Ανακοινώθηκε το νέο κόμμα Πολύδωρα – Ζώη

Ανακοινώθηκε το νέο κόμμα Πολύδωρα – Ζώη

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύνθημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους γιατί «δεν νοείται σωτηρία μιας χώρας με τον θάνατο του λαού της», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας παρουσίασε τα βασικά προτάγματα και τις προτεραιότητες του πολιτικού φορέα, τη δημιουργία του οποίου ανακοίνωσε πριν λίγο με την ονομασία «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» και του οποίου θα ηγείται ο ίδιος.

Η παρουσίαση έγινε από κοινού με τον πρόεδρο της «Νέας ΜΕΡΑς» Χρήστου Ζώη σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, παρουσία αρκετών πολιτικών στελεχών που μέχρι πρότινος ανήκαν σε διάφορα κόμματα.

Βασική προτεραιότητα της «Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό» είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, είπε ο κ. Πολύδωρας ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι δεν έθεσε στις Βρυξέλλες αυτό το αίτημα «όπως είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό προεκλογικά».

Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα το αίτημα της αναδιαπραγμάτευσης θα στηριχθεί σε πέντε σημεία: Πρώτον, «ουδείς υποχρεούται εις τα αδύνατα». Δεύτερον, «η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών». Τρίτον, η ευθύνη των δανειστών για την αφειδή χορήγηση δανείων («ο εξ οικείου πταίσματος ζημιούμενος, ου δοκεί ζημιούσθαι», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πολύδωρας ο οποίος χαρακτήρισε τους Έλληνες «αυτοθύματα»). Τέταρτον η μη τήρηση συμβάσεων που υπογράφτηκαν «με το πιστόλι στον κρόταφο και ήταν προϊόν εκβιασμού» και τέλος η επίκληση «κατάστασης ανάγκης».

Παράλληλα είπε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει την αναδιαπραγμάτευση στα διεθνή δικαστήρια, ενώ παρέπεμψε και στη συμφωνία που πέτυχαν οι Γερμανοί το 1953 στο Λονδίνο για να αναταχθεί η οικονομία τους, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο «που οι ίδιοι προκάλεσαν και τόσα δεινά σώρευσαν στον κόσμο», όπως είπε.

«Δεν μπορώ να πληρώσω τα δάνεια, γιατί ο λαός μου πεθαίνει», είπε ο κ. Πολύδωρας που ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς.

Εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή του με τα διλήμματα που τίθενται στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα είπε πως τα διλήμματα «μέσα ή έξω από την ΕΕ, μέσα ή έξω από την ΟΝΕ, και ευρώ ή δραχμή» τα θεωρεί «ανελεύθερα, εκβιαστικά και πρωθύστερα. Το κριτήριο είναι ένα: Η σωτηρία του λαού».

Απηύθυνε «ένα προσκλητήριο προς Έλληνες πατριώτες, και συνεπώς, προς όλους τους Έλληνες» και τόνισε ότι «η εποχή απαιτεί δεξιότητες στη διαχείριση συλλογικοτήτων, των διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών τάσεων».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά, όπως είπε, ο νέος πολιτικός φορέας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για το μνημόνιο. «Θέλουμε ψήφους αντί για βόλια», είπε ο κ. Πολύδωρας, καταδικάζοντας τη βία, ενώ πρότεινε μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και τέλος να μη διαλύεται η Βουλή με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και την υποχρεωτική εξάντληση της τετραετίας.

Είπε ακόμη ότι στόχος του είναι να ξαναβάλει την πολιτική στο παιχνίδι και υπερασπίστηκε «την πολιτική που την άρπαξαν οι τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο». Προσέθεσε ότι σήμερα «η πολιτική είναι κομπάρσος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παγκοσμίως».

Ο κ. Πολύδωρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι ψήφιζε τα μνημόνια -εκτός από το πρώτο- «με σφιγμένα δόντια ελπίζοντας σε μια ύψωση του εθνικού αναστήματος και όχι στάση νομιμοφροσύνης» επειδή τον χαρακτηρίζει η κομματική συνέπεια. «Άλλοι έφευγαν και έκαναν κόμματα και έριχναν το κόμμα τους από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Πολύδωρας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν στρατιώτης όχι σε ηγεσίες αλλά σε ιδέες. Είπε ότι επί ενάμιση χρόνο είχε ενοχές που δεν είδε «αναδιαπραγμάτευση για την οποία φωνάζαμε το 2012» και προσέθεσε πως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η φορολογία για τα ακίνητα». «Δεν ανέχομαι το δόγμα “ο τόκος υπεράνω όλων”» είπε, ενώ χαρακτήρισε «ουνικό ιδεαλισμό» τα όσα λέγονται από τους ξένους για την Ελλάδα περί «τριτοκοσμικής χώρας». Προσέθεσε επίσης πως όλο αυτό το διάστημα του ενάμιση χρόνου έγραψε βιβλία κατά των μνημονίων, κατέθεσε ερωτήσεις αλλά «ματαιοσκοπούσα» όπως είπε. Τέλος είπε πως, όταν καταψήφισε τον νόμο για τη φορολογία ακινήτων φοβήθηκε «πως δεν θα τον διαγράψουν» και πως «ίσως να έπεφτε η κυβέρνηση πράγμα που δεν το ήθελα, και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ».

Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, είπε ότι δεν προτίθεται να σπαταλήσει δυνάμεις σε τριβές, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν πολιτικά κάπου στο μέλλον, έχοντας κοινές απόψεις για ορισμένα ζητήματα.

Ο Χρήστος Ζώης από την πλευρά του τόνισε ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις για να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στη ΝΔ, και κάλεσε τον κ. Καμμένο να πει εάν και ο ίδιος μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για τον εαυτό του. «Εάν βρείτε τέτοια δήλωσή μου, πάω τώρα σπίτι μου, αλλά εάν βρείτε κάποια αντίστοιχη δήλωση του κ. Καμμένου θα πάει στο σπίτι αυτός;» αναρωτήθηκε ο κ. Ζώης. Επίσης είπε ότι σήμερα γίνεται πράξη η εντολή της συνδιάσκεψης του κόμματός του για συνεργασίες με άλλες δυνάμεις που έχουν κοινή στόχευση, και είπε πως η κίνησή τους στοχεύει στην αφύπνιση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πόλεμος, με την ανεργία πάνω από 30% με την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων, με τα συσσίτια και τη φτώχεια» είπε ο κ. Ζώης, και υποστήριξε ότι «η χώρα μας μετατράπηκε de facto σε προτεκτοράτο αφού τύποις λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή