Μετάλλια από μετεωρίτη θα απονεμηθούν στο Σότσι

Μετάλλια από μετεωρίτη θα απονεμηθούν στο Σότσι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετάλλια με ενσωματωμένα τμήματα από τον μετεωρίτη Τσελιαμπίνσκ θα απονεμηθούν στους δέκα χρυσούς ολυμπιονίκες των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα ξεκινήσουν στο Σότσι της Ρωσίας στις 15 Φεβρουαρίου. Ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, ένας μετεωρίτης μήκους ενάμισι μέτρου είχε πέσει στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στα Ουράλια Ορη. Η έκρηξη του αστεροειδούς απελευθέρωσε ενέργεια ανάλογη με αυτή που θα απελευθέρωνε μια έκρηξη 500.000 τόνων εκρηκτικού ΤΝΤ και προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες σε κτίρια, καθώς και τον τραυματισμό χιλίων ατόμων στην περιοχή Τσελιαμπίνσκ.

Εκτός από τα ιδιαίτερα αυτά μετάλλια που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την περίσταση, ακόμη σαράντα ίδια θα διατεθούν σε συλλέκτες που επιθυμούν να τα αγοράσουν. Την ενσωμάτωση του πετρώματος, που προέρχεται από τον μετεωρίτη, ανέλαβε ένας ειδικός στην περιοχή του Ζλατούστ, όπως σχολίασαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο όπου περιγραφόταν η διαδικασία κατασκευής των μεταλλίων. Η ρωσική ιστοσελίδα Νόβι Ρετζιόν, από την πλευρά της, έγραψε ότι η τεχνική που εφαρμόστηκε για τη δημιουργία των μεταλλίων χρονολογείται από το 1815 και απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία και προσπάθεια. Τα μετάλλια θα φέρουν μια προστατευτική επικάλυψη από νικέλιο και θα κοσμούνται από χρυσό και ασήμι.

Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενθάρρυνε τους Αμερικανούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά το γεγονός να ταξιδέψουν στη Ρωσία, σε συνέντευξή του στο CNN. «Θα τους έλεγα ότι πιστεύω πως το Σότσι είναι ασφαλές και ότι υπάρχουν πάντα κίνδυνοι σε τέτοιου είδους γεγονότα παγκοσμίου ενδιαφέροντος», απάντησε ο Ομπάμα όταν ερωτήθηκε τι θα συμβούλευε τους φίλους του. «Εάν θέλετε να πάτε, πρέπει να ενημερωθείτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να λάβετε», συνέχισε ο ίδιος. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα ένιωθε πιο ασφαλής εάν οι Αγώνες πραγματοποιούνταν στις ΗΠΑ, γιατί θα είχε «τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης». «Οι ρωσικές Αρχές κατανοούν τους κινδύνους και τις πιθανές απειλές», κατέληξε ο Ομπάμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα σχέδια ασφαλείας των Αγώνων στο Σότσι έχουν ελεγχθεί και από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι ήταν σωστά οργανωμένα για την προστασία των αθλητών και των θεατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή