Οδός Ιάσονος, επένδυση στο «σήμερα»

Οδός Ιάσονος, επένδυση στο «σήμερα»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο αν περπατήσεις το βράδυ σε έναν σωστά φωτισμένο δρόμο που για διαφορετικούς λόγους δεν θεωρείται από τους πιο ασφαλείς της Αθήνας μπορείς να εκτιμήσεις το βάθος και την αποτελεσματικότητα κινήσεων όπως της ΚΜ Πρότυπης Γειτονιάς και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην οδό Ιάσονος. Η σύνθετη δράση των δύο οργανισμών που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με μια μικρή συμβολική εκδήλωση και την πολύτιμη χορηγία της εταιρείας «Παπαστράτος» δεν ανέδειξε μόνο δημιουργικά το άμεσο θέμα της ασφάλειας σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους του κέντρου (επιβιώνουν σπάνια, ενιαία μέτωπα νεοκλασικών σπιτιών της προπολεμικής Αθήνας) αλλά έβαλε τις βάσεις για μια πολύ διαφορετική ανάγνωση των προβλημάτων και του δυναμικού της οδού Ιάσονος.

Στη διάρκεια μιας εβδομάδας έγιναν όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια: υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και εθελοντές αντικατέστησαν τα 18 φώτα του δρόμου με φωτιστικά τεχνολογίας LED για εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 50% και για τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας φωτισμού, αποκατέστησαν και καθάρισαν τα 25 παρτέρια του πεζόδρομου και των μικρών κάθετων οδών Περδίκκα και Λεοννάτου, φύτεψαν δέντρα και πράσινο, αποκατέστησαν το πλακόστρωτο αντικαθιστώντας τις σπασμένες πλάκες και καθάρισαν τον δρόμο. Παράλληλα, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανέδειξε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της οδού Ιάσονος, η οποία έχει 32 κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, τοποθετώντας σε ορισμένα από αυτά ενημερωτικές πινακίδες με την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία. Σε τουλάχιστον δέκα εξ αυτών συστεγάζονται περισσότεροι από 20 παράνομοι οίκοι ανοχής.

Η εταιρεία «Παπαστράτος», εκτός από τη δράση στην οδό Ιάσονος, χρηματοδοτεί και μελέτη για την ανάπλαση της γειτονικής οδού Κεραμεικού, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα του Δήμου προκειμένου να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το «παρών» έδωσε στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε ότι «ο Δήμος έχει δεσμευτεί να στηρίξει οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται στην περιοχή».

Οι ιδιώτες ανοίγουν έναν δρόμο. Το κράτος οφείλει να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή