Βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη τσεμπαλίστα και ποιήτρια Μαργαρίτα Δαλμάτη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη τσεμπαλίστα και ποιήτρια Μαργαρίτα Δαλμάτη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε μια ζωή ταγμένη ανάμεσα στη μουσική και στην ποίηση η Μαργαρίτα Δαλμάτη, που απόψε, ώρα 19.30, τιμούν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, το Δ.Σ του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου και ο Σύλλογος των Φίλων της Παλαιάς Μουσικής, με βραδιά αφιερωμένη στον ήχο του τσέμπαλου, του οποίου υπήρξε μοναδική σολίστα, και στα ποιήματά της.

Πολυβραβευμένη, παρασημοφορημένη κυρίως από την Ιταλία, πέρασε εκεί τη δεκαετία 1951-1961, σπουδάζοντας μουσική και γράφοντας ποιήματα στα ιταλικά, για τα οποία βραβεύθηκε και μπήκε στον κόσμο των ιταλικών γραμμάτων, ενώ φρόντισε να γνωρίσει στους Ιταλούς τη σύγχρονη ποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους Ιταλούς ποιητές στην ελληνική κοινωνία. Η μουσική και ποιητική βραδιά που αφιερώνει στη Μαργαρίτα Δαλμάτη ο Σύλλογος των Φίλων της Παλαιάς Μουσικής, φωτίζει τις πολλές όψεις του πηγαίου δημιουργικού ταλέντου της. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1921 στη Χαλκίδα, το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία-Νίκη Ζωρογιαννίδη, και πέθανε στις 20 Ιουλίου 2009, παραμονή των 88ων γενεθλίων της στην Αθήνα. Ηταν μαθήτρια του μεγάλου οργανίστα Ferruccio Vienatelli, σπούδασε τσέμπαλο και παλαιά μουσική στην Ακαδημία «Santa Cecilia» της Ρώμης απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της, ακολούθησε τον δάσκαλό της σε όλα τα διεθνή σεμινάρια μουσικής ερμηνείας όπου δίδαξε – Βενετία, Ραβέννα, Περούτζια. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ίδρυσε το 1984 τη «Σχολή Vignanelli Αθηνών» στο «Αθήναιον Ωδείο» του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου «Athenaeum», έδρα των Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών, και της παραχωρήθηκε το προνόμιο να παρουσιάζει τους μαθητές της στο Κρατικό Ωδείο της «Santa Cecilia» στη Ρώμη για τις διπλωματικές τους εξετάσεις. Είχε δε σπουδάσει πιάνο με τον Αλεξ Τουρνάισεν και την Π. Φάρου, βιολί με τον Αλφρέντο Πρεστρό, τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου (Αττίκ) και τη Μιρέιγ Φλερύ στην Αθήνα και μουσική παλαιογραφία στη Σχολή της Κρεμόνας στην Πάρμα.

Το 2007 ίδρυσε τον Σύλλογο Φίλων της Παλαιάς Μουσικής, της οποίας πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Θωμάς Καραχάλιος, πιανίστας, τσεμπαλίστας, συνθέτης και μαθητής της Μαργαρίτας Δαλμάτη. Είναι ο ομιλητής της εκδηλώσεως με θέμα «Το τσέμπαλο και ο σκληρός ανταγωνισμός με το πιάνο τον 18ο αιώνα». Ερμηνεύουν δε στο τσέμπαλο έργα των Carl Philip Emmanuel Bach, Scarlatti, Couperin, Platti και Sandorligeti οι: Θωμάς Καραχάλιος, Μαρία Καρυτινού, Θανάσης Τρικούπης και Ειρήνη Χαρχαρού.

Η Μαργαρίτα Δαλμάτη άφησε πλούσιο ποιητικό έργο, είχε δε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πέντε παγκόσμια συνέδρια ποιητών. Ποιήματά της θα απαγγείλει η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη-Σβολοπούλου. Στην Ελλάδα η Δαλμάτη βραβεύθηκε με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του λογοτεχνικού της έργου, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Citta di Monselice» για λογοτεχνική μετάφραση.

Εξαίρετο το σκίτσο της Ελλης Σολομωνίδη-Μπαλάνου, με τη Δαλμάτη δίπλα στο τσέμπαλο να υποκλίνεται στο χειροκρότημα με τη σεμνότητα της αληθινής καλλιτέχνιδος, μας τοποθετεί στο υψηλό επίπεδο της αποψινής βραδιάς, που η πλατεία Κλαυθμώνος θα αντηχεί και πάλι από τους ήχους του τσέμπαλου, σαν χαιρετισμός στη Μαργαρίτα, εκεί ψηλά…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή