Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για ΕΟΠΥΥ

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για ΕΟΠΥΥ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολεμική ετοιμότητα» για την επόμενη ημέρα της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την οργάνωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιδεικνύουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ προτείνει, μέσω της ιστοσελίδας της, τις νομικές ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν οι γιατροί για να προσβάλουν τη διαθεσιμότητα που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται αίτηση ακύρωσης των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αναφορά-καταγγελία προς την Ε.Ε. για παραβίαση κοινοτικού δικαίου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και έγερση συλλογικών αγωγών αποζημίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το σ/ν προβλέπει ενός μηνός διαθεσιμότητα για τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, κατά τον οποίο οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).

Σήμερα, το νομοσχέδιο τίθεται σε ψηφοφορία και αναμένεται να υποστηριχθεί από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εν μέσω πανυγειονομικής κινητοποίησης. Ειδικότερα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν εκτός από τους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ την απεργία στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, που καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο της απεργίας διοργανώνεται συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. Οπως δήλωσε, το σχέδιο νόμου λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές, και προσέθεσε: «Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαιτεί σχέδιο, σαφήνεια προβλέψεων, μεταβατικά βήματα, συζητήσεις ουσίας και συνθετική ανεύρεση συναινέσεων. Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει. Το υπουργείο προτάσσει τη διαθεσιμότητα 8.500 υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, σπέρνοντας την ανασφάλεια και τη δυσπιστία». Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει, το μοντέλο που προωθείται «ευνοεί προνομιακά μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε εφιαλτική κατάσταση, όπου οι λειτουργοί υγείας θα υποβαθμίζονται, ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη».

«Παρουσιάζει κενά»

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο εκφράζει σε έκθεσή της η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, η οποία τονίζει πως, αν και κινείται σε σωστή κατεύθυνση, «παρουσιάζει κενά στον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο, καθολικό σύστημα ΠΦΥ». Οι ενστάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις πολλές υπουργικές αποφάσεις στις οποίες παραπέμπει το σχέδιο νόμου, τη χρηματοδότηση του ΠΕΔΥ και την απουσία μεταβατικού σταδίου έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή