Το «Ζάλογγο» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ευχάριστη έκπληξη στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Το «Ζάλογγο» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ευχάριστη έκπληξη στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι -ανοιχτοί πλέον, τις Κυριακές, στο κοινό- κήποι του Προεδρικού Μεγάρου κρύβουν μιαν ευχάριστη έκπληξη στους επισκέπτες τους. Το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου, με αφορμή τις εργασίες συντήρησης στο μνημείο του Ζαλόγγου που είχε φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος καλλιτέχνης, προσέφεραν στην Προεδρία ένα ακόμα έργο του. Πρόκειται για το γλυπτό «Ζάλογγο», το οποίο ο κορυφαίος γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος κατασκεύασε το 1960 από χυτό ορείχαλκο σε κλίμακα 1:10 του Μνημείου του Ζαλόγγου.

Το μικρών διαστάσεων γλυπτό «Ζάλογγο» τοποθετήθηκε σε βάση μονόλιθου ακατέργαστου μαρμάρου, βάρους τριών τόνων, κοντά στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου με μέτωπο προς την οδό Ηρώδου Αττικού. Δεν είναι το μοναδικό του σπουδαίου γλύπτη που βρίσκεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Κοντά στην κεντρική λίμνη βρίσκεται από το 2005 και το «Τel-Νeant».

Οι έξι αφαιρετικές γυναικείες μορφές πιασμένες χέρι χέρι σέρνουν τον χορό, μεγεθύνονται κλιμακωτά και καθώς φτάνουν ώς την άκρη του γκρεμού γιγαντώνονται και μετατρέπονται σε σύμβολα θυσίας και αγάπης για την ελευθερία. Η ιδέα του μνημείου ξεκίνησε το 1950. Το 1953 έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός και το μνημείο άρχισε να κατασκευάζεται με μαθητικούς εράνους το 1954. Ολοκληρώθηκε το 1961. Είναι ορατό από την αρχαία Νικόπολη, κοντά στην Πρέβεζα, που απέχει 22 χιλιόμετρα. Εχει μήκος 18 μέτρα και ύψος 15 μέτρα μαζί με τη λιθόχτιστη βάση του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Κήποι είναι επισκέψιμοι κάθε Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ., εκτός από τις αργίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή