Ενα νεοκλασικό στην πλατεία Αμερικής μόνιμη έκθεση-μουσείο της ΔΕΗ

Ενα νεοκλασικό στην πλατεία Αμερικής μόνιμη έκθεση-μουσείο της ΔΕΗ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό το κέρδος από την απόφαση της ΔΕΗ να βρει ένα χώρο μόνιμης έκθεσης του φωτογραφικού και κινηματογραφικού της αρχείου: ο μοναδικός αυτός καλλιτεχνικός και οπτικοακουστικός θησαυρός θα βρει τον δρόμο του προς το ευρύ κοινό και, ταυτόχρονα, διασώζεται ένα από τα σημαντικά κτίρια της ευρύτερης πλατείας Αμερικής.

Το νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα της οδού Αγαθουπόλεως 14, ιδιοκτησία της ΔΕΗ, θα αποκατασταθεί για να φιλοξενήσει στη συνέχεια το αρχείο της εταιρείας που διατρέχει όλη την ιστορία της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας και τα ντοκουμέντα του χρονολογούνται από το 1890. Τα μεγάλα έργα, ο εξηλεκτρισμός ολόκληρης της χώρας, η δημιουργία του ενιαίου εθνικού δικτύου, η τεράστια συμβολή της ΔΕΗ ως ενιαίου και δημόσιου φορέα στη μεταπολεμική παραγωγική συγκρότηση της χώρας, η εξέλιξη της διοικητικής οργάνωσης της επιχείρησης, αλλά και η ιστορία της εργασίας αποτυπώνονται στα πλούσια τεκμήρια του ιστορικού αρχείου της ΔΕΗ. Στόχος της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο μόνιμης έκθεσης και μελέτης του αρχείου που έχει παρουσιαστεί μόνο σποραδικά ή με την ευκαιρία μονογραφιών σημαντικών φωτογράφων. Για παράδειγμα, ο σημαντικός μεταπολεμικός φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας (1920 – 2011) υπήρξε για πολλά χρόνια εργαζόμενος της ΔΕΗ και αποτύπωσε με τον φακό του το μεγάλο έργο του εξηλεκτρισμού της χώρας.

Εργο τέχνης

Οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης το 1985 ως αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο (καθώς και νεότερη προσθήκη δευτέρου ορόφου που δεν είναι χαρακτηρισμένη), ενώ περιλαμβάνει χαρακτηριστικό μαρμάρινο εξώστη που συνδέει τα δύο κεντρικά ανοίγματα του ορόφου, αλλά και δύο μικρούς μεμονωμένους εξώστες στο ισόγειο. Το εσωτερικό του σώζεται σε κακή κατάσταση, εξαιτίας παλαιότερης κατάληψης του κτιρίου αλλά και μη συντήρησής του. Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των δύο μελετών για την αποκατάσταση, αλλαγή χρήσης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου και για τη συντήρηση και αποκατάσταση του υφιστάμενου ζωγραφικού και πλαστικού διάκοσμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή