Αυθάδεις και αφορολόγητοι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν πληρώσετε τους φόρους που οφείλετε έως τις 20 Ιουλίου», διεμήνυσε στις αρχές του μήνα το υπ. Οικονομικών σε 990 ιδιοκτήτες ακινήτων, «θα κατασχεθούν οι περιουσίες σας». Η 20ή Ιουλίου πέρασε και μόνο το 23% ανταποκρίθηκε στην προειδοποίηση. Και ίσως όχι διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα… Οι 990 ιδιοκτήτες που συνέλαβε η λαβίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με ανεξόφλητους φόρους ύψους 6,75 εκατ. ευρώ, κατέχουν 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 568 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2.197 σε Μύκονο και Σαντορίνη, αξίας 289 εκατ. ευρώ. Από αυτούς μόνο οι 230 πήγαν στη ΔΟΥ.

Τι κάνει τους φοροφυγάδες να πιστεύουν ότι κανένα ακίνητο δεν θα κατασχεθεί και οι οφειλές θα οφείλονται; Μάλλον η αδιαταλάντευτη πεποίθηση πώς όταν πρόκειται για το άτομό τους εξαιρούνται από θεσμούς και φόρους. Οτι όσο άτεγκτος και αν είναι ο νόμος, δεν είναι όπως ο λόγος τιμής για τον άνθρωπο. Ψηφίζεται για να παραβιάζεται. Ναι μεν η απόκρυψη εισοδημάτων είναι παράπτωμα, ναι μεν η φορολογία είναι υποχρέωση, πλην όμως όλα αυτά αποτελούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη απεικονίζει την πραγματικότητα: μικρές κυρώσεις στους κατόχους του ιδιωτικού πλούτου που κυκλοφορεί αυθάδης και αφορολόγητος. Μερικοί από αυτούς δεν ανέδειξαν κάποιους από τους 300, με το χρήμα και την επιρροή τους; Συνεχίζουν λοιπόν άφοβα να αλέθουν νυχτοήμερα ρουσφέτια και αυθαιρεσίες και να περνοδιαβαίνουν αμόλυντοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι φοροφυγάδες είναι συχνά και αυθαιρετούντες. Για 200 τ. μ. ήταν η οικοδομική άδεια; Αυτοί έχτισαν 600, 800 ακόμη και 1.000 τ. μ. Ενα ανθηρό κύκλωμα εργολάβων, υπευθύνων πολεοδομικών γραφείων, αστυνομικών εξασφάλιζαν τη σιωπή του κράτους. Για χρόνια μπορούσε ο καθείς να οικοδομεί βίλες όπου και όπως ήθελε, να τραβάει την υπερβολή της παρανομίας ώς τα έσχατα και τα πρόστιμα τεχνηέντως να διαγράφονται. Και ας πρόκειται για άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Μεταξύ των οφειλετών υπάρχει πολίτης με 12 ακίνητα στη Μύκονο αξίας 4,9 εκατ. ευρώ που επιμένει να χρωστάει στην εφορία 60.000 ευρώ, υπάρχει άνθρωπος με 16 ακίνητα στη Σαντορίνη αξίας 7 εκατ. ευρώ που επιλέγει να μην καταβάλλει τους φόρους που οφείλει (115.000 ευρώ).

Πλαδαρές δημοκρατικές αντιλήψεις, περιζήτητα αργύρια και διεφθαρμένοι αποδέκτες. Πρόστιμο σε εστιατόριο της Μυκόνου για μη έκδοση αποδείξεων μειώθηκε από 2 εκατ. σε 3.000 ευρώ. Πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετου ξενοδοχείου επίσης στο νησί των ανέμων δεν απεστάλη ποτέ από την πολεοδομία στη ΔΟΥ, ώστε να εισπραχθεί.

Από ποιους εισπράττει φόρους το κράτος; (40 δισ. ευρώ το ετήσιο ύψος της φοροδιαφυγής). Από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – το 74% του συνόλου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεισφέρουν ένα μόλις 4%… Τα λοιπά, οι επιχειρηματίες.

Ζώντας μέσα στην παρατυπία, είναι αναμενόμενο να φέρουμε την ασυνέπειά μας σαν κορώνα. Παρά τα ελλείμματα, τον διασυρμό, την πορεία στο χείλος του γκρεμού, τις περικοπές, το θολό μέλλον, συνεχίζουμε να ενταφιάζουμε τα ψήγματα της ορθοφροσύνης κάτω από την παλιά βεβαιότητα: Υπάρχει πάντα τρόπος να μην πληρώσεις το κράτος. Το στρίβειν διά της παρανομίας έχει χαραχθεί βαθιά από τις δεκαετίες της ευκολίας. Οι δεκαετίες της δυσκολίας θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη λέπρα μας. Θα αποδειχθούν αρκούντως δύσκολες και για εκείνους εκ των εχόντων που συντηρούν την ελληνική «κατάρα» με ζήλο; Δύσκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή