Εγκρίθηκε απο την τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο

Εγκρίθηκε απο την τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο νόμου περί Ιντερνετ υιοθέτησε η τουρκική Βουλή χθες το βράδυ. Η νέα νομοθεσία θεωρείται ένα ακόμη πλήγμα που αποπειράται να καταφέρει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της ελευθερίας έκφρασης, της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οι προτάσεις για το Διαδίκτυο έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να περάσει μεταρρυθμίσεις του συστήματος δικαιοσύνης και κυρίως να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με μέλη οργανώσεων για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, οι Τούρκοι δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η νομοθεσία του 2007 για το Ιντερνετ χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να απαγορευτεί η πρόσβαση σε χιλιάδες ιστότοπους. Αλλωστε, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επισημαίνει ότι ο «νόμος 5651 δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών».

Οπως αναφέρει ο ΟΑΣΕ, στην Τουρκία έχει αποκλειστεί προσωρινά πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως το WordPress, αλλά και υπηρεσίες ανάρτησης βίντεο, όπως το DailyMotion και το Vimeo, ενώ δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο YouTube μέχρι το 2010. Αδύνατη είναι και η πρόσβαση σε εναλλακτικού περιεχομένου ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου καταδικάστηκαν σε βαριά χρηματικά πρόστιμα ή βρέθηκαν και στη φυλακή εξαιτίας των σχολίων που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Τwitter. To 2013 o παγκοσμίου φήμης πιανίστας Φαζέλ Σάι καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή, διότι τα σχόλια που ανάρτησε στο Τwitter θεωρήθηκαν υβριστικά για τις θρησκευτικές αξίες.

Ο νέος νόμος θα είναι ακόμη πιο σκληρός, ενώ ιδιαίτερο τρόμο προκαλούν οι εξουσίες που θα έχει η κρατική επιτροπή ελέγχου τηλεπικοινωνιών και επικοινωνιών. Ο φορέας θα μπορεί να ζητάει και να συγκεντρώνει δεδομένα για τις επικοινωνίες και την κίνηση στο Διαδίκτυο από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση ή σοβαρός λόγος για να το πράξει. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει οποιονδήποτε πάροχο να διακόψει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα θεωρηθεί ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα του βίου, ότι είναι συκοφαντική ή σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να προστατευτεί η νεολαία.

Ολα αυτά τα μέτρα, σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, στην ουσία απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τις πολιτικές που διέπουν το Διαδίκτυο.

Οπως σημειώνει η Μαριέτε Σόκε, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, οι Βρυξέλλες οφείλουν να υποδείξουν στην Αγκυρα ότι τέτοια νομοθεσία είναι απαράδεκτη και ότι στο κέντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται το κράτος δικαίου και οι στοιχειώδεις ελευθερίες. Τέλος, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα επισημαίνουν πως ο νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της λογοκρισίας στο Ιντερνετ, στον κυβερνητικό έλεγχο του Διαδικτύου και στην παρακολούθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή