Στο Μουσείο της Ακρόπολης κάτω από τον Παρθενώνα εορτάσθηκε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Στο Μουσείο της Ακρόπολης κάτω από τον Παρθενώνα εορτάσθηκε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς στο Βέλγιο πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα. Χρειάζεται το θετικό μήνυμα, χρειάζεται η αναγνώριση ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι κάτι περισσότερο, πιστεύουμε ότι χωρίς μια πολιτιστική διάσταση δεν υπάρχουν σχέσεις»… Είναι ο πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα κ. Marc Van Den Reek, η προσωποποίηση του όρου «φιλέλλην», ο οποίος άρχισε και τελείωσε την ομιλία του σε άπταιστα ελληνικά, στο βήμα του Μουσείου της Ακρόπολης…

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, ώρα 11 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ο πρέσβης του Βελγίου κ. Marc Van Den Reek και το Ιδρυμα M. B. Βαρδινογιάννη με την πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη υποδέχθηκαν την Κρητικοπούλα υπουργό Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, συνοδευομένη από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή και τους επίλεκτους καλεσμένους από το Διπλωματικό Σώμα, την Εκπαίδευση, την Τέχνη, τη μουσική στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ειδικότερα, Μνημείων και Χώρων, με κεντρικό ομιλητή τον αρχαιολόγο κ. Jan Driessen, καθηγητή του Καθολικού Πανεπιστημίου UCL της Louvain και διευθυντή της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Τι πιο ταιριαστό από το να τιμηθεί η Παγκόσμια αυτή Ημέρα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι στον Παρθενώνα, το πιο ονομαστό Μνημείο της οικουμένης, που έλαμπε στο χρυσό φως της Αττικής. Και μάλιστα με επιφανείς ομιλητές, με συναρπαστικό οπτικοακουστικό υλικό από ειδικό επετειακό video της UNESCO και με μήνυμα της γενικής διευθύντριας κ. Irina Bokova για την εκδήλωση αυτή που έθεσε υπό την αιγίδα της η UNESCO.

«H Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων, καθιερωμένη από την Icomos και αφιερωμένη στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς -όπως είπε στο προσωπικό της μήνυμα η κ. Irina Bokova- έχει ως σκοπό να αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε άκρη της γης για τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στις ζωές τους και να τις ευαισθητοποιήσει για το εύθραυστο αυτής της κληρονομιάς ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία και συντήρησή της. Είναι δε μια πολύ ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης, αφιερωμένο στον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και το λογότυπο της UNESCO… Στους δύσκολους καιρούς, τα μνημεία του πολιτισμού λειτουργούν ως ενισχυτές δύναμης και πίστης προσφέροντας ένα αίσθημα συνέχειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για το καλύτερο, χτίζοντας συμμαχίες για το σήμερα και το αύριο. Εύχομαι -ολοκλήρωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα του ακροατηρίου, η γενική διευθύντρια της UNESCO κ. Irina Bokova- η εκδήλωσή σας αυτή να αποτελέσει αφετηρία για ένα δημιουργικό διάλογο». Οπως και έγινε, με τους ομιλητές στο βήμα να μιλούν από καρδιάς, και όχι μόνον από ειδικευμένη γνώση για την προστασία των Μνημείων που όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής «η διάσωσή τους μας χαρίζει ανεκτίμητες γνώσεις και εμπειρίες, θωρακίζει το παρελθόν και προετοιμάζει το μέλλον».

Η πρέσβης Καλής Θελήσως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, διοργανώτρια μαζί με τον πρέσβη του Βελγίου μέσω του Ιδρύματός της, στο βήμα του Μουσείου της Ακρόπολης έδωσε το μέτρο της δικής της ευαισθησίας για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς: «Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για όλα τα μνημεία του κόσμου μέσα από την αποστολή μου στην UNESCO, και πόσω μάλλον για τα μνημεία της Ελλάδας όπου τα σύμβολα του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου είναι διάσπαρτα παντού, παρά το πέρασμα των αιώνων και τη φθορά από τους κατακτητές που πέρασαν. O νους μου πάει στα γλυπτά του Παρθενώνα που, αυτή τη στιγμή, μπορεί να τα δει κανείς ακρωτηριασμένα στο θαυμάσιο αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης». Τονίζοντας κάθε λέξη για τη σημασία της ολοκλήρωσε τη φράση που ξεσήκωσε χειροκρότημα στο ακροατήριο με πρώτους τους πρέσβεις ξένων χωρών: «Με την ευκαιρία αυτής της επετείου εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα μας…». Ευχαρίστησε, στη συνέχεια, τον πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα «ο οποίος είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας που ακούραστα αγωνίζεται και πραγματοποιεί ένα σπουδαίο έργο με ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα υμνώντας την Ελληνοβελγική φιλία…». Υστερα από τη σύντομη παρουσίαση του κεντρικού ομιλητού από τον επίσης ελληνομαθή πρόξενο του Βελγίου στην Αθήνα κ. Theo Dirix, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, πήρε τον λόγο ο αρχαιολόγος καθηγητής κ. Jan Driessen. Ακολουθώντας τον συρμό, μίλησε ελληνικά και μετά αγγλικά αναλύοντας το, όντως, συναρπαστικό θέμα της διάλεξής του που έχει τίτλο: «Στη σκιά του Μινώταυρου» και αναφέρεται εκτενώς στα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Βελγική Σχολή της Αθήνας, της οποίας είναι διευθυντής, στο Σίσι της Κρήτης, θέτοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που είχαν στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Μινωιτών τα ανάκτορα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί και για τα οποία ευχήθηκε «σύντομα να συμπεριληφθούν στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Διαφάνειες συμπλήρωναν την εντύπωση του μεστού, ζωντανού λόγου του από την εκεί ανασκαφή, έθεσε δε ερωτήματα, απαιτώντας υπεύθυνη απάντηση. «Γιατί δεν βρήκαμε βασιλικούς τάφους, ενώ βρήκαμε ολόκληρο νεκροταφείο;». «Και αν τα Μινωικά ανάκτορα δεν ήταν βασιλικές κατοικίες, ποιοι έμεναν σε αυτά;» δύο χαρακτηριστικά ερωτήματα που έθεσε ο καθηγητής Jan Driessen. Αναφέρθηκε δε σε μελέτες που τονίζουν την αντίθεση της Μινωικής Κοινωνίας με άλλες κοινωνίες που γνώρισαν βασιλεία, ή και «θεόσταλτη» βασιλεία, ενώ η Μινωική Κρήτη στερείται στοιχείων που συνήθως συνδέονται με τους ηγεμόνες. Επίσης χαιρέτισε το βιβλίο της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη «για τη γυναικεία ταυτότητα στη Μινωική Κοινωνία» που είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια στην UNESCO, παρατηρώντας ότι είναι «ένα από τα ελάχιστα βιβλία που είναι εξειδικευμένα ενημερωμένο, όμορφα γραμμένο και εξαιρετικά εικονογραφημένο».

Στο κλίμα του υψηλού επιπέδου των ομιλιών και ενώ μνημεία και τοποθεσίες φυσικού κάλλους από όλο τον κόσμο προβάλλονταν στην οθόνη ακολούθησε μουσικό ιντερμέδιο με τον πιανίστα-τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοϊδά και τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη που γοήτευσαν με το ηχόχρωμα της ερμηνείας τους.

Με αυλαία χειροκροτημάτων και συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές, τον Βέλγο πρέσβη και το Ιδρυμα της κ. Μαριάννας B. Βαρδινογιάννη τελείωσε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων, με την προτροπή του Βέλγου προξένου κ. Theo Diri «Εμπνευστείτε το Μέλλον», στα ελληνικά, φυσικά. Παρευρέθησαν η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, οι πρέσβεις Αργεντινής κ. Jorge Mastropietro, της Ουκρανίας κ. Shkurov Volodymyr, η πρέσβης της Αυστρίας κ. Melita Schubert, ο πρέσβης του Καναδά και η κ. Robe Peck της Φινλανδίας κ. Pekka Lintu, ο επιτετραμμένος της Χιλής, ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Icomos κ. Αθανάσιος Νακάσης, το ζεύγος Αρις και Ζέττα Αντσακλή, μέλη του «Ελπίδα», η κ. Λίλα Ηλία Λαλαούνη, η κ. Βάσω Παπαντωνίου, η κ. Υβόννη Ζαφειροπούλου, ο ζωγράφος Μιχάλης Βαφειάδης, ο τ. υφυπουργός κ. Ανδρέας Ζαΐμης, το ζεύγος Σήφη Βαλυράκη – Μίνα Παπαθεοδώρου, ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO κ. Γιώργος Αναστασόπουλος κ.ά.

*Με τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα τελεσθεί ετήσιο μνημόσυνο, την Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, ώρα 11 π.μ. στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή