Γ. Προβόπουλος: Το Grecovery είναι καθ’ οδόν

Γ. Προβόπουλος: Το Grecovery είναι καθ’ οδόν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του για την επαναφορά της Ελλάδας σε αναπτυξιακή πορεία υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο. «Οι θυσίες πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη –το Grecovery- είναι καθ’ οδόν», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Μιλώντας στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του προγράμματος ομιλιών “Golden Series”, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της, την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για το μετασχηματισμό της σε μια εξωστρεφή οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η μεγάλη πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί αποτυπώνεται στη μεγάλη μείωση στις διαφορές αποδόσεων έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, την άνοδο κατά 85% του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την ενίσχυση κατά 9% των καταθέσεων, την μείωση της εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος κατά 50%, την σημαντική άνοδο των δεικτών οικονομικού κλίματος, την μετατροπή των δίδυμων ελλειμμάτων σε δίδυμα πλεονάσματα και την βελτίωση της μεταποίησης τον περασμένο Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέλυσε τις δράσεις για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα. Αναφέρθηκε στη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα: «που αποβλέπει στο να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που έλαβαν από το κράτος και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες καθίστανται πλέον πιο αποτελεσματικές, εστιάζουν στις κύριες δραστηριότητες τους και αναδιοργανώνουν τα δίκτυά τους και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.» Επίσης, ο Διοικητής αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, και αφορά δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Στόχος του κώδικα αυτού είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να μειώσει την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες εκείνους που επί του παρόντος έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους. «Η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή