Διαδρομές στη Ρώμη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα από τα μυθικά κτίρια όχι μόνο της Ρώμης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης είναι το Παλάτσο Φαρνέζε, αυτό το αριστούργημα αρχιτεκτονικής και τέχνης που συμπυκνώνει το απαύγασμα της ύστερης ιταλικής Αναγέννησης. Εδώ και πολλά χρόνια (επισήμως από το 1936, αλλά κατ’ ουσίαν από το 1874), το Παλάτσο Φαρνέζε έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στεγάζει την πρεσβεία της Γαλλίας στη Ρώμη, αλλά και την περίφημη και ιστορική Ecole Française.

To ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ δύσκολα έμπαινε κανείς μέσα στο Παλάτσο αν δεν είχε ειδικό λόγο ή άδεια, τώρα θα μπορεί να επισκέπτεται την ξακουστή Βιβλιοθήκη της (εν Ρώμη) Γαλλικής Σχολής, που με απόφαση της διεύθυνσης ανοίγει για το κοινό. Η διευθύντρια της Σχολής, Κατρίν Βιρλουβέ, φωτογραφήθηκε για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ανακοίνωση διοχετεύτηκε συνοδευόμενη από τη γαργαλιστική πληροφορία ότι το κοινό θα μπορεί να δει για πρώτη φορά τους 200.000 ανεκτίμητης αξίας τόμους σε ένα περιβάλλον αναγεννησιακής τέχνης και να βγει και στο ονομαστό ρωμαϊκό μπαλκόνι (τη λότζα) με θέα τον Τίβερη.

Η Βιβλιοθήκη της Γαλλικής Σχολής εξειδικεύεται στην αρχαιολογία της Ιταλίας και στην παπική ιστορία του Μεσαίωνα. Υπογείως συνδέεται και με τις δύο αυτές κατηγορίες, καθώς το Παλάτσο Φαρνέζε υπήρξε κέντρο τέχνης και παπικής εξουσίας. Συνδέεται επίσης και με τη γαλλοϊταλική ιστορία, καθώς τα πλοκάμια του αγγίζουν το Δουκάτο της Πάρμας και το Βασίλειο της Νάπολης. Στη διάρκεια των πολέμων για την ενοποίηση της Ιταλίας, τη δεκαετία του 1860, το Παλάτσο Φαρνέζε εκκενώθηκε και οι περίφημες συλλογές του μετακινήθηκαν. Η συλλογή γλυπτών στεγάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και πολλές άλλες συλλογές σκόρπισαν, αλλά μεγάλο τμήμα τους εκτίθεται στο μουσείο Capidimonte, επίσης στη Νάπολη.

Η επίσκεψη στη Γαλλική Σχολή ανοίγει τώρα τους φεγγίτες της ιστορίας και μας βάζει στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή