Τα φανερωμένα και τα αφανέρωτα

Τα φανερωμένα και τα αφανέρωτα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από το νερό νεράκι, υπάρχει και το νερό φαρμάκι. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ήταν την Τετάρτη καλεσμένος στην «Πρώτη γραμμή» του ΣΚΑΪ. Ξαφνικά η συζήτηση, που αφορούσε την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής, διακόπτεται για να μεταδοθεί μια έκτακτη είδηση: το νερό της βρύσης στο Τόκιο παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου και κρίθηκε ακατάλληλο για το πλύσιμο των μωρών και για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος. Η είδηση γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστική, καθώς η 22α Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Λες και ο Τρίτος Κόσμος εισβάλλει στην καρδιά του Πρώτου και απειλεί τα πιο ευάλωτα πλάσματά του.

Με μια άλλη σκοτεινή είδηση ασχολήθηκε αυτή την εβδομάδα η «Πρωινή ενημέρωση» (ΝΕΤ), με τα χιλιάδες δημόσια κτίρια στα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος. «Παγίδες θανάτου» χαρακτήρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης τα παλαιά σχολικά κτίρια που δεν έχουν ελεχθεί. Εχουμε σταθεί τυχεροί, είπε, που οι μεγάλοι σεισμοί της τελευταίας δεκαετίας συνέβησαν όταν οι σχολικές αίθουσες ήταν άδειες…

Διαφωτιστικό ήταν το ρεπορτάζ των «Νέων φακέλων» (ΣΚΑΪ) για τον ιστότοπο WikiLeaks και τις σχετικές με την Ελλάδα αποκαλύψεις του. Η Σοφία Παπαϊωάννου ταξίδεψε στη Νορβηγία και τη Βρετανία, όπου συζήτησε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την υπόθεση Τζούλιαν Ασάντζ και τη μεγάλη πολιτική σημασία της. Μαντεύει κανείς πόσο δύσκολο και λεπτό είναι το έργο που ανέλαβαν στο Οσλο οι συνεργάτες των «Νέων φακέλων» Ελένη Βαρβιτσιώτη, Μαριάννα Κακαουνάκη και Αγγελος Πετρόπουλος. Τους είδαμε μέσα σε ένα ορατό δάσος από οθόνες υπολογιστών, ιχνηλάτες μέσα σε ένα ψηφιακό, αόρατο δάσος, που το αποτελούν τα 2.000 τηλεγραφήματα που αφορούν την Ελλάδα. Και οι τρεις βρίσκονταν στα γραφεία της νορβηγικής εφημερίδας Αltenposten, που κατέχει 200.000 διπλωματικά έγγραφα του WikiLeaks και επιτρέπει την επιτόπια πρόσβαση μόνο σε επιλεγμένα ΜΜΕ.

«Δεν χρειαζόμαστε τόσα μυστικά», είπε στην εκπομπή ένας κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος, ο Βον Σμιθ. Πράγματι, πολλά είναι τα αφανέρωτα που πρέπει να έρθουν στο φως, όμως πολλά είναι και τα φανερωμένα που προτιμάμε να τα ξεχνάμε. Εκτός από τα μυστικά, τις αποσιωπήσεις και τα επίσημα ψέματα, υπάρχουν και πολλές αλήθειες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, να αντιμετωπίσουμε. Μια τέτοια βαριά αλήθεια είναι τα ανέλεγκτα σχολικά κτίρια, μια παράλειψη που αγγίζει τα όρια του εγκλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή