49 χρόνια πρίν… 25 και 26. ΧΙ.1964

49 χρόνια πρίν… 25 και 26. ΧΙ.1964

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΓΚΟ Ι: Λονδίνον, 24.– Σήμερον την πρωίαν συνδεδυασμένη επιχείρησις από ξηράς και αέρος υπό κογκολεζικών κυβερνητικών δυνάμεων και λευκών μισθοφόρων αφ’ ενός και Βέλγων αλεξιπτωτιστών αφ’ ετέρου εξαπελύθη εναντίον της Στάνλεϋβιλ, πρωτευούσης των Κογκολέζων επαναστατών. Το Βέλγιον και αι Ηνωμέναι Πολιτείαι εδικαιολόγησαν την επέμβασίν των αυτήν εις τα εσωτερικά του Κογκό ως γενομένην δι’ ανθρωπιστικούς λόγους, προς διάσωσιν δηλαδή των 1.140 Ευρωπαίων, μεταξύ των οποίων καταλέγονται 150 Ελληνες, οι οποίοι ευρίσκοντο εις Στάνλεϋβιλ. Προ της καταλήψεως της πόλεως αυτής υπό των αλεξιπτωτιστών, που μετεφέρθησαν δι’ αμερικανικών αεροπλάνων εκ της υπό των Αγγλων κατεχομένης νήσου Ασενσιόν και των κογκολεζικών κυβερνητικών δυνάμεων οι επαναστάται εξοργισθέντες εφόνευσαν, καθ’ όλας τας ενδείξεις, περί τους 30 ομήρους, ως επί το πλείστον Αμερικανούς. Η Σοβιετική Ενωσις και η Γιουγκοσλαβία κατεδίκασαν σήμερον δριμύτατα την επέμβασιν αυτήν. […].

ΚΟΓΚΟ ΙΙ: Λονδίνον, 25.– Κατά τηλεγραφήματα εκ Λεοπολντβίλ οι Βέλγοι αλεξιπτωτισταί συνεχίζουν σήμερον τας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις εναντίον Κογκολέζων επαναστατών. Εις την Στάνλεϋβιλ ηκούοντο σποραδικοί πυροβολισμοί ιδία πλησίον του αεροδρομίου. […] Οι στασιασταί έβαλον σήμερον την πρωίαν εναντίον των τεσσάρων αμερικανικών αεροπλάνων, τα οποία μετέφερον τους πρόσφυγας εις Λεοπολντβίλ, ουδέν όμως εξ αυτών υπέστη σοβαράν ζημίαν. […] Μεγάλος αριθμός πτωμάτων κείται επί του εδάφους (φωτογραφία). Οι Ελληνες καταστηματάρχαι απέφευγον να ανοίξουν τα καταστήματά των. Εδιδον όμως σιγαρέττα και τρόφιμα εις τα μισθοφορικά στρατεύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή