Υβ Μπονφουά, η ζωή ως όλον

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει κλείσει τα 90 του χρόνια, ο Γάλλος ποιητής και στοχαστής Υβ Μπονφουά και ο λόγος του εκπροσωπεί ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς: βαθιά κατανόηση της ουσίας της ζωής με έναν τρόπο αβίαστο, διαυγή και γαλήνιο. Εχει κάνει τους διαχωρισμούς του και γνωρίζει τις λεπτές αποχρώσεις. Διάβασα την εκτενή και πυκνή συνέντευξή του στον ποιητή και εκδότη Δημήτρη Αγγελή, συνέντευξη δώδεκα σελίδων που δημοσιεύεται στο τεύχος αρ. 5 (Ιαν. – Φεβ. 2014) του περιοδικού «Φρέαρ». Είναι, αναμφισβήτητα, μια επιτυχία το γεγονός ότι με τη συνέντευξη αυτή έχουμε «αποσπάσει» καταγεγραμμένη τη συνθήκη της ζωής του με έναν τρόπο βαθιά εξομολογητικό.

Ο Υβ Μπονφουά, του οποίου την ποίηση έχουμε μεταφρασμένη στα ελληνικά από τους Μηνά Δημάκη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Δημήτρη Τ. Αναλι, Κώστα Αντύπα και Θανάση Χατζόπουλο (όπως διαβάζω στο «Φρέαρ»), μιλάει για τα πρώτα του βήματα στην αποκοιμισμένη Τουρ και τα στάδια της εξέλιξης.

Ηταν παιδί που δεν είχε στο περιβάλλον του αναφορές στον πολιτισμό, αλλά η δίψα του νου του τον ώθησε στην αναζήτηση. Μιλάει για το πώς απαρνήθηκε τους σουρρεαλιστές, για το πώς ακτινογράφησε την εξέλιξη της ζωγραφικής και πώς τη συνδέει με τα βασικά ερωτήματα αυτοπροσδιορισμού, μιλάει για την αξία της μουσικής, για την ανώτερη πραγματικότητα και το «ενιαίον» της ζωής, ύλης και πνεύματος. Είναι μια βαθιά φιλοσοφική περιήγηση, διόλου εύκολη, αλλά εξαιρετικά ερεθιστική, πολυδαίδαλη αλλά σταθερή στον στόχο της, ξεκάθαρη και ευθύβολη με την πραότητα και την πύκνωση του λόγου ενός ανθρώπου, που ο ίδιος είναι μία σύνθεση, περίληψη και απόσταγμα του 20ού αιώνα. Είναι ένα ιστορικό ον αλλά ταυτόχρονα διαβλέπει και συναισθάνεται πέραν του βιολογικού χρόνου. Είναι και ένας τρόπος να κάνει κανείς το αμφίδρομο ταξίδι μεταξύ δοκιμιακού λόγου και ποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή