Πακέτο θετικών νέων απο το οικονομικό επιτελείο

Πακέτο θετικών νέων απο το οικονομικό επιτελείο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα πακέτο θετικών νέων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες που θα βοηθήσει και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παραφωνία στο σκηνικό αυτό, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για επιστροφή στα ειδικά μισθολόγια των αμοιβών που τους έχουν περικοπεί από τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν «εντυπωσιακά» νέα για την ελληνική οικονομία. Αν και δεν περιγράφουν περί τίνος πρόκειται, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που πλέον εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα κινηθεί πέριξ του 1,5 δις ευρώ. Κάτι το οποίο δεν απορρίπτει η τρόικα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει τα στοιχεία που της έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών και στελέχη της αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το πρωτογενές πλεόνασμα να κινηθεί ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 812 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ θα είναι θετικά για το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Αν και δεν έχουν σαφή εικόνα του πώς έχει κινηθεί η ελληνική οικονομία αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε μετά από 43 μήνες τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του τις τελικές εκθέσεις των ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ για το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 10ετια. Η έκθεση «Ελλάδα 2020» μελετάται αυτή τη στιγμή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει ζητήσει από ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ μία έκθεση συμπερασμάτων των ερευνών τους ώστε να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η οικονομία στα προσεχή χρόνια. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί και η έκθεση της Mc Kinsey που είχε το ίδιο αντικείμενο.

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα τις παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας αυτή την εβδομάδα στο σύνδεσμο βιομηχάνων της Φρανκφούρτης και όχι μόνο. Ο υπουργός έχει κληθεί από το γερμανικό σύνδεσμο, αλλά θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της Ελλάδας σε συναντήσεις που θα έχει με στελέχη της Deutsche Bank και όχι μόνο.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην Ευρωζώνη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου δανείων της τάξης των 10-20 δις ευρώ. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής επί του θέματος και επιμένουν ότι η Ευρωζώνη «έχει την υποχρέωση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος που δημιουργήθηκε από την μη εφαρμογή αποφάσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η οποιαδήποτε λύση  δεν μπορεί να περιλαμβάνει νέους δημοσιονομικούς όρους.

Παραφωνία στα θετικά νέα που καλλιεργεί το οικονομικό επιτελείο είναι η ανάγκη για κάλυψη των αμοιβών που έχουν χάσει οι εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικών μισθολογίων. Δικαστικοί, ένστολοι, συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών και εν γένει όσοι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο εκτιμάται ότι θα «κοστίσουν» στον κρατικό προϋπολογισμό περί το 1,1 δις ευρώ εάν τελικά το Δημόσιο πρέπει να τους επιστρέψει όσα τους έχει περικόψει από τον Αύγουστο του 2012.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβει και μέτρα ύψους 500-600 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις τρύπες που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως η σταδιακή επιστροφή των αναδρομικών σε βάθος 10ετίας ή μία νέα μισθολογική ρύθμιση στις ίδιες επαγγελματικές ομάδες ώστε να μην «πληρώσουν» οι υπόλοιπες ομάδες το κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή