Η Ρωσία ανοίγει τις παγωμένες πύλες της

Η Ρωσία ανοίγει τις παγωμένες πύλες της

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκοπός μας είναι να διοργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε τους πλέον καινοτόμους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες σε όλη την ιστορία τους» είχαν δηλώσει οι Ρώσοι ιθύνοντες κατά την ανάληψη της χειμερινής διοργάνωσης του Σότσι. Σε λίγες ημέρες (7-23/2) θα ξέρουμε εάν το κατάφεραν. Το σίγουρο είναι ότι στην, όπως την αποκαλούν, ρωσική Ριβιέρα θα διεξαχθούν οι ακριβότεροι Αγώνες της ολυμπιακής ιστορίας.

Για να μεταμορφωθεί σε Ολυμπιακή Πόλη, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας -όπου διατηρεί εξοχική κατοικία και ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν – δαπανήθηκαν, περίπου, 51 δισ. δολάρια. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 12 δισ. Το Σότσι παρέλαβε τη… σκυτάλη της χλιδής από το Πεκίνο (οι Ολυμπιακοί της Κίνας είχαν κοστίσει 40 δισ. δολάρια).

Οι πρώτοι στην ιστορία της χώρας χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοδοξούν να εκφράσουν τον χαρακτήρα της νέας Ρωσίας, να «εντυπωσιάσουν και να δώσουν έμπνευση σε όλο τον κόσμο». Και σε ό,τι αφορά τις 11 νεόκτιστες ολυμπιακές εγκαταστάσεις σίγουρα θα το πετύχουν. Ολα τα γήπεδα πάγου θα βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο. Οι πρωτοπόρες ψηφιακές τεχνολογίες θα ενθουσιάσουν αθλητές και θεατές. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι το «Μπολσόι Αϊς Ντομ». Με χωρητικότητα 12.000 θέσεων, μοιάζει με μια παγωμένη σταγόνα νερού ή με ιπτάμενο δίσκο και θα φιλοξενήσει παιχνίδια χόκεϊ. Την ημέρα, η οροφή του αντανακλά το ηλιακό φως και λαμπυρίζει σαν να είναι όντως από πάγο, ενώ το βράδυ γίνεται διαφανής. Αγώνες χόκεϊ θα φιλοξενηθούν και στην, σαν χιονοστιβάδα, χωρητικότητας 7.000 θεατών «Σάιμπα Αρίνα». Εντυπωσιακό είναι και το 12.000 θέσεων «Αϊσμπεργκ Σκέιτ Πάλας» όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του καλλιτεχνικού πατινάζ. Το πατινάζ ταχύτητας θα πραγματοποιηθεί στην «Αντλερ Αρίνα», όπου 8.000 θεατές θα μπορούν να θαυμάσουν τη γραφική θέα από τους διάφανους τοίχους της. Την πέτρα του κέρλινγκ θυμίζει το, 3.000 θεατών, γήπεδό του.

Τα διάσημα αυγά Φαμπερζέ και τα πολύτιμα πετράδια τους, αποτέλεσαν έμπνευση για το κέλυφος του Ολυμπιακού Σταδίου (40.000) όπου θα πραγματοποιηθούν οι τελετές Εναρξης και Λήξης.

Στο Ολυμπιακό Χωριό θα μείνουν οι αθλητές του σκι αντοχής και του διάθλου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.757 μ. και εάν ο καιρός είναι ζεστός, 400 μηχανές είναι πανέτοιμες να γεμίσουν τις πίστες με τεχνητό χιόνι. Η πίστα των ελκήθρων (λουτζ, μπομπσλέι και σκέλετον) «Σάνκι», είναι η μεγαλύτερη σε μήκος στον κόσμο (1.814 μ.) και σχεδιάστηκε από Ρώσους ειδικούς. Η κάθοδος ξεκινάει από ύψος 836 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το χαμηλότερο σημείο είναι στα 704 μέτρα. Σύμφωνα με τους Ρώσους προπονητές, πρόκειται για την πιο ασφαλή αλλά και, τεχνικά, πιο δύσκολη στη γη. Σε όλες τις εγκαταστάσεις τα καθίσματα θα είναι καλυμμένα με ύφασμα ώστε να προστατεύονται οι θεατές από το κρύο. Ομως, η μεταολυμπιακή χρήση τους είναι, προς το παρόν, αβέβαιη.

Οι 3.000 αθλητές και αθλήτριες θα υποβληθούν στα περισσότερα αντιντόπινγκ κοντρόλ στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών. Eχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 1.296 τεστ εκτός αγώνων και 2.453 κατά τη διάρκειά τους.

Στην Τελετή Εναρξης (7/2), αναμένεται να παρελάσουν 88 χώρες. Στους 22ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα πάρουν μέρος αθλητές από τις Αλγερία, Κολομβία, Αιθιοπία, Γκάνα, Ινδία, Β. Κορέα, Σενεγάλη και Ν. Αφρική που αγωνίστηκαν το 2010. Αντίθετα, εκπροσώπους θα έχουν οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα, Τιμόρ – Λέστε, Τόνγκο, Τόνγκα, Μάλτα, Παραγουάη, Παρθένοι Νήσοι, Δομίνικα και Ζιμπάμπουε που δεν είχαν στο Βανκούβερ. Οι τελευταίες επτά χώρες θα κάνουν ντεμπούτο σε χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή