Eλβετοί εισαγγελείς ερευνούν στην Αθήνα

Eλβετοί εισαγγελείς ερευνούν στην Αθήνα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο της ελβετικής ομοσπονδιακής Εισαγγελίας φτάνει απόψε στην Ελλάδα με σκοπό να εξετάσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Νίκο Ζήγρα και τη Βίκυ Σταμάτη. Στο μικροσκόπιο μπαίνει το σύνολο των τραπεζικών τους σχέσεων με την Ελβετία, καθώς και οι ευθύνες των τραπεζών και ειδικότερα ανώτατου πρώην στελέχους αμερικανικής τράπεζας στη Ζυρίχη στο «ξέπλυμα» 30 εκατ. ελβετικών φράγκων. Η «Κ» φωτίζει σήμερα άγνωστες πτυχές της ιστορίας που ερευνούν οι Ελβετοί.

Το καλοκαίρι του 1999 ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο εξάδερφός του, Νίκoς Ζήγρας, περνούσαν τα περισσότερα βράδια στο «στρατηγείο» του πρώην υπουργού στον πεζόδρομο Κομνά Τράκα. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν ήδη τρία χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και φαίνεται πως είχε αποφασίσει ότι είχε έρθει η ώρα να τακτοποιήσει διαφορετικά τη διαρκώς αυξανόμενη περιουσία του. Οι δύο άνδρες απευθύνθηκαν τότε σε ανθρώπους «εμπιστοσύνης» -δικηγόρους, λογιστές, επιχειρηματίες- διερευνώντας τις εναλλακτικές.

Ο Ζήγρας κάποια στιγμή θυμήθηκε μια κουβέντα που του είχε πει ένας φίλος του κοσμηματοπώλης, σε ανύποπτο χρόνο: «Εάν χρειαστεί ο ξάδερφός σου άκρη στην Ελβετία έχω τον κατάλληλο άνθρωπο». Την επομένη πήγε στο μαγαζί του και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κοσμηματοπώλης του μίλησε για την εταιρεία Μorelia, η οποία, πέρα από χρηματιστηριακές συναλλαγές, εξυπηρετούσε επιχειρηματίες, διακινώντας κεφάλαιά τους στο εξωτερικό και «μετατρέποντάς» τα τελικά -ως συνάλλαγμα- σε μετρητά στην Αθήνα. Ο Ζήγρας ζητάει επαφή. Από τη Morelia του κλείνουν ένα ραντεβού με ένα Γάλλο τραπεζίτη, της Credit Lyonnais στη Γενεύη, για να ανοιχτεί λογαριασμός. Ο εν λόγω ερχόταν στη χώρα μας τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο για να διευκολύνει τους Ελληνες πελάτες του και θα μπορούσε να συναντά τον Ζήγρα στο «Πλάζα» όπου συνήθιζε να μένει.

Στο μεταξύ, ο Τσοχατζόπουλος είχε απευθυνθεί στο δικηγορικό γραφείο φίλου του. Με τη βοήθειά του συστήθηκε εκείνο το καλοκαίρι η κυπριακή offshore «Τορκάσο». Τότε, ο δικηγόρος συστήνει τον Ζήγρα σε έναν ακόμα τραπεζίτη. Εναν 32χρονο, ελληνογερμανικής καταγωγής, σύμβουλο επενδύσεων της Morgan Stanley στη Ζυρίχη. Ο Ζήγρας λέει και στους δύο τραπεζίτες την ίδια ιστορία: πως είναι ξυλέμπορος με διασυνδέσεις στο εξωτερικό και συνεργάζεται με όμιλο Σαουδαράβων που ενδιαφέρονται να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι δύο τραπεζίτες, που από τις αρχικές συστάσεις γνωρίζουν τη συγγενική σχέση Ζήγρα – Ακη ουδέποτε θα «διασταυρώσουν» την ιστορία με τους Σαουδάραβες. Οι λογαριασμοί ανοίγουν άμεσα και όλα είναι έτοιμα για να τεθεί σε εφαρμογή το πολύπλοκο δίκτυο διακίνησης. Τα χρήματα κατατίθενται σε κάποιον από τους λογαριασμούς του Ζήγρα ή σε λογαριασμούς της Μorelia. Στη συνέχεια είτε μεταφέρονται από τον ένα λογαριασμό στον άλλο είτε αποδίδονται σε μετρητά στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι συναλλαγές με τον εκπρόσωπο της Ferrostaal, Μιχάλη Ματαντό, για τα υποβρύχια. Τον Δεκέμβριο του 2002, ο Ματαντός πραγματοποιεί δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 2.960.000 ελβετικών φράγκων σε δύο λογαριασμούς συμφερόντων Μorelia που έχει υποδείξει ο Ζήγρας. Αργότερα, ένα μέρος τους μεταφέρεται σε λογαριασμό της Morgan Stanley, ενός τρίτου προσώπου, με πληρεξούσιο την αδερφή της πρώην συζύγου Τσοχατζόπουλου (σύμφωνα με έγγραφα της τράπεζας πρόκειται για λογαριασμό που είχε ανοίξει και χειριζόταν ο ίδιος Ελληνογερμανός τραπεζίτης μετά σύσταση του κ. Ζήγρα). Τα υπόλοιπα χρήματα παραμένουν στον λογαριασμό της Μorelia, και το αντίστοιχο ποσό -σε ευρώ πλέον- αποδίδεται σε μετρητά στην Αθήνα (μείoν την προμήθεια της Morelia – 18.000 ευρώ). Δηλαδή, 1 εκατ. ευρώ μεταφέρεται, με βαλίτσες, στον τελικό αποδέκτη, που σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα δεν είναι άλλος από τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά.

Από τις 31 Αυγούστου 1999 που έγινε το πρώτο έμβασμα μέχρι και το τέλος της συνεργασίας Ζήγρα – Morelia (2006) τουλάχιστον 18 εκατ. εισπράχθηκαν σε μετρητά με αυτόν τον τρόπο. Εως και άνθρωποι της φρουράς του Τσοχατζόπουλου μετέφεραν χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για αγορά ακινήτων, ανακαινίσεις διαμερισμάτων, μέχρι και πλοίο είχε σκεφτεί κάποια στιγμή να αγοράσει ο πρώην υπουργός. Γι’ αυτό είχε μεταφερθεί ένα κεφάλαιο 2,5 εκατ. από τη Morgan Stanley στη Rothschild. Τα χρήματα, όταν ναυάγησε η ιδέα, επέστρεψαν στη Morgan Stanley, αφού πρώτα έγινε ανάληψη μισού εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κατάθεση Ζήγρα, ο Τσοχατζόπουλος γνώριζε τα πάντα για όλους, αλλά αυτοί ουδέποτε ρωτούσαν. Ακόμα και το όνομα του πρώην υπουργού θεωρείτο ταμπού στις μεταξύ τους συζητήσεις, τουλάχιστον μέχρι να αρρωστήσει βαριά ο Ζήγρας.

Τότε, μεταφέρεται σε πανεπιστημιακή κλινική έξω από το Μόναχο. Για δύο μήνες στο δωμάτιό του μπαίνουν μόνο ιατροί και στενοί συγγενείς. Εκεί μπαίνει και ο Ελληνογερμανός τραπεζίτης, προφανώς για να πάρει οδηγίες για τη διάδοχη κατάσταση. Ομως, ο Ζήγρας θα διαφύγει τον κίνδυνο και λίγο καιρό μετά, σε με μια συνάντησή τους στη Ζυρίχη, θα θυμηθούν το περιστατικό και θα γελάσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή