Για μια κουκκίδα στον χάρτη

Για μια κουκκίδα στον χάρτη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χουνέρι που έκανε στο κόμμα του ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το πρώτο από μια σειρά που θα ακολουθήσουν, εξαιτίας μιας λανθασμένης επιλογής. Προκειμένου να μη χαθούν οι εντυπώσεις από το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης διαλύουν τα πάντα. Ετσι για ένα αδειανό πουκάμισο, για μια εικόνα στον χάρτη, αποφάσισαν: μετάθεση των δημοτικών εκλογών κατά μία Κυριακή· πρώτο ξήλωμα του «Καλλικράτη», πριν αυτός δοκιμαστεί· μπορεί να βάλουν τρικλοποδιά σε επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς που πρόσφεραν και μπορούν να προσφέρουν.

Δεν γνωρίζουμε ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα να λειτουργήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης όπως παλιά, τότε που οι εντυπώσεις έπαιζαν κυρίαρχο πολιτικό ρόλο. Ηταν την εποχή που ένα μέρος πολιτών έτρεχε αγεληδόν στο κόμμα που υποσχόταν εξουσία, επειδή το πελατειακό κράτος είχε λεφτά και «αποζημίωνε» ακόμη τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής. Τώρα όμως μπήκαμε στο τούνελ τη οργής. Αν εξαιρέσουμε τα κομματικά στελέχη, που μπορούν ακόμη να προσδοκούν θέσεις κι αξιώματα, οι ψηφοφόροι δεν ελπίζουν ότι κάποιο κόμμα θα τους βολέψει. Δεν θα ψηφίσουν θετικά, έστω με όρους πελατειακού κράτους, θα ψηφίσουν «αντί», ακόμη κι αν δεν μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς γιατί.

Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση, έστω για μικροπολιτικούς λόγους, πρέπει να χαράξει την ακριβώς αντίθετη πορεία. Να αποκομματικοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να διακηρύξει ότι «εμείς στηρίζουμε τους άξιους απ’ όπου κι αν προέρχονται ενάντια στους λαϊκιστές από όπου κι αν προέρχονται». Ετσι η επικοινωνιακή ζημιά θα ήταν μικρότερη και θα είχε περισσότερες πιθανότητες να έχει άξιους αυτοδιοικητικούς που θα τη συνέδραμαν στο υπόλοιπο του πολιτικού της βίου. Δεν είναι πολιτικά μετρήσιμο, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε περαιτέρω κοινωνική κατάρρευση στην Αθήνα οφείλεται και στον Δήμο Αθηναίων· μαζί φυσικά με την εκκλησία, ΜΚΟ κι άλλους φορείς.

Η κομματικοποίηση αυτών των εκλογών είναι στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης. Κατ’ αρχάς μυρίζει μούχλα· έρχεται από το παρελθόν που τα κόμματα μετρούσαν και τσακώνονταν για τα χρώματα στον χάρτη. Δεύτερον μπορεί να στερήσει τη χώρα από άξια στελέχη. Τρίτον θα δημιουργεί πονοκεφάλους τύπου Τζιτζικώστα διαρκώς. Κυριότερο: θα χάσει. Κομματικοποιώντας τις εκλογές μπορεί και άξιοι αυτοδιοικητικοί νεοδημοκράτες να φάνε την μπόρα της οργής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή