Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία της ελπίδας. Απαλλαγμένος από κάθε είδους κοινωνικές μονομέρειες και δεσμεύσεις, δογματικές δουλειές και ιδεοληπτικές ταυτίσεις, παρέχει την εδραία βάση διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού πεδίου συναίνεσης. Πάνω σε αυτή η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ενότητά της και να βρει τον απαραίτητο βαθμό κοινών στόχων και επιδιώξεων που συνιστούν την αναγκαία προϋπόθεση, για να βγει η χώρα από την κρίση και να πραγματοποιήσει τη μετά-μνημονιακή ανόρθωση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα μεταπολίτευση.

Στη σημερινή σύνθετη και περίπλοκη ελληνική πραγματικότητα, που ορίζεται από την πρωτοφανή σε βάθος και έκταση οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, με όλες τις πολιτικές παρενέργειες και τις κοινωνικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται, η ιδεολογία του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού αποτελεί το βασικό πολιτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί της επιτρέπει να απευθυνθεί με άνεση σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από ιδεολογική προέλευση, πολιτική ένταξη και κοινωνικές αναφορές, και να ζητήσει την ενεργό στήριξή τους στο πολιτικό της πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.

Ο μόνος ασφαλής προσανατολισμός για την ελληνική κοινωνία προς το αύριο είναι να ακολουθήσει τις ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, διότι συνδυάζει την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σέβεται το δικαίωμα στη διαφορά λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη του την ηθική δέσμευση για αλληλεγγύη. Δίνει έμφαση στην ανάγκη πραγματοποίησης εκσυγχρονιστικών τομών, χωρίς να ισοπεδώνει τα στοιχεία εκείνα της παράδοσης που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά στον χρόνο. Απαντά με τον καλύτερο τρόπο στα ζητούμενα του σήμερα και, τέλος, προσδίδει μορφή και περιεχόμενο στην ελπίδα για το αύριο, έτσι ώστε έγκαιρα να υπάρξει η αναγκαία αλλαγή πορείας, για να μην μεταβληθεί η σημερινή οικονομική κρίση σε κρίση νομιμοποίησης εσωτερικά και κρίση ισχύος εξωτερικά. Για να μην μετατραπεί η κρίση σε συμφορά.

Εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία με πυξίδα της τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, αρθρώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση με πυλώνες την ανάπτυξη, τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος.

Θέτουμε το προγραμματικό αυτό πλαίσιο υπό την κρίση της ελληνικής κοινωνίας, ζητώντας της να απαντήσει με σώφρονα τρόπο στα σωστά ερωτήματα. Και να επιλέξει μια πολιτική με γνώμονα το καλύτερο αύριο της πατρίδας μας και των παιδιών μας και όχι την τυφλή και στείρα αντίδραση για λάθη και παραλείψεις του χθες. Γιατί, άλλωστε, ο αγώνας για ένα καλύτερο χθες δεν υπήρξε ποτέ δημιουργικός. Η ελληνική κοινωνία και η Ελλάδα οφείλουν να κερδίσουν το στοίχημα του Αύριο.

* Ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος είναι αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων με τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή