Εθνικός ήρως της Αργεντινής ο Υδραίος Νικόλαος Γ. Κολμανιάτης

Εθνικός ήρως της Αργεντινής ο Υδραίος Νικόλαος Γ. Κολμανιάτης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα επιστολή έστειλε ο Υδραίος, της γνωστής οικογενείας αγωνιστών και ευεργετών κ. Γκίκας Κουλούρας στη στήλη αναφερόμενος στο κυριακάτικο σημείωμά μας για την εκδήλωση στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. «Αι σχέσεις με τον λαό της Αργεντινής –μας γράφει– χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και, μάλιστα, από τον καιρό της Επαναστάσεως των Αργεντινών κατά των Σπανιόλων. Το 1811 δύο ελληνικά πλοία εισήλθαν στον La Plata, όπου και ενεπλάκησαν σε πόλεμο μεταξύ Ισπανών και Αργεντινών. Τελείωσε αυτή η μάχη και οι δύο πλοίαρχοι εζήτησαν να καταταγούν στο πολεμικό ναυτικό. O ένας εξ αυτών ήτο ο Υδραίος Νικόλαος Γεωργίου Κολμανιάτης, αδελφός του προ-προ πάππου μου Γκίκα Νικολάου Κολμανιάτη. Ελαβε μέρος κατά την επανάσταση εναντίον των Ισπανών, και μετέπειτα επολέμησε και κατά της Βραζιλίας. Διεκρίθη για τη ναυτοσύνη του, τον ηρωισμό του και έφθασε στον βαθμό του αρχιπλοιάρχου. Τελικά δε ανακηρύχθηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής εθνικός ήρωας. Το 1937 έπειτα από αγγελία στις εφημερίδες της Πρεσβείας Αργεντινής εζητήθησαν τυχόν συγγενείς του Κολμανιάτη. Τα δύο ανίψια του N. Κολμανιάτη (Nicholas Jopge), οι Γκίκας και Αθανάσιος Κουλούρας παρουσιάστηκαν και, στη συνέχεια, πολεμικό της Αργεντινής έφερε στην Υδρα ορειχάλκινη πλάκα με την προσωπογραφία του Κολμανιάτη. Εγένετο σχεδόν κάθε χρόνο επίσκεψη πολεμικού στην Υδρα. Ακόμα και μετά τον πόλεμο 1939-1945. Μνημείο υπάρχει στην Υδρα το 2009 δίπλα στη Ναυτική Σχολή, παρόμοιο δε και στο Μπουένος Αϊρες. Τελευταία στην Υδρα, το 2009, μαζί με την οικογένεια Κουλούρα εμνημονεύθηκε και ο Κολμανιάτης παρουσία και του πρέσβη της Αργεντινής κ. Jorge Mastropietro, ο οποίος και έβγαλε λόγο στα ελληνικά, ευχαριστώντας την Υδρα και τους γενναίους προγόνους των. Προφανώς δεν είναι γνωστό στους αρμόδιους για κάποια υπενθύμιση του γεγονότος αυτού» – καταλήγει ο κ. Γκίκας Κουλούρας στην επιστολή του, γραμμένη μόνον με κεφαλαία. «Στην Αργεντινή τον τιμούν διά της ονομασίας πολεμικού με το όνομά του. Γνωρίζω ότι η στήλη σας αγαπά την Υδρα, και ίσως κάτι να γράψετε».

Μετά τιμής Γκίκας Κουλούρας

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια: «Θερμά συγχαρητήρια για την πρόκρισή σας για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μια πολύ μεγάλη επιτυχία, που κάνει όλους τους Ελληνες να αισθάνονται πραγματικά υπερήφανοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή