Γενναίες μειώσεις ενοικίων σε κατοικίες και επαγγελματικά

Γενναίες μειώσεις ενοικίων σε κατοικίες και επαγγελματικά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε μείωση ενοικίου έχουν προχωρήσει οι εννιά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επαγγελματικούς χώρους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μάλιστα, η μείωση αυτή μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι μεν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν προβεί σε μειώσεις της τάξεως του 27,2% κατά μέσον όρο (27,8% οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών), οι δε κάτοχοι επαγγελματικών ακινήτων, όπως γραφεία και καταστήματα, έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους κατά 32,2% κατά μέσο όρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Kapa Research και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καταδεικνύοντας το μέγεθος της προσαρμογής της αγοράς στα νέα οικονομικά δεδομένα της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των ενοικιαστών που πληρώνουν με σημαντικές καθυστερήσεις παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Ειδικότερα, οι ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων είναι ασυνεπείς σε ποσοστό 60%,ενώ έπονται οι μισθωτές μονοκατοικιών με ποσοστό 52,8% και εκείνοι των διαμερισμάτων με ποσοστό 48,4%, δείγμα της οικονομικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, μόλις το 8,6% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι δεν έχει υποστεί μείωση των εισοδημάτων από ακίνητα, με το υπόλοιπο 91,4% να κάνει λόγο για υποχώρηση από λίγο έως πολύ. Αντίστοιχα, το 78,1% χαρακτηρίζει την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω ενοικίασης μια ζημιογόνο δραστηριότητα, δεδομένου μάλιστα ότι κατά μέσον όρο, το 43,3% των εσόδων κατευθύνεται για την πληρωμή φόρων ακινήτων, όπως ΦΑΠ, ειδικό τέλος ακινήτων και φόρος εισοδημάτων από ενοίκια. Ενα επιπλέον 49,7% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ενοίκια.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι με βάση τον νέο κώδικα φορολογίας, που ισχύει από τις αρχές του έτους, έχει καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποφεύγεται η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν εισπραχθεί. Ετσι, το 45% των ιδιοκτητών αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια διορθωτική ρύθμιση και εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών και φέτος, τότε θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατόν από τον ενοικιαστή, ώστε να μην επιβαρυνθούν φορολογικά για έσοδα που ποτέ δεν απέκτησαν. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι ετοιμάζεται σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου μέσω του TAXIS, με την οποία θα καταστεί εκ νέου εφικτή η εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων. Σημειωτέον ότι φέτος, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με δύο επιμέρους συντελεστές 11% και 33%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή