Καρότο και μαστίγιο από το Βερολίνο

Καρότο και μαστίγιο από το Βερολίνο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Η Ελλάδα άπτεται περισσότερο της αρμοδιότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας παρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού οι κρατικές δομές εκεί είναι ανύπαρκτες», δήλωσε χθες ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και τον φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο δίλημμα για τους Γερμανούς πολιτικούς και τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο όσον αφορά το τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο υπολογίζεται –από το περιοδικό Der Spiegel– μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ, είναι: «Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;». Αυτό που φαίνεται ότι προβληματίζει τους Γερμανούς αξιωματούχους είναι η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. «Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια διόλου εύκολη εσωτερική κατάσταση, με πολλές δυσκολίες», αναγνώρισε σε χθεσινή του συνέντευξη στη Wirtschaftswoche ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ένα τρίτο πακέτο προς την Αθήνα ενέχει «χαμηλό ρίσκο».

Σύμφωνα με έγγραφο, που περιγράφει τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών για την Ελλάδα και το οποίο έχει στην κατοχή της η «Κ», «πολλά συγκλίνουν στην άποψη πως οι αποφάσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να ληφθούν πριν από τα μέσα του 2014. Μία πρόωρη απόφαση για νέο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μεταρρυθμιστική βούληση της χώρας. Επίσης, η Ελλάδα ανησυχεί ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα τρίτο πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις πριν από τις ευρωεκλογές». Ωστόσο, το γερμανικό υπ. Οικονομικών καταλήγει πως «η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα έπρεπε να στείλουν εγκαίρως θετικά μηνύματα πριν από τις ευρωεκλογές και να καταστήσουν σαφές ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα υπό σαφείς προϋποθέσεις».

Αναφορά υπάρχει και στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του χρέους: «Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα “κούρεμα” του χρέους σε λάθος στιγμή θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές. Μια συζήτηση και μια απόφαση για περαιτέρω βοήθεια ή ελάφρυνση του χρέους θα ήταν δυνατή μόνο με μια εγγυημένη βάση αποφάσεων. Τα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2013 δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τον Απρίλιο του 2014. Για την ανάγκη και τη μορφή περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης», διευκρινίζεται.

Στο μεταξύ, στο Der Spiegel επισημαίνεται πως ο κ. Σόιμπλε είναι μεν έτοιμος για μεγάλες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, αρκεί η κυβέρνηση να αποδείξει ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει μακροπρόθεσμα σε νέες βοήθειες εκ μέρους των πιστωτών της, μόνο όμως αν η κυβέρνηση εμφανιστεί πρόθυμη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζεται. Πληροφορίες του περιοδικού εμφανίζουν τον κ. Σόιμπλε να αναγνωρίζει πλέον κατ’ ιδίαν ότι ένα νέο πρόγραμμα για το 2015 είναι αναπόφευκτο και μάλιστα να προτίθεται να διατυπώσει συγκεκριμένη προσφορά προς τους Ελληνες «εντός των επόμενων εβδομάδων». Δεν αποκλείεται, πάντως, η «διαρροή» του εγγράφου να έχει στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς τη χώρα μας. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι του γερμανικού Τύπου: «Και άλλα δισ. για την Ελλάδα», έγραψε η Sueddeutsche Zeitung, ενώ αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων προέβλεψε ότι «θα υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι». «Ψεύτες και απατεώνες» χαρακτηρίζουν χρήστες του Διαδικτύου τους Γερμανούς πολιτικούς. Τα αρνητικά σχόλια κάτω από το σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel είναι ενδεικτικά για το κλίμα απέναντι στη χώρα μας, όπως αυτό διαμορφώνεται στις τάξεις της γερμανικής κοινής γνώμης. «Απλώς διαιωνίζονται τα δεινά αμφοτέρων των πλευρών, των Γερμανών και των Ελλήνων», εκτίμησε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, στέλεχος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή