Γραμματα Αναγνωστων

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο… τρίτος δρόμος για τα φάρμακα

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2010, σελ.10, της εφημερίδας σας, δημοσιεύθηκε άρθρο του Τάσου Τέλλογλου με τίτλο «Ο… τρίτος δρόμος για τα φάρμακα» και υπότιτλο: «Στοιχεία για τη συνεργασία πανεπιστημιακών με φαρμακευτικές εταιρείες», που θίγει την τιμή και την υπόληψή μου.

Στο άρθρο αυτό, ένα μέρος κατέλαβε η αναφορά σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντικά αποτελέσματα. Η υπόθεση αυτή, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με διάτρητες κατηγορίες, αβάσιμες διαπιστώσεις και κατηγορούμενους αρκετούς από τους εμπλεκόμενους ερευνητές.

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να σχολιάσω ότι η επιλογή του ανωτέρω θέματος ως δηλωτικού της συνεργασίας πανεπιστημιακών με φαρμακευτικές εταιρείες είναι τουλάχιστον ατυχής, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα αυτό δεν αφορούσε έρευνα σε φάρμακα αλλά, αντιθέτως, στη μελέτη των επιδράσεων αφάρμακων μη παρεμβατικών μεθόδων σε κύτταρα, ζώα και πάσχοντες. Δεύτερον, η χρηματοδότησή του δεν γινόταν από φαρμακευτική εταιρεία. Τρίτον, ακόμη και η σύνδεσή του με το θέμα της έλλειψης ελέγχου των προγραμμάτων από τις επιτροπές ερευνών των πανεπιστημίων είναι εσφαλμένη δεδομένου ότι η εν λόγω έρευνα χρηματοδοτείτο ως πρόγραμμα με εγκεκριμένα πρωτόκολλα και προϋπολογισμό μέσω της Επιτροπής Ερευνών (Ε.Ε.) και εδώ επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι άλλοι κατηγορούμενοι εργαζόμαστε στο πρόγραμμα αυτό άμισθοι (χωρίς σύμβαση με την Ε.Ε.) και συνεπώς χωρίς καμία χρηματική απολαβή ή άλλο οικονομικό όφελος.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι δυο εβδομάδες πριν από το δημοσίευμά σας και άλλη αθηναϊκή εφημερίδα δημοσίευσε ένα υβριστικότατο και συκοφαντικό άρθρο για το επίμαχο πρόγραμμα και τους ερευνητές του, αποκαλύπτοντας και αυτή με φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του παραπεμπτικού βουλεύματος, ονόματα των κατηγορουμένων, προσβάλλοντας βάναυσα την προσωπικότητά μας.

Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι και τα δύο δημοσιεύματα συμπίπτουν με την εκλογή μου στον σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας και την πρόθεσή μου να μετάσχω σε Πρυτανικό σχήμα, καθώς και το γεγονός ότι η υπόθεσή αυτή πήρε επίσης δημοσιότητα προ 5ετίας περίπου, όταν είχα ανάλογες προθέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί μια πανεπιστημιακή έρευνα σε ποινικοποίηση με απαράδεκτες μεθοδεύσεις;

Θα ήθελα επιπλέον να επισημάνω ότι ένα βούλευμα εφετών, το οποίο είναι σε γνώση μόνο των κατηγορουμένων και των δικηγόρων τους, κυκλοφορεί και διανέμεται -από ποιους άραγε;- σε δημοσιογράφους με πιθανή την παρότρυνση να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας και να μας διασύρουν.

Με δεδομένο ότι θεωρώ την εφημερίδα σας από τις πλέον σοβαρές, έγκυρες και συνεπείς του ημερήσιου Τύπου και τον κ. Τέλλογλου από τους πλέον αξιόλογους και μαχητικούς δημοσιογράφους, αναμένω να επανέλθετε επί του θέματος, να αποκαταστήσετε τα πράγματα και να προβείτε σε πληρέστερη έρευνα, η οποία να είστε σίγουροι ότι θα αποκαλύψει τους στόχους και τις ενέργειες όσων συνέβαλαν ώστε να παραπλανηθεί η Δικαιοσύνη και να οδηγηθεί σε ποινικοποίηση μια νόμιμη πανεπιστημιακή έρευνα.

Αγγελος Ευαγγελου – Καθηγητής Φυσιολογίας – Ιατρός Παθολόγος

Απάντηση

Αντιλαμβάνομαι τη θέση του κ. Ευαγγέλου που μαζί με άλλα άτομα είναι κατηγορούμενοι επί τη βάσει ενός βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Κέρκυρας. Είναι κατηγορούμενοι αλλά όχι ένοχοι και γι’ αυτό στο δημοσίευμα δεν δημοσιεύθηκε το πλήρες όνομα του κ. Ευαγγέλου, καθώς δεν είναι πρόσωπο με ευρύτερο δημόσιο ρόλο. Η ένστασή του για τον τρόπο με τον οποίο «σβήστηκε» το όνομά του στο επίμαχο έγγραφο (δεν έγινε ώστε να εξαφανιστεί το όνομα) είναι δικαιολογημένη. Στο δημοσίευμα δεν καταλογιζόταν στην ομάδα που έκανε την «εναλλακτική θεραπεία» σε ασθενείς στην Ηγουμενίτσα συνεργασία με φαρμακευτικές αλλά χρησιμοποίηση του ειδικού λογαριασμού έρευνας για ένα πρόγραμμα που είναι τουλάχιστον -με βάση το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας- αμφιλεγόμενο και με διαδικασίες χρηματοδότησης που δεν είναι διαφανείς.

Τασος Τελλογλου

Απώλεια

Κύριε διευθυντά

Στις δύσκολες σημερινές πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, όπου ηθικές αξίες και θεσμοί τείνουν να ευτελιστούν, θα ήταν φρόνιμο να παραδειγματιστούμε από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι με τη στάση της ζωής τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, για όσους μετέχουν ενεργά στο πεδίο της πολιτικής κονίστρας.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν πολιτικό, από τους τελευταίους μιας γενιάς, που τίμησαν με την προσωπικότητα, το ήθος και την εντιμότητά τους, την πολιτική και πνευματική ζωή της χώρας, τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, ο οποίος αποχαιρέτησε, ταπεινά, όπως έζησε τη ματαιοδοξία και παρέδωσε στον δημιουργό του το ανήσυχο πνεύμα του.

Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος σημάδεψε με την πολιτική του δράση μια ολόκληρη εποχή, τόσο ως βουλευτής όσο και ως υπουργός. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκπροσώπησε επάξια και με άριστη πολιτική παιδεία, ένα σύστημα εξουσίας και αξιών που σπανίζει στις ημέρες μας. Υπήρξε μια δυναμική πολιτική παρουσία, που δίδαξε με το ήθος του, με τον τρόπο ζωής του, αλλά και με την πνευματικότητά του. Στήριξε αρχές και αξίες τόσο τις προσωπικότητάς του, όσο και της πολιτικής,

Η όλη του πορεία χαρακτηρίζεται από συνεχή και έντονη πνευματική παρουσία και ποικίλο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει σημαντικές νομικές επιστημονικές μελέτες, πολιτική αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, μελέτες – παρατηρήσεις και εισηγήσεις σε πολλά σημαντικά νομοσχέδια για την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων, προτάσεις νόμων, καθώς και διηγήματα, μυθιστορήματα και ιστορικές αναδρομές.

Κατά την διάρκεια της πλούσιας πολιτικής του διαδρομής ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος πάλεψε με θάρρος και ψυχή για προσωπικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ακλόνητες αξίες της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Αξιοπρέπειας.

Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με μαχητικό πνεύμα, για τις ιδέες και τα οράματά του, ενώ υπηρέτησε με γνώση, δύναμη, θάρρος και αποτελεσματικότητα την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε το 1920 στη Δάφνη Καλαβρύτων. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Οικονομικά στην Ανώτατη Εμπορική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε μια πλούσια δικηγορική καριέρα που συνδυάστηκε με έντονη παρουσία στον δημόσιο βίο, η οποία ξεκίνησε το 1957, οπότε και υπήρξε υποψήφιος στην Αθήνα με την Ενωση Λαϊκού Κόμματος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Στις εκλογές του 1961 κατέβηκε υποψήφιος με το κόμμα της ΕΡΕ, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς και στις εκλογές του 1963, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Από το έτος 1974 εκλεγόταν με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανελλιπώς σε όλες τις εκλογές αναμετρήσεις των ετών 1974, 1977, 1981, 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε δε ο κύριος εισηγητής της Αναθεώρησης του Συντάγματος του 1975 και του Κανονισμού της Βουλής.

Διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών από το έτος 1977 έως το 1981 στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο και ιδιαιτέρως πλούσιο κυβερνητικό και πολιτικό έργο, αλλά και την εκτίμηση και παραδοχή του από τους συναδέλφους του βουλευτές όλων των κομμάτων. Το 1991 εξελέγη ισόβιο μέλος και επί σειράν ετών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, καθώς και πρόεδρος (Ιανουάριος 1991 – Ιούλιος 1992 και Απρίλιος 1996 – Ιούλιος 1998) του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος Τύπου Α.Ε.».

Γιαννης Μιχαηλ / Γλυφάδα

Οff shore και έλλειμμα

Κύριε διευθυντά

«Είναι η τελευταία σου προειδοποίηση για τους off shore λογαριασμούς. Ενημέρωσέ μας ώς τις 4 Ιανουαρίου». Το μήνυμα της βρετανικής εφορίας προς τους κατόχους εξωχώριων (off shore) καταθετικών λογαριασμών είναι ξεκάθαρο. Με καταχώριση στον βρετανικό Τύπο προειδοποιούν τους φορολογούμενους που προσπαθούν να ξεφύγουν, ότι αν δεν τακτοποιήσουν ώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία τη φορολογική τους υποχρέωση με συντελεστή 10%, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα που φθάνουν ώς το 100% του οφειλόμενου φόρου. Παράλληλα, θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Εάν τα ανωτέρω ισχύσουν και εδώ για τις off shore, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καλυφθεί το έλλειμμα. Ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας, βίλες πολυτελέστατες πολλών εκατομμυρίων και άλλες περιουσίες ανήκουν σε off shore εταιρείες για την αποφυγή φορολογίας.

Γ. Τρανταλιδης – Δικηγόρος – Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή