«Oι Αυστριακοί αγαπάμε με πάθος την Ελλάδα»

«Oι Αυστριακοί αγαπάμε με πάθος την Ελλάδα»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί ξένοι έχουν μια καρμική σχέση με τη χώρα μας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι που τα τελευταία τρία χρόνια υπερασπίστηκαν με πάθος την Ελλάδα στις πατρίδες τους, που συνέχισαν να έρχονται για διακοπές ακόμα κι όταν οι τηλεοράσεις έδειχναν σκηνές από επεισόδια και διαδηλώσεις, που ανησυχούν και στεναχωριούνται ειλικρινά κάθε φορά που ακούν μια άσχημη είδηση για τα οικονομικά της χώρας.

Ο Karl Grammer, δημοσιογράφος της έγκριτης αυστριακής εφημερίδας Die Kronen και ο καρδιακός του φίλος Christian Amadeus Pichler, φωτογράφος στην ίδια εφημερίδα, είναι δύο από αυτούς τους ανθρώπους. Ετσι λοιπόν, η απόφαση να γιορτάσουν τα 50ά γενέθλια του Karl στην Αθήνα ήρθε τελείως φυσικά: ο Karl, ο Christian και… καμιά τριανταριά από τους πιο κοντινούς τους φίλους, που ταξίδεψαν πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα από την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Γερμανία για ένα τετραήμερο, δείχνοντας για ακόμα μία φορά έμπρακτα την αγάπη τους προς την Ελλάδα. Η παρέα περιλαμβάνει ακόμα και μια τραγουδίστρια (τη Victoria Marx ή Vicilicious), που ήρθε για να «ντύσει» μουσικά τις ωραιότερες στιγμές του ταξιδιού.

«Ταξίδεψα στην Ελλάδα για πρώτη φορά όταν ήμουν 15 χρόνων», διηγείται ο Karl. «Ηρθαμε μαζί με δύο φίλους με το interrail από τη Βιέννη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σχεδόν χωρίς χρήματα και επί δύο εβδομάδες τρώγαμε ψωμί, πεπόνια και σουβλάκια και κοιμόμασταν στην ύπαιθρο. Ηταν από τις ωραιότερες διακοπές της ζωής μου! Εκτοτε, δηλαδή τα τελευταία 35 χρόνια, έρχομαι συνέχεια στην Ελλάδα, συνήθως στην Αθήνα, την Πάρο και την Κρήτη όπου έχω πολλούς φίλους. Νιώθω ότι ένα κομμάτι μου είναι πάντα εδώ».

«Ξανά τον Σεπτέμβριο»

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που συνέδεσε με τόσο ισχυρό τρόπο τη ζωή του Karl με την Ελλάδα; «Μου αρέσει ο τρόπος ζωής σας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: σήμερα το μεσημέρι, πήραμε το τραμ από το κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση την παραλιακή. Ημασταν καμιά τριανταριά άτομα, γελούσαμε δυνατά, αστειευόμασταν. Και ο κόσμος, οι υπόλοιποι επιβάτες του τραμ μας μάς κοιτούσαν και χαμογελούσαν. Τους άρεσε που έβλεπαν μια παρέα ξένων μέσα στην καρδιά του χειμώνα να κάνουν πλάκα. Κανείς δεν φοβήθηκε, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Αν συνέβαινε το ίδιο στη Βιέννη, η αντίδραση του κόσμου θα ήταν διαφορετική».

Η κεφάτη παρέα από την Αυστρία πέρασε στην Αθήνα τέσσερις ημέρες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλές βόλτες, πολλές βραδινές εξόδους (μια από αυτές σε ρεμπετάδικο) και… άφθονο αλκοόλ. «Ξεκινήσαμε να οργανώνουμε αυτό το ταξίδι πριν από ένα χρόνο, με τη βοήθεια των φίλων μας στην Ελλάδα. Θέλω να έρχομαι στην Ελλάδα με κάθε ευκαιρία, ειδικά αυτή την περίοδο που γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», λέει ο Karl. «Εκτός απροόπτου θα ξαναέρθω τον Σεπτέμβριο – αυτή τη φορά θα πάω στο Λέντα (σ.σ.: ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στα νότια του Νομού Ηρακλείου), όπου μένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μια παρέα φίλων μου, μουσικών και καλλιτεχνών από την Αυστρία και άλλες χώρες. Μάλιστα, ένας φίλος αγόρασε φέτος μια βάρκα και σκοπεύουμε… να οργώσουμε τις θάλασσες!», λέει και γελάει.

Ο Karl Grammer και η παρέα του είναι ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες Αυστριακούς που διατηρούν μια σταθερή σχέση με την Ελλάδα. Μάλιστα φέτος, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση τουρισμού της Βιέννης (Ferienmesse), οι εκπρόσωποι των μεγάλων τουριστικών ομίλων εκτιμούν ότι το ποσοστό αύξησης κρατήσεων σε σχέση με το 2013 για τους ελληνικούς προορισμούς θα είναι διψήφιο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται την Ελλάδα, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας (8,4 εκατ. κάτοικοι).

«Ναι, το ξέρω, οι Αυστριακοί αγαπάμε την Ελλάδα», λέει ο Karl. «Κι εγώ έφερα τους φίλους μου εδώ για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ήξερα ότι θα περάσουμε υπέροχα. Δεύτερον, γιατί θέλω να δουν από κοντά τις ομορφιές της Ελλάδας. Με στεναχωρεί όλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εύχομαι να μην αλλάξετε ποτέ τον τρόπο ζωής σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή