Κύκλος εργασιών 40 εκατ. από ΕΑΣ

Κύκλος εργασιών 40 εκατ. από ΕΑΣ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στο υπουργείο Εθν. Αμυνας σε σχέση με τα ΕΑΣ, καθώς ο πήχυς που είχε τεθεί από την τρόικα για τη βιωσιμότητά τους, δηλαδή να επιτευχθεί ένας κύκλος εργασιών ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ για το 2014, δείχνει να επιτυγχάνεται. «Κλειδί» για τη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος θεωρείται η πρώτη παραγγελία που δόθηκε στα ΕΑΣ από την αμερικανική εταιρεία Alliant Techsystems Inc. –γνωστή ως ΑΚΤ– για την κατασκευή φυσιγγίων τύπου 5,56 mm. H παραγγελία έχει ύψος $12 εκατ., ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές μέσα στον χρόνο, διασφαλίζοντας στα ΕΑΣ παραγγελίες άνω των $30 εκατ.

Οι κυβερνητικές αρχές θεωρούν ότι από τη συνολική ενεργοποίηση του συμβολαίου με την ΑΚΤ μπορούν να επιτύχουν έναν κύκλο εργασιών $200 εκατ. σε βάθος πενταετίας. Στις παραγγελίες θα πρέπει να προστεθεί και η συμφωνία με το Μαρόκο, που έκλεισε τον Οκτώβριο, για παραγωγή πυρομαχικών ύψους 10 εκατ., η οποία αφορά την κατασκευή 70.000 βλημάτων των 40 χιλ. τύπου L60 και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Ταυτόχρονα, το επιτελείο του κ. Δ. Αβραμόπουλου προωθεί κατά προτεραιότητα την παραγγελία 250.000 βλημάτων τύπου των 40 mm για τα ελικόπτερα τύπου Apache ώστε να δοθεί στα ΕΑΣ εντός των επομένων εβδομάδων. Η παραγγελία έχει ύψος 18 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, στο ΥΠΕΘΑ προχωρούν γρήγορα σε ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια άλλων 30.000 βλημάτων των 120 mm για τα Leopard. Την προμήθεια αυτή την είχε εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ τον Σεπτέμβριο. Στην παραγγελία, που είχε δοθεί απευθείας στη Γερμανία, ώστε να αποκτήσουν εξοπλισμό τα άρματα και αφορούσε σε 12.000 βλήματα, το ποσοστό συμπαραγωγής των ΕΑΣ ανερχόταν στο 10%. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, στον νέο ανοιχτό διαγωνισμό θα επιδιωχθεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. Με όλες αυτές οι παραγγελίες τα ΕΑΣ διασφαλίζουν μια «μαγιά» που θα τα βοηθήσει να περάσουν τον πήχυ της τρόικας και απομακρύνει τον κίνδυνο να ζητηθεί να κλείσουν στον έλεγχο που θα γίνει στο τέλος του έτους. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ωστόσο, ενδιαφέρεται να διασφαλίσει και πέραν του ορίου τούτου το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας και γι’ αυτό ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στις συναντήσεις με τους ομολόγους του θέτει πάντα το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στο ΥΠΕΘΑ ευελπιστούν ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν σύντομα παραγγελίες για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία από τη Λιβύη. Ο υπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των παραγγελιών στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρεσβευτή την Παρασκευή, αλλά και στα ταξίδια του σε Μολδαβία, Τυνησία, Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή