Αισιοδοξία Αλ. Τουρκολιά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ναυτιλίας

Αισιοδοξία Αλ. Τουρκολιά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ναυτιλίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ναυτιλίας ειδικότερα, εξέφρασε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση των μελών, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρκολιάς, «είναι η πρώτη φορά μετά από 18 μήνες που πραγματικά είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού οι ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, μετατρέπονται σταδιακά σε οικονομικό αποτέλεσμα».

Κατά τον ίδιο, το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο για την παγίωση και περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. «Θεωρώ ότι το 2014 θα δούμε μια εκπληκτικά διαφορετική –προς το θετικό– εικόνα της οικονομίας, σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια. Η χώρα θα βγει στις αγορές, με την ελπίδα ότι οι επενδυτές θα αντιληφθούν ότι ο κύκλος έχει γυρίσει, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την πορεία της ναυτιλίας, ο κ. Τουρκολιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2014 θα είναι ένα έτος όπου η πορεία των ναυλαγορών θα παρουσιάσει κάποια βελτίωση. «Η ναυτιλία πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τον ρόλο του πετρελαίου και των χωρών παραγωγής του, τις νέες δυναμικές και τη διαμόρφωση του κέντρου βάρους στον τομέα διεθνών μεταφορών και εμπορίου. Οι πλοιοκτήτες πρέπει να επανεξετάσουν ενδεχομένως τα μεγέθη των πλοίων, τις παραγγελίες νέων πλοίων προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ένωσης, κ. Γιώργος Ξηραδάκης, επισήμανε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είναι τα δυσκολότερα που διανύει ο κλάδος της ναυτιλιακής χρηματοδότησης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς έχουν αποχωρήσει πολλές τράπεζες από τη σχετική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Πλέον, προτεραιότητα είναι το πώς αυτές θα επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά. Επίσης, καίριο ζήτημα αποτελεί και η προσπάθεια προσέλκυσης νέων χρηματοδοτικών φορέων από χώρες, όπως η Κίνα και η Αυστραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή