Σήμερα στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Ωρωπού

Σήμερα στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Ωρωπού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ παρέμειναν χθες ο δήμαρχος Ωρωπού, αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τα επεισόδια της Κυριακής στα διόδια Μαλακάσας. Οπως όλα δείχνουν, οι εννέα συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμό, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, παρακώλυση συγκοινωνιών, διακεκριμένη φθορά και παράβαση του ΚΟΚ.

Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής. Περίπου 500 άτομα, κάτοικοι της περιοχής του Ωρωπού και μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας. Η κατάσταση γρήγορα βγήκε εκτός ελέγχου και κατέληξε στην καταστροφή του κουβουκλίου των διοδίων, το οποίο οργισμένοι διαδηλωτές ξήλωσαν και έκαψαν. Οι συγκεντρωθέντες κατόπιν κατευθύνθηκαν στα (μετωπικά) διόδια Αφιδνών. Εκεί σήκωσαν για λίγη ώρα τις μπάρες, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών και στα δύο ρεύματα.

Το πρωί 9 άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής. Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. «Ημουν εκεί, αλλά καταδικάζω απερίφραστα το περιστατικό», λέει στην «Κ» ο κ. Οικονομάκος. «Ομως δεν έχει άδικο ο κόσμος που αντιδρά. Κανένας στην Ελλάδα δεν έχει τόσους σταθμούς διοδίων όσους οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού (σ.σ.: μετωπικό στις Αφίδνες και πλευρικούς στη Μαλακάσα και το Καπανδρίτι). Μόνη λύση είναι να εξισορροπηθεί η αδικία, να χρεωνόμαστε με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουμε, να έχουμε έναν πλήρη και ασφαλή παράδρομο. Τα υπόλοιπα είναι… καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Οικονομάκου και των λοιπών εκπροσώπων του δήμου. Συντάχθηκε όμως με το υπουργείο Υποδομών στο επίπεδο της λύσης. «Η ΚΕΔΕ συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων του Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος των διοδίων, αλλά και της δημιουργίας νέων σταθμών στις παράπλευρές εισόδους της εθνικής οδού. Η ΚΕΔΕ καταδικάζει ακραίες πρακτικές, που μπορεί να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας περιοχής. Καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις και τα αιτήματα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων Ωρωπού και να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή», αναφέρει χθεσινή της ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού θα μπορούν, χρησιμοποιώντας τους ηλεκτρονικούς πομποδέκτες, να πληρώνουν στα διόδια Αφιδνών την παλαιά τιμή (σ.σ.: τα πλευρικά διόδια δεν ανατιμήθηκαν). Οι κάτοικοι θα πρέπει να απευθύνονται στην εταιρία Νέα Οδό (που έχει αναλάβει τη διαχείριση του άξονα για 30 έτη) για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στα διόδια «στερούνται λογικής». Υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου του κράτους με τη Νέα Οδό, εκτιμώντας ότι η απλή τήρηση των συμβάσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις δεν συνιστά λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή