Παρ’ ολίγον εμπλοκή ΣΥΡΙΖΑ με τον Οτμαρ Κάρας

Παρ’ ολίγον εμπλοκή ΣΥΡΙΖΑ με τον Οτμαρ Κάρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η, όπως αποδείχθηκε με μικρή χρονοκαθυστέρηση, λανθασμένη μετάφραση μιας λέξης του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, απέτρεψε σοβαρή πολιτική εμπλοκή, που θα είχε προφανείς διεθνείς προεκτάσεις: ο κ. Κάρας αναφέρθηκε κάποια στιγμή ονομαστικά στον κ. Αλ. Τσίπρα, με τρόπο που εμφάνισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τουλάχιστον ανέτοιμο, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, να παρουσιάσει προτάσεις διευκόλυνσης του έργου της Επιτροπής. «Επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα εκτός από το ότι στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο» είπε. Στην ταυτόχρονη μετάφραση από τις υπηρεσίες της Βουλής, ωστόσο, το όνομα «Τσίπρας» παρουσιάστηκε ως «Κύπρος», προκαλώντας στιγμιαία μόνο απορία για την «ανεξήγητη» επιλογή του κ. Κάρας να αναφερθεί, εντός Ελλάδος, σε πολιτικό αξιωματούχο άλλης χώρας. Όταν αργότερα, από το ηχητικό απόσπασμα, αλλά και από διευκρινιστική δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελληνίδα δημοσιογράφο, ξεκαθαρίστηκε ότι ο κ. Κάρας αναφερόταν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφραζαν έντονη αγανάκτηση. Μάλιστα ένας εξ αυτών –που ήταν παρών στο περιστατικό, αλλά παρακολουθούσε μέσω ακουστικών την ομιλία από μετάφραση– φέρεται να σχολίασε πως αν διαπίστωνε εκείνη τη στιγμή τέτοια αναφορά για τον αρχηγό του, θα έδιωχνε κακήν κακώς από τη Βουλή τον υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το περιστατικό συνέβη στην αίθουσα της Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς ο κ. Κάρας και άλλα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκαν -λίγη ώρα μετά την επίσκεψή τους στο πρωθυπουργικό γραφείο και την εκεί συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό- και με προεδρία Επιτροπών της Βουλής, ενόψει της Έκθεσης την οποία ετοιμάζουν σχετικά με το έργο της τρόικας, τη στάση της Ευρώπης και τις επιπτώσεις των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση. Εν τω μεταξύ, στον απόηχο των όσων ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Κ», ότι δηλαδή η τρόικα παρά τα λάθη έσωσε την Ελλάδα από πτώχευση (θέση η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Κάρας δήλωνε πριν εισέλθει στην επίμαχη συνεδρίαση στη Γερουσία: «Η τρόικα ήταν απαραίτητη. Η Ε.Ε. δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει από μόνη της την κρίση».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στις παρεμβάσεις τους βουλευτές όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τη δικομματική συγκυβέρνηση, μίλησαν για καταστροφικού χαρακτήρα επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία από τα μνημονιακά προγράμματα. Για «λάθη και ελλείψεις» μίλησε ο κ. Γ. Τραγάκης. Για λάθη έκανε λόγο και ο κ. Αλ. Δερμετζόπουλος. Στην ύφεση, στην ανεργία και στα συσσίτια αναφέρθηκε ο κ. Δ. Κρεμαστινός. «Διερευνήστε τι δεν πήγε καλά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Φ. Σαχινίδης. Σε σαφώς υψηλότερους τόνους αλλά με ίδιο περιεχόμενο ήταν οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή