Μεταποίηση: Ενίσχυση του κλάδου για πρώτη φορά από το 2009

Μεταποίηση: Ενίσχυση του κλάδου για πρώτη φορά από το 2009

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 51,2 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης PMI της Markit, από τις 49,6 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Markit, για την πρώτη τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων που καταγράφηκε από τον Αύγουστο του 2009 και ήταν αποτέλεσμα των έντονων αυξήσεων των επιπέδων παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Η περαιτέρω μείωση των τιμών από μέρους των κατασκευαστών συνέτεινε στην αύξηση των πωλήσεων. Στο μεταξύ, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις των κατασκευαστών παρέμεινε σταθερός, παρότι κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, τον Ιανουάριο. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε έντονο βαθμό και ήταν ο ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών ήταν η πρωταρχική αιτία της αύξησης.

Σύμφωνα με την Markit, οι διαδοχικοί μήνες αύξησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την περαιτέρω υποχώρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο συνολικός ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας του τομέα παρέμεινε υψηλός, παρότι εξασθένησε ελαφρώς, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή σε διάστημα λίγο μικρότερο των τεσσάρων ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή