Γραμματα Αναγνωστων

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρκο στην Κυψέλη

Κύριε διευθυντά

Στις 6/10/10 δημοσιεύσατε άρθρο του συνεργάτη σας κ. Διονύση Γουσέτη, με θέμα το πάρκο του Αγ. Αθανασίου στην Κυψέλη. Ως προς τα διαδικαστικά είναι σωστή η περιγραφή. Ως προς την χρήση του χώρου υπάρχουν ανακρίβειες. Ο χώρος είναι κλειστός και με βαριές σιδερένιες πόρτες που είναι ασφαλισμένες με αλυσίδες. Δεν ήταν και δεν είναι χώρος φιλοξενίας παιδιών. Ανοίγουν μόνον κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του ναού. Η ιστορία είναι παλιά. Επί δημαρχίας του κ. Μπέη, σε προεκλογική περίοδο είχε τοποθετήσει πινακίδες με την επιγραφή «χώρος προς απαλλοτρίωση». Γνώριζε πως δεν γίνεται, αλλά το έκανε προς άγραν ψήφων. Τότε το πατριαρχείο έκτισε κάποια κτίρια, που δεν νομίζω να χρησιμοποίησε ποτέ, αλλά κατέλαβε ένα μέρος του χώρου. Δεν είναι άλσος, λίγα δένδρα έχει και ποτέ δεν φρόντισαν να φυτέψουν περισσότερα. Δεν υπάρχουν γραφεία στην περιοχή, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή. Πολυκατοικίες και ελάχιστα μικρομάγαζα για τις ανάγκες των κατοίκων. Δεν παίζουν παιδιά εκεί, δεν είναι τόσο γαλαντόμα η εκκλησία. Είμαι από τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής. Οταν είμαστε παιδιά υπήρχε μια χαμηλή μάντρα και η περίφραξη ήταν με κάγκελα. Τότε παίζαμε μέσα, αν και υπήρχαν παντού αλάνες και δεν υπήρχε πρόβλημα. Αναφέρομαι στη δεκαετία του 1940. Αργότερα βγήκαν τα κάγκελα και κτίστηκε υψηλός τοίχος που κρύβει τη θέα από τους περαστικούς. Δεν διαφωνώ ως προς την επιθυμία των κατοίκων να γίνει χώρος για παιδιά. Αντίθετα το επικροτώ. Νομίζω όμως ότι ματαιοπονούν, η πώληση από πλευράς εκκλησίας έγινε και όλα είναι θέμα χρόνου.

Γιωργος Κ. Περπινιας / Κυψέλη

Η ελληνική εμπορική ναυτιλία

Κύριε διευθυντά

Στο πρώτο Ναυτιλιακό Συνέδριο του Αυγούστου του 1964, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, πέραν των εγκωμίων για την Εμπορική Ναυτιλία των Ελλήνων, είχε πει ότι «το πρόβλημα της Ναυτιλίας είναι ότι δεν χωράει στη μικρή μας χώρα». Στην πορεία του διαρρεύσαντος χρόνου η τότε αξιόλογος Εμπορική Ναυτιλία εξελίχθηκε στην πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ταυτόχρονα στην πρώτη βιομηχανία της χώρας, τη «χρυσοτόκο όρνιθα» της εθνικής μας οικονομίας με καθαρές συναλλαγματικές προσόδους της τάξεως των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπό τη νέα διευρυμένη μορφή που στηρίχθηκε στην τριμερή συνεργασία (πλοιοκτήτης, ναυτικός, ναυτιλιακή διοίκηση) φαίνεται ότι άνετα χωράει στη μικρή μας χώρα, πλην όμως έχει προβλήματα με κρατούσες κατά καιρούς λογικές που επικρατούν σ’ αυτή τη χώρα και είναι μακρά και πέραν κάθε κοινής λογικής.

Με ποια λογική η κυβέρνηση, για την προσέλκυση αβέβαιων και αμφισβητούμενων επενδύσεων, και πολύ καλά κάνει, υιοθετεί πρακτικές του One Stop Shop (ένα σημείο αναφοράς) που διευκολύνουν τον επενδυτή, από την άλλη για τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας, που είναι η Εμπορική Ναυτιλία, το αντίστοιχο One Stop Shop που τόσο διορατικά δημιούργησε το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και λειτουργούσε με εξειδικευμένο προσωπικό στρατιωτικά οργανωμένο επί 24ώρου βάσεως χωρίς στάσεις, αργίες, υπερωρίες και ακούει στο όνομα ΥΕΝ – Λιμενικό Σώμα το κατακερματίζει και απαξιώνει;

Επιστέγασμα αυτής της κρίσεως κοινής λογικής αποτελεί το Π.Δ. 96/28-9-2010 περί επανασυστάσεως του νέου ΥΕΝ στον τίτλο του οποίου αποσιωπάται το μείζον, η Εμπορική Ναυτιλία, πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη και προβάλλεται το έλασσον, η αλιεία, ενώ το Λιμενικό Σώμα και οι διευθύνσεις του τέως ΥΕΝ παραμένουν κατακερματισμένες μεταξύ του νεοσύστατου υπουργείου και του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ με πλέον χαρακτηριστική και ανιστόρητη περίπτωση την υπαγωγή της Επιτελικής Διευθύνσεως Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και κατ’ επέκταση τη Διεθνών Ναυτιλιακών Οργανισμών (ΙΜΟ κ.λπ.) στο τελευταίο (ΠΡΟ-ΠΟ).

Η έκκληση της ναυτιλιακής κοινότητας προς τον κ. πρωθυπουργό να στείλει έστω και έναν υφυπουργό στον Πειραιά να συμμαζέψει τα ναυτιλιακά μας πράγματα εισακούστηκε πρόθυμα, αν ληφθεί υπόψη ότι αντί για έναν έστειλε δύο (υπουργό – υφυπουργό). Οσον αφορά τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου, τα προβλήματα παραμένουν καθόσον ζωτικής σημασίας ναυτιλιακοί κλάδοι, όπως είναι η ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, το θαλάσσιο περιβάλλον κ.λπ., παραμένουν στο εκτός τόπου και ουσίας υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, κατάσταση η οποία σε συνδυασμό με τη δικέφαλη πολιτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος μόνο σύγχυση, δυσλειτουργίες και σπατάλη εξειδικευμένου προσωπικού και χρήματος προδικάζει.

Γεωργιος Απ. Βασοπουλος / Αντιναύαρχος (ε.α.) / Επίτιμος αρχηγός Λ.Σ.

Τα Αρχαία Ελληνικά και ο εγκέφαλος

Κύριε διευθυντά

Σύμφωνα με τη θεωρία του καθηγητού της Φιλολογίας Eric Ηavelock, η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα, το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του. Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988», παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων πλην Ελλήνων αντιστοίχων ειδικοτήτων. Επιμελητές της έκδοσης ήταν ο καθηγητής της Ιατρικής Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας «Marchal McLuhan» Derrick de Kerckhove. Τα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία υποστηρίζουν τη θεωρία του Havelock είναι τα εξής: 1) Η περιοχή Broka, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του ελληνικού αλφαβήτου, διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά. 2) Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς. 3) Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στη λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μια ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών διά της λειτουργίας του θεάτρου. Οι δημοσιευμένες έρευνες της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η εκδίκηση των τόνων». Σε αυτές, αλλά και σε νεότερες έρευνες 1999-2010, απέδειξαν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης με αποδεκτές τεχνικές επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη δυσλεξικών παιδιών. Η διδασκαλία στα παιδιά αυτά, καθώς και οι μετρήσεις των δεικτών άρχισαν από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίστηκαν μέχρι και τα 12 χρόνια τους. Οι ίδιοι δείκτες επιβραδύνθηκαν στην ισάριθμη ομάδα μη δυσλεξικών παιδιών, τα οποία δεν διδάχθηκαν εβδομαδιαίως και εξωσχολικώς επί δίωρο την αρχαία γλώσσα. Ας σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες διδάχθηκαν τα ίδια προγραμματισμένα μαθήματα στο κανονικό ωράριο, η δε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με γενικώς αποδεκτό πρότυπο. Ωστόσο, η Αυστραλή πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock έκανε ένα βήμα παράλληλο ως προς τον Ιωάννη Τσέγκο, διότι στο έργο της «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» περιγράφει πώς κατέστησε έναν αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά! Εν τούτοις, από φέτος, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την αρχαία γλώσσα, ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!

Σταυροσ Π. Παπαμαρινοπουλος / καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών / Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας 2004-2010

Καινότητα λόγων και κενότητα έργων

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο σας ««πελάτες» και κάστα», που με τόση ενάργεια αποτυπώνει την ωμή ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της αξιοκρατίας, μου δίνει αφορμή να κοινοποιήσω μια μικρή προσωπική μου εμπειρία. Από δεκαετίας συνταξιούχος, με πρόβλημα διαχειρίσεως του εν υπερεπαρκεία χρόνου μου, σκέφθηκα ότι θα ήταν σκόπιμο και ωφέλιμο να θέσω μέρος αυτού του πλούτου στη διακονία των παιδιών του ΚΑΑΠ Βούλας, που βρίσκεται εδώ κοντά.

Απευθύνθηκα στην κ. υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προσφερόμενος να υπηρετήσω ως μέλος του Δ.Σ. του εν λόγω Ιδρύματος, υπό δύο προϋποθέσεις: α) η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. δεν θα είχε καμιά χρηματική ή άλλου είδους αμοιβή, και β) η παραίτησή μου θα ήταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του υπουργείου, προς διευκόλυνση οποιασδήποτε καταστάσεως, η οποία παρά κάθε πρόβλεψη ήθελε προκύψει.

Το αποτέλεσμα, με αρκετή ομολογουμένως καθυστέρηση, λόγω δυστοκίας του open gov. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 165, Τεύχος ΟΥΔΔ της 7/5/2010: Ως μέλη του Δ.Σ. προεκρίθησαν μία εκλεκτή κυρία, δικηγόρος (με αναπληρωτή εκλεκτό κύριο, σύμβουλο επιχειρήσεων) και άλλη εκλεκτή κυρία, εκδότρια (με αναπληρωτή εκλεκτό κύριο οικονομολόγο). Προφανώς η ιδιότητα ιατρός και πανεπιστημιακός ήταν κατά την κρίση του open gov. άσχετα με την αποστολή ενός Ιδρύματος Φροντίδας Αναπήρων Παιδιών σε αντίθεση με τη «σχετικότητα» των προκριθέντων αξιοτίμων μελών. Η έλλειψη κομματικής ταυτότητας αποτελεί σαφώς μεγάλη «αναπηρία».

Ανδρεας Κ. Ντεληθεος / Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών / Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή