Aυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία

Aυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την παρενόχληση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Με την παρέμβαση αυτή, οι ΗΠΑ -για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια- παρείχαν στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ζήτησαν να μη δημιουργούνται εντάσεις και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Oπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοικτά των ακτών της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας». Επικαλούμενη δήλωση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η κ. Ψάκι πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή». Οπως είναι γνωστό, το νορβηγικό σεισμογραφικό Princess παρενοχλήθηκε το περασμένο Σάββατο από τουρκική φρεγάτα, ενώ διεξήγαγε έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον προστατεύει και τα δικά της συμφέροντα, αφού η εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αμερικανική και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση στη Λευκωσία και λόγω της χρονικής συγκυρίας, ενόψει της έναρξης ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Με την παρέμβαση αυτή, οι Αμερικανοί αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό – αλλά και τον ρόλο που προτίθενται να παίξουν στη νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ William Burns τηλεφώνησε χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο Τουρκοκύπριος είχε προκαλέσει σύγχυση, διαψεύδοντας ότι υπάρχει συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο κ. Ερογλου παραδεχόταν ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών». Κύκλοι της κυπριακής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι αυτά είναι επικοινωνιακή διαχείριση και ότι ο Ερογλου θα συμφωνήσει τελικά στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες καθυστερήσεις από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, η συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ Λίζας Μπατερχάιμ. Ενόψει αυτού, ο κ. Αναστασιάδης συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σήμερα στο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, μετά τη συνάντηση θα υπάρξει και κοινή δήλωση των ηγετών Ελλάδας και Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή