Το νεοκλασικό ιστορικό Μέγαρο Στρίγκου στον Πειραιά είναι το νέο, δεύτερο κτίριο του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» – Αύριο εγκαίνια με επιστημονική συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

Το νεοκλασικό ιστορικό Μέγαρο Στρίγκου στον Πειραιά είναι το νέο, δεύτερο κτίριο του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» – Αύριο εγκαίνια με επιστημονική συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αίσθημα χαράς και ικανοποίησης, επειδή είχε προβλέψει την εξέλιξη και την ποιότητα της κοινωνικής προσφοράς της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη», αντιμετώπισε η στήλη την αναγγελία της απόκτησης από το «Ιδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη» και δεύτερου νεοκλασικού μεγάρου, του γνωστού Μεγάρου Στρίγκου, στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου. Ενα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα του Πειραιά θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες και τις μεγαλόπρεπες αίθουσές του στις εκδηλώσεις και τον κόσμο της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, ένα ιστορικό κτίριο που περιήλθε στην κυριότητα της οικογένειας Στρίγκου το 1917 και φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το νέο κτίριο, εξοπλισμένο και πανέτοιμο να λειτουργήσει, υποδέχεται για πρώτη φορά τους φίλους του Ιδρύματος αύριο, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009, ώρα 19.00, σε μια πολυσήμαντη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα «Ο ρόλος των βλαστικών κυττάρων στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών βλαβών». Ομιλητής ο διαπρεπής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Siddharthan Chandran. Στη συζήτηση μετέχουν οι καθηγητές Σπύρος Γεωργάτος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Φώτης Καφάτος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας. Της συζήτησης θα προεδρεύσει ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, κ. Αθανάσιος Φωκάς. Στα αγγλικά – ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση η συζήτηση και η είσοδος ελευθέρα, όπως πάντοτε.

Την πολιτιστική αυτή είδηση ότι το Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» απέκτησε και δεύτερο κτίριο ώστε να ανταποκριθεί στις πολλαπλές δραστηριότητες και στις απαιτήσεις των μελών και των φίλων του Ιδρύματος, την ανακοίνωσε στη φίλη στήλη ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Κ. Λασκαρίδης και η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη» κ. Μαριλένα Π. Λασκαρίδη, επειδή το «Σημειωματάριο» είχε πρώτο αναγγείλει την ίδρυση της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη» τον Δεκέμβρη του 1993 από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, στη μνήμη της συζύγου του, καθώς και ότι από τον Σεπτέμβρη του 2006, λειτουργεί σε δικό της χώρο στο νεοκλασικό μέγαρο, στην καρδιά του Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας. Εχει δε η στήλη παρακολουθήσει τις ποιοτικές εκδηλώσεις και αναγγείλει τις ημερίδες, τα σεμινάρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που, 20 τον αριθμό, τα παρακολούθησαν πάνω από 10.000 μαθητές! Η δίψα του κόσμου για πνευματική τροφή και έρευνα είχε την ανάλογη ανταπόκριση, και τον Απρίλιο του 2007 εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη». Σκοπός του Ιδρύματος είναι «η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του Ελληνικού Πολιτισμού εν γένει και ιδιαιτέρως των Ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής – Ναυτικής Ερευνας, καθώς και η λειτουργία της Βιβλιοθήκης με την επωνυμία Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη».

Εχει τη δική του ιστορία στον Πειραιά το νεοκλασικό κτίριο, το οποίο μετά την απελευθέρωση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το μετέτρεψε σε Λέσχη Αξιωματικών και με τη μεσολάβηση του φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ, η Οικία Στρίγκου αγοράστηκε από το γαλλικό δημόσιο για να στεγάσει, όπως κι έγινε, επί σειράν ετών, το Παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά. Η σημασία του κτιρίου αποδεικνύεται από τις πολλές ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές σε αυτό, ενώ ο μεγάλος καλλιτέχνης Γιάννης Τσαρούχης το έχει ζωγραφίσει στα «Νεοκλασικά του Πειραιά».

Νέο ξεκίνημα, λοιπόν, από αύριο, όταν ολόφωτο, έτοιμο για τη νέα αποστολή του θα υποδεχθεί το κοινό, αλλά και την επιστήμη και τον πολιτισμό με τους επιφανείς ομιλητές της Στρογγυλής Τραπέζης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Siddharthan Chandran, που είναι διευθυντής του «Κέντρου Euan McDonald για την Ερευνα της Νόσου των Κινητικών Νευρώνων». Στην αυριανή υποδοχή ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» κ. Πάνος Λασκαρίδης, η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Φωκάς, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, εκλεκτοί συνεργάτες, καθώς και οι τρεις κόρες Λασκαρίδη, η Κατερίνα, η Χριστίνα και η Σουζάνα, που δραστηριοποιούνται και μετέχουν στην αποστολή του Ιδρύματος.

Εκθεση Κ. Βολανάκη

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος, και σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την έκθεση των έργων του Κωνσταντίνου Βολανάκη, που θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο -ξεκίνησε ήδη η έκθεση στις 14 Οκτωβρίου- και θα διαρκέσει ώς τις 17 Ιανουαρίου 2010. Λόγω των εκλογών, τα εγκαίνια ανεβλήθησαν και θα γίνουν μόλις ορίσει ημερομηνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Συμπέρασμα, ο Περαιάς έχει την τιμητική του σε πολιτιστικές ειδήσεις και με διεθνές ενδιαφέρον!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή