Διορθωτικές κινήσεις από Μαξίμου – Αλλαγές στα πρόστιμα για ΦΠΑ, φόρο υπεραξίας ακινήτων

Διορθωτικές κινήσεις από Μαξίμου – Αλλαγές στα πρόστιμα για ΦΠΑ, φόρο υπεραξίας ακινήτων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε σειρά διορθώσεων προκειμένου να αμβλυνθούν «γωνίες» ή και εξόφθαλμες αδικίες στο νέο φορολογικό καθεστώς, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και δηλώσεις αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, από την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναγνωρίσει ότι «υπάρχουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, διότι μέσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις τολμηρές, έχουν γίνει και αδικίες και λάθη».

Το ζήτημα των βελτιώσεων σε διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, είτε αυτές αφορούν τα υψηλά πρόστιμα για τον ΦΠΑ είτε το ζήτημα των βιβλίων των αγροτών, όπου καταγράφεται αβελτηρία των κρατικών μηχανισμών αλλά και αντιδράσεις βουλευτών, είτε τέλος το ζήτημα του φόρου υπεραξίας των ακινήτων, φαίνεται ότι συζητήθηκε και μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου τα τελευταία 24ωρα, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής κινήσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση προς σημαντικά τμήματα της κοινωνίας.

Ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί ήδη εντολή στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός των προστίμων που αφορούν τις αποδείξεις και τον ΦΠΑ αλλά και να ελεγχθεί η σύμπτωση του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των αντικειμενικών αξιών με τις διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων. Υπό εξέταση είναι όχι μόνον η εκλογίκευση των προστίμων, ως προς το ύψος τους, αλλά και η παράμετρος της άμεσης επιβολής τους, ακόμη και από το πρώτο 24ωρο καθυστέρησης. Κρίσιμη παράμετρος είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών καθώς το νέο καθεστώς προκαλεί σειρά ενστάσεων μεταξύ των στελεχών της συμπολίτευσης.

Ηδη, χθες, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συναντηθεί εκτάκτως αντιπροσωπεία του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του όχι μόνον από πράσινους βουλευτές αλλά και από κυβερνητικά στελέχη. Προηγήθηκε σύσκεψη των κ. Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλου, Φίλ. Σαχινίδη, Ι. Κουτσούκου, κατά τη διάρκεια της οποίας οριστικοποιήθηκε η ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος. Αυτά αφορούν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών, τα βαριά πρόστιμα για την καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης του ΦΠΑ, την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, τον τρόπο της φορολόγησης των υπεραξιών για τη μεταβίβαση ακινήτων και, τέλος, τους περιορισμούς στον εκτελωνισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην εγκαταλείπει και τη γραμμή υπέρ της μη πλήρους εφαρμογής του tool-kit του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των αγορών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ. Κουτσούκος (MEGA) υπαινίχθηκε συμφέροντα πίσω από τη σκληρή στάση της τρόικας υπέρ των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι κάποιοι στην Ελλάδα επικαλούνται την τρόικα για την προώθηση των αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή