καθώς η αναπαραγωγή ενός τραγουδιού διάρκειας 2 λεπτών, σε ποιότητα 96 kbps, μεταφράζεται σε κατανάλωση 2 Megabyte.

Καθώς ένα μεγάλο μέρος από τις συνδρομές των χρηστών πηγαίνει σε πληρωμές για πνευματικά δικαιώματα, πολλοί καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν θετικά τις online μουσικές υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν λείπουν οι τραγουδιστές και τα συγκροτήματα (όπως οι Led Zeppelin) που πιστεύουν ότι τα περισσότερα έσοδα καταλήγουν στις δισκογραφικές εταιρείες, και όχι στους ίδιους τους δημιουργούς. Μάλιστα, η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί τον τελευταίο μήνα στη Βρετανία, με αφορμή σχετικό άρθρο του David Byrne, πρώην ηγέτη των Talking Heads.

Από την άλλη πλευρά, η ευκαιρία να βρίσκουν οι χρήστες στο web εύκολα και γρήγορα τα μουσικά κομμάτια που επιθυμούν, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, φαίνεται να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τη μουσική πειρατεία. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα αγοράς της εταιρείας NPD Group στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε πως πλατφόρμες σαν το Napster ήταν βασική αιτία που το 40% όσων «κατέβαζαν» παράνομα μουσική το 2011 είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν «πειρατικά» σάιτ την επόμενη χρονιά.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ